Με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Σάββα η ανακήρυξη των 4 χωριών του Ξηρομέρου σε μαρτυρικά.


Με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Σάββα, πρόεδρο  εφετών, ενός ακούραστου εθελοντή και υπηρέτη του πολιτιστικού κινήματος πήρε ακόμη μια πρωτοβουλία ,ώστε να αναδείξει την ολική καταστροφή των τεσσάρων χωριών του Ξηρομερου. Τα τέσσερα χωριά του Ξηρομέρου, η Χρυσοβίτσα, τ'Αγράμπελα, ο Πρόδρομος και ο Μαχαιράς κάηκαν ολοσχερώς από τους Ιταλούς φασίστες στις 8 και 9/5/1943. Εκτός από τα θύματα τα χωριά κάηκαν ολοσχερώς κι ελάχιστα σπίτια διασώθηκαν.
Ο κύριος Αλέξανδρος Σάββας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους συλλόγους ετεροδημοτών της Αθήνας των τεσσάρων χωριών και συγκεκριμένα τον σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων "Τα Κόροντα" ,τον σύλλογο Αγραμπελιωτών η"Αγράμπελη", τον σύλλογο Μαχαιριωτών , τον σύλλογο Προδρομιτών και προέτρεψε αυτούς να υποβάλλουν αίτηση στις τοπικές κοινότητες των χωριών τους ,για  να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις , για την ανακήρυξη των χωριών ως μαρτυρικά. Οι κοινότητες των τεσσάρων χωριών με ομόφωνες αποφάσεις τους , ζητούν να κυρηχθούν τα χωριά τους μαρτυρικά. Το αποτέλεσμα είναι να έρχεται σαν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου την Πέμπτη (21/11/2019) και ώρα 19:00 που και εκεί πρέπει να παρθεί ομόφωνη απόφαση. Αναμένουμε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου για να γίνουν οι περαιτέρω ενέργειες.
Η συντακτική ομάδα του xiromeritis.blogspot.com συγχαίρει τον κύριο Αλέκο Σάββα για την πρωτοβουλία του αυτή.Σχόλια

  1. Kostas Loridas Ο .κ Αλέξανδρος Σάββας, σπουδαίος της νομικής επιστήμης, απέκτησε μεταξύ των συμπατριωτών του, που τον θαυμάζουν και τον τιμούν, άφθιτο φήμη, διότι αφιέρωσε τη ζωή του με αρετή και ψυχική ευσυνειδησία, όχι μόνο στην επιστήμη που υπηρετεί, αλλά και σε μια πορεία υπέρ της ολότητας και των "ευγενών υποθέσεων" τη πατρίδας του. Ένας επιστήμονας ανθρωπιστής και ευπατρίδης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου