Κλιματική Αλλαγή: «Μας Περιμένουν Ανείπωτα Δεινά»

Κλιματική αλλαγή: «Μας περιμένουν ανείπωτα δεινά» 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες, …προειδοποιούν.

Οι κάτοικοι του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν «ανείπωτα δεινά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης», αν δεν γίνουν άμεσες και καθολικές αλλαγές, προειδοποιεί διακήρυξη που υπογράφουν 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες.  «Το κλίμα της Γης βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον πρέπει να αλλάξουμε τώρα τον τρόπο ζωής μας. Αυτό επισύρει βασικές αλλαγές στην λειτουργία της παγκόσμιας κοινωνίας και στην αλληλεπίδραση των οικοσυστημάτων», τονίζουν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.                                                                                                                                                 
  Η διακήρυξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioScience για την 40η επέτειο από το διεθνές συνέδριο για το Κλίμα (Γενεύη, 1979). «Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται με μεγαλύτερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις των περισσότερων επιστημόνων. Είναι πιο άγρια από όσο αναμενόταν και απειλεί τα φυσικά οικοσυστήματα και τη μοίρα της ανθρωπότητας», τονίζουν.  «Οι επιστήμονες έχουν ηθική υποχρέωση να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα για οποιαδήποτε μεγάλη απειλή. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, είναι σαφές ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια κλιματική επείγουσα ανάγκη», δήλωσε ο δρ Τόμας Νιούσαμ, της Σχολής Επιστημών Ζωής και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. «Παρά τα 40 χρόνια διεθνών διαπραγματεύσεων ευρείας κλίμακας, συνεχίζουμε τις δουλειές μας με τον συνηθισμένο τρόπο και ουσιαστικά έχουμε αποτύχει στην αντιμετώπιση της κρίσης», αναφέρει ο καθηγητής οικολογίας Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.                                                                                                                 
Όπως επιβεβαιώνουν όλα τα δεδομένα, τις τελευταίες δεκαετίες οι εκπομπές «αέριων του “θερμοκηπίου”» συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, η θερμοκρασία ανεβαίνει σε ξηρά και θάλασσα, η στάθμη των υδάτων κατακτά νέα ύψη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά. Οι πάγοι λιώνουν σε Βόρειο και Νότιο Πόλο, δάση καταστρέφονται και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος ψαλιδίζει με πολλαπλούς τρόπους τις προοπτικές για ένα οποιοδήποτε βιώσιμο μέλλον.  Στο μανιφέστο τους οι επιστήμονες αναφέρονται συγκεκριμένα σε έξι τομείς που η ανθρωπότητα οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή: ενέργεια, διαχείριση ρύπων, διατροφή, έλεγχος του παγκόσμιου πληθυσμού, οικονομία και προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ενεργειακής μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον τερματισμό της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και επιβολή ενός αποτρεπτικού «φόρου άνθρακα».                               
Εξίσου σημαντική θεωρείται η αποκατάσταση και προστασία οικοσυστημάτων όπως των δασών, η αύξηση κατανάλωσης φυτικών τροφών και η ταυτόχρονη μείωση στην κατανάλωση του κρέατος. Σήμερα, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των παραγόμενων τροφών καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς να αξιοποιηθεί και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συνοδευτεί και από τους περιορισμούς στην εξόρυξη άλλων πρώτων υλών, με έμφαση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της γήινης βιόσφαιρας. Παράλληλα, οι επιστήμονες συνιστούν τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που σήμερα αυξάνεται με ρυθμό άνω των 200.000 ανθρώπων την ημέρα.                                                                                                                                                                       
 Με πληροφορίες από BioScience και Guardian m.lifo.gr
e-ea.gr

Σχόλια