Οι αναρτήσεις σας στο Facebook είναι αποδεικτικά στοιχεία για το δικαστήριο

Το Facebook είναι ο πιο εύκολος τρόπος έκφρασης. Αυτή η ευκολία μας κάνει να ξεχνάμε πολλές φορές ότι αποτελεί δημόσιο λόγο, αποτύπωση του χαρακτήρα μας, της ζωής μας, αλλά και της
οικονομικής μας κατάστασης.
Οφειλέτρια εκτός νόμου Κατσέλη λόγω αναρτήσεων στο Facebook
Μια οφειλέτρια ανακάλυψε την επιρροή του Facebook στην προσωπική μας ζωή με επώδυνο τρόπο.
Το Ειρηνοδικείο δέχθηκε ως αποδεικτικά έγγραφα τις αναρτήσεις στην προσωπική σελίδα της αιτούσας στο Facebook, που προσκομίστηκαν από την τράπεζα.
Η αιτούσα καταδικάστηκε επειδή  παραβίασε το καθήκον αληθείας, μιας και απέκρυψε την πραγματική της οικονομική κατάσταση, η οποία προέκυψε από δημόσιες αναρτήσεις της στο Facebook. Η Ειρηνοδίκης  δέχθηκε ως αποδεικτικά έγγραφα τα ανάλογα στοιχεία από το Facebook της αιτούσας, που προσκομίστηκαν.
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι η συγκεκριμένη οφειλέτρια δεν διάθετε κανένα εισόδημα, όπως η ίδια υποστήριζε.
Είπε ψέμματα
Το δικαστήριο έκρινε ότι είπε ψέμματα ως προς την βελτίωση του εισοδήματος τόσο της ιδίας όσο και του συζύγου της, καθώς από το έτος 2015 διαμένουν και εργάζονται στο Λονδίνο.
Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη του τις δημόσιες αναρτήσεις φωτογραφιών της οφειλέτριας στο Facebook. Στις αναρτήσεις της αυτές, η ίδια ανέφερε ότι εργάζεται στη βρετανική μητρόπολη στην οποία και διαμένει πλέον μόνιμα.
«Συνεπώς, η αποσιώπηση της βελτίωσης του οικογενειακού εισοδήματος της αιτούσας, έγινε δολίως» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στη δικαστική απόφαση και επισημαίνεται ότι η στάση αυτή της οφειλέτριας «είναι πρόσφορη να ζημιώσει την ικανοποίηση της πιστώτριας τράπεζας».
Οι αναρτήσεις στο Facebook δεν είναι προσωπικό δεδομένο
Όπως πολύ σωστά υπογραμμίζεται στην απόφαση:
Στην περίπτωση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης «facebook», ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβεί σε ρυθμίσεις ιδιωτικότητας  στο «προφίλ» του, εάν επιθυμεί να περιορίσει τον κύκλο των προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτό, στις φωτογραφίες του και γενικότερα στις αναρτήσεις του, δηλαδή να προβεί σε ρυθμίσεις περιορισμού προσβάσεως στις πληροφορίες του.
Ακόμη όμως, έχει τη δυνατότητα να καταστήσει δημόσια κι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους (ακόμη και σε χρήστες του διαδικτύου που δεν έχουν λογαριασμό στο «facebook») τα στοιχεία αυτά, με την καταχώρισή τους στον εν λόγω ιστότοπο χωρίς ρυθμίσεις ασφαλείας. Πληροφορίες, όμως, οι οποίες αναρτώνται από το υποκείμενο των δεδομένων σε δημόσια πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν συνιστούν προσωπικό δεδομένο και δεν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2472/1997 (βλ. ΤριμΕφΑθ 175/2014 ΤΝΠ ΔΣΑ, Βούλευμα ΠλημμΑθ 1281/2014 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΕιρΘεσσαλ 6981/2017 Α’ Δημοσίευση ΝΟΜΟΣ).

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου