Κοινωνικό Μέρισμα: Μπροστά σε τελικές αποφάσεις η κυβέρνηση -Ποιοι θα λάβουν μέχρι και 700 ευρώ

Κοινωνικό Μέρισμα: Μπροστά σε τελικές αποφάσεις η κυβέρνηση -Ποιοι θα λάβουν μέχρι και 700 ευρώΕντατικές συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στο υπ. Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε τις επόμενες μέρες να κλειδώσουν αποφάσεις για το ύψος και τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί στους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και κυρίως τον αριθμό των δικαιούχων. Αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση εξετάζουν δύο σενάρια για την διανομή των χρημάτων στις κατηγορίες των πολιτών.
Επικρατέστερο σενάριο πάντως θεωρείται η χορήγησή του κοινωνικού μερίσματος να γίνει στους 265.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ήτοι σε μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά με ανήλικα τέκνα που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, κ.α..
Εάν τελικά το κοινωνικό μέρισμα διανεμηθεί στους 265.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τότε μεσοσταθμικά θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 700 ευρώ ανά δικαιούχο.
«Πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε» είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης συνεκτιμά όλα τα δεδομένα ώστε κύρια σε σχέση με την υλοποίηση του ΠΔΕ (υπάρχει συσσώρευση πληρωμών το Δεκέμβριο) και τις όποιες έξτρα δαπάνες θα απαιτηθούν την τελευταία στιγμή ώστε να καθοριστεί το τελικό μαξιλάρι διαθεσίμων.
Πάντως όπως φάνηκε χτες από τα στοιχεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού προέκυψε υπέρβαση καθαρών εσόδων κατά 95 εκατ. ευρώ και υστέρηση δαπανών 1,499 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφηκε υπέρβαση 1,560 δισ. ευρώ ( 5,739 δισ. ευρώ έναντι 3,179 δισ. ευρώ) σε σχέση με το στόχο έκλεισε ο προϋπολογισμός το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου .
Με βάση τα παραπάνω το υπερπλεόνασμα μπορεί να κινηθεί πέραν του επιπέδου των 436 εκατ. ευρώ που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών για φέτος, επηρεάζοντας ανάλογα και το εύρος του υπό διανομή «κοινωνικού μερίσματος». Ωστόσο υπάρχει η πρόθεση να μη διανεμηθεί όλο αλλά να κρατηθεί ένα απόθεμα για παν ενδεχόμενο, λόγω και της «απειλής» των δικαστικών αποφάσεων αλλά κι άλλων έκτακτων γεγονότων. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί όπως προείπαμε αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους του ΚΕΑ.
aftodioikisi.gr

Σχόλια