Μεγάλη Και Σοβαρή Η Βλάβη Στο Δίκτυο Ύδρευσης Του Αστακού(Φωτο-Video)

Το γνωστό διαχρονικό πρόβλημα με την ύδρευση του Αστακού, με προέλευση το εξωτερικό δίκτυο το οποίο έχει κατασκευαστεί εδώ και 30 χρόνια περίπου, είναι πάντα παρόν και ταλαιπωρεί τον Αστακό.

Αστακιώτες που γνωρίζουν, μας έχουν μιλήσει γι αυτό το δίκτυο με τα χειρότερα λόγια, για την κακή του κατασκευή, την κακή του συντήρηση, τις ελλείψεις του, τους σε πολύ κακή κατάσταση μεταλλικούς σωλήνες που περνούν κάτω από τα πολλά γεφύρια, το πετρώδες έδαφος πάνω στο οποίο βρίσκεται και το οποίο οδηγεί σε δεκάδες σπασίματα πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει το οδόστρωμα δίπλα στο οποίο παράλληλα οδεύει, με πολλά εμφανή μπαλώματα από τις εργασίες επισκευής του.
Την κατάσταση χειροτερεύουν οι πολλές παράνομες παροχές που υπάρχουν κατά μήκος του κεντρικού αγωγού, οι οποίες είναι ένα πρόβλημα που για να υπάρχει μέχρι σήμερα, πάει να πει ότι υπήρχαν διαχρονικά ευνοϊκές συνθήκες για να αναπτυχθεί.
Συμμετοχή στο πρόβλημα είχε και το διάτρητο εσωτερικό δίκτυο της πόλης, το οποίο με πρόσφατη εργολαβία αντικαταστάθηκε, όμως πληροφορούμαστε ότι και εκεί έχουμε την παρουσία κάποιων σοβαρών προβλημάτων.
Είναι απορίας άξιο πως με τόσα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πέρασαν, με τα έργα της ύδρευσης να έχουν υψηλή προτεραιότητα και επιλεξιμότητα, ο Αστακός, μία αρκετά μεγάλη κωμόπολη, να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα για τόσο πολλά χρόνια.
Πραγματικά όλοι οι οικισμοί στην Ελλάδα, αυτά τα προβλήματα με τα τόσα κοινοτικά χρήματα που έπεσαν, κατά μεγάλο ποσοστό τα έλυσαν και δεν νομίζουμε να υπάρχει αλλού στον Ελλαδικό χώρο οικισμός στο μέγεθος του Αστακού, με τόσο οξυμένο το πρόβλημα της ύδρευσης.
Τα 5 χρόνια που πέρασαν το πρόβλημα δεν λύθηκε, όπως και δεν λύθηκε από τους προηγούμενους στα 3,5 χρόνια και ήρθε η ώρα της νέας δημοτικής αρχής, του λιγότερο από 2 μήνες θητεία, για να το επωμιστεί και αυτή και σίγουρα κανείς νοήμων άνθρωπος δεν περιμένει θαύματα και μαγικά.
Ο Αστακός εδώ και 5 ημέρες ταλαιπωρείται από μία πολύ μεγάλη βλάβη σε μεταλλικό τμήμα του κεντρικού αγωγού που μεταφέρει το νερό από τις πηγές της Λάμπρας στην πόλη του Αστακού. Η βλάβη είναι πολύ μεγάλη και σοβαρή και η επισκευή της είναι δύσκολη υπόθεση.
Η δημοτική αρχή μοιράζει συνεχώς νερό ως αργά το βράδυ και προσπαθεί να δώσει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Λαϊνάς βρίσκεται συνεχώς έξω δίνοντας τον αγώνα του και προσπαθεί εδώ και μέρες, αφενός να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα την επισκευή της βλάβης και αφετέρου να συντονίσει ώστε να μοιραστεί νερό στους δημότες. Έτσι λοιπόν παίρνει αναπόφευκτα το βάρος των διαμαρτυριών των πολιτών, όπως το έπαιρνε και πριν από αυτόν, ο προκάτοχος του Θόδωρος Λιβάνης, όταν ο Αστακός έμενε για μέρες χωρίς νερό και κυρίως καλοκαιριάτικα, όπου εκεί το πρόβλημα γίνεται πιο ασφυκτικό, εξαιτίας του περισσότερου κόσμου που βρίσκεται στον Αστακό και των κλιματολογικών συνθηκών.
Οι πολίτες δικαίως διαμαρτύρονται, γιατί η έλλειψη νερού είναι κάτι που δυσχεραίνει την ζωή τους και δεν βλέπουν παλιά και νέα δημοτική αρχή. Βλέπουν ότι στερούνται ένα αγαθό, το οποίο είναι απαραίτητο στην καθημερινή τους ζωή και εμείς στη θέση τους ακριβώς το ίδιο θα κάναμε και κάνουμε όταν κόβεται το νερό.
Μόνιμη λύση για την ύδρευση του Αστακού είναι να γίνει αυτό που δεν έγινε όλα τα προηγούμενα πολλά χρόνια. Να υπάρξει χρηματοδότηση για αντικατάσταση ολόκληρου του εξωτερικού δικτύου μήκους 20 χιλιομέτρων περίπου, ώστε επιτέλους ο Αστακός να αποκτήσει ύδρευση, που να ανήκει σε κωμόπολη χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της νέας δημοτικής αρχής και να τον επιδιώξει.
Ενδιάμεσα θα πρέπει με καλή οργάνωση, κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις (να προστεθούν κάποια απαραίτητα εξαρτήματα), με κάποιες άμεσες ενέργειες (κοπή παράνομων παροχών), να μπορέσει να κρατήσει το δίκτυο στοιχειωδώς λειτουργικό, με όσο το δυνατόν λιγότερες βλάβες και ημέρες διακοπών στο νερό, γιατί με τα πραγματικά δεδομένα, αυτό το δίκτυο δεν γίνεται να μην έχει καθόλου βλάβες και διακοπές νερού και όποιος λέει το αντίθετο, απλά ψεύδεται.
mytikaspress.blogspot.com

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου