Το Αγρίνιο θεατής των εξελίξεων και στο μεταναστευτικό…

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι η «καυτή πατάτα» και της σημερινής κυβέρνησης αλλά η διαχείριση του ζητήματος στο Αγρίνιο επιβεβαιώνει πως  η πόλη είναι θεατής των εξελίξεων.

Ο τρόπος  που τέθηκε το ζήτημα στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει. Ανέξοδες κορόνες και ρητορείες και από ουσία τίποτα…
«Επειδή κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ο Παπαναστασίου θα το κάνει γαργάρα επειδή κυβερνάει  η ΝΔ, να πω πως μόνο γαργάρα δεν θα το κάνω» δήλωσε ο δήμαρχος ωσάν ο δημόσιος διάλογος να γίνεται στη βάση των καφενειακών συζητήσεων.
Ουδείς  ενδιαφέρεται για το τι θα κάνει ο Παπαναστασίου . Όλοι όμως ενδιαφέρονται για το τι θα πράξει ο δήμαρχος Αγρινίου. Ο θεσμός. Σχέδιο θέλουν και το μόνο που δεν είδαν χθες είναι σχέδιο παρά μόνο αφορισμούς και εύκολες κουβέντες.
Είναι διάχυτη η άποψη πως όπως και στο ζήτημα του Πανεπιστημίου έτσι και στο προσφυγικό το Αγρίνιο επιχειρεί να κινηθεί κατόπιν εορτής και με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης. Γιατί το ύψωμα των τόνων πρέπει να γίνει σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και όχι για εσωτερική κατανάλωση στο δημοτικό συμβούλιο που μεταδίδεται  σε live streaming.
Ζήτησε ο δήμαρχος Αγρινίου τη στήριξη όλης της κοινωνίας. Να την έχει, βεβαίως. Αλλά σε ποια κατεύθυνση όταν ο ίδιος ομολογεί πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση;  Δημοσιολογώντας εκτίμησε πως η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαρροές για να …μετρήσει αντιδράσεις.  Ναι, συμβαίνει συνήθως αυτό από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Ωστόσο αν είχε ήδη υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σχέδιο οι αντιδράσεις στο Αγρίνιο θα ήταν ήδη καταγεγραμμένες.
Να ενημερώσει λοιπόν ξεκάθαρα την τοπική κοινωνία, να της εξηγήσει ποια είναι η «έντονη αντίδραση» στην οποία ήδη προέβη όπως ανέφερε.
Για την υπανάπτυξη της πόλης ουδείς θα διαφωνήσει με τις διαπιστώσεις του δημάρχου. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και βαραίνουν το πολιτικό-αυτοδιοικητικό προσωπικό των τελευταίων δεκαετιών  αλλά και  αυτούς που το επιλέγουν.
Στο δια ταύτα όμως του προσφυγικού αυτό που απαιτείται τώρα είναι η συγκρότηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου από τις αρχές του Αγρινίου και του Νομού γενικότερα. Ούτε το χάιδεμα των αυτιών, ούτε οι επικίνδυνοι συμψηφισμοί,  ούτε τα συνθήματα και οι κενολογίες.
Σχέδιο χρειάζεται για να μην αδικηθεί το Αγρίνιο, σχεδιο και για να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σχόλια