Το ταξίδι του Nemo ολοκληρώθηκε, νέα σελίδα στις ιχθυοκαλλιέργειες











Η Ανδρομέδα Seafood αποκτά το 79,61% της «Σελόντα» και το 74,98% της «Νηρεύς», το ποσοστό δηλαδή που κατείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το επόμενο διάστημα η Ανδρομέδα θα απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των δύο εταιρειών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Περίπου πέντε χρόνια μετά την ανάληψη του ελέγχου των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, της «Νηρεύς» και της «Σελόντα», από τις συστημικές τράπεζες με στόχο την αναδιάρθρωση των χρεών των δύο παραπάνω επιχειρήσεων και κυρίως στη συνέχεια την πώλησή τους, το περίφημο project Nemo, όπως ονομάστηκε, φαίνεται επιτέλους ότι ολοκληρώνεται. Χθες το απόγευμα, ο όμιλος Ανδρομέδα Seafood ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς των «Σελόντα» και «Νηρεύς», διαδικασία που ξεκίνησε περίπου 1,5 χρόνο πριν. Πρόκειται δε για μια εξαγορά που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον πολλά υποσχόμενο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε το 2017, η Ανδρομέδα Seafood αποκτά το 79,61% της «Σελόντα» και το 74,98% της «Νηρεύς», το ποσοστό δηλαδή που κατείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το επόμενο διάστημα η Ανδρομέδα θα απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών των δύο εταιρειών –τόσο η «Σελόντα» όσο και η «Νηρεύς» είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών– διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2020, ενώ ξεκινούν πλέον οι διαδικασίες για την τυπική, αλλά και ουσιαστική ενοποίηση των τριών εταιρειών. Το νέο σχήμα που θα προκύψει εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 70.000 τόνους ψαριών, ελέγχοντας περίπου το 37% της παραγωγής στην Ε.Ε.
Χθες το πρωί, άλλωστε, στη διάρκεια των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μετόχων των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρεύς» εκλέχτηκαν νέα διοικητικά συμβούλια με την πρόταση των προσώπων να γίνεται από την Ανδρομέδα Seafood. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη «Σελόντα» αναλαμβάνει ο κ. Λεωνίδας Κολιούλης (γνωστός κυρίως από τη θητεία του σε διευθυντικές θέσεις στην Coca-Cola 3E και εν συνεχεία στην αλλαντοβιομηχανία «Νίκας»), ο οποίος διαδέχεται στη θέση αυτή τον κ. Αθ. Σκορδά, ενώ στη «Νηρεύς» διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο κ. Γιώργος Φραγκούλης στη θέση του κ. Αντ. Χαχλάκη.
«Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του “Νηρέα” και της “Σελόντα” από την Aνδρομέδα σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης μέρας στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας με το όραμα να ηγηθούμε στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρομέδα Seafood κ. Αλεξ Μάιερς. Ο Θορ Τάλσεθ, πρόεδρος του ομίλου δήλωσε από την πλευρά του: «Η απόκτηση του “Νηρέα” και της “Σελόντα” συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των προϊόντων, στην καινοτομία και στην αποδοτικότητα της παραγωγής, συμπληρώνοντας τη μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία της Ανδρομέδας στον τομέα των εξαγωγών. Η ηγετική μας ομάδα θα επικεντρωθεί στην προσφορά ακόμη πιο βιώσιμων και καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας στους πελάτες και στους καταναλωτές μας».
Στις δύο έκτακτες γενικές συνελεύσεις εγκρίθηκαν, επίσης, τα ομολογιακά δάνεια, κάποια εκ των οποίων θα καλυφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν αναχρηματοδότηση δανεισμού.  Ειδικότερα, οι μέτοχοι της «Σελόντα» ενέκριναν την έκδοση ενός ομολογιακού δανείου ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τον νέο ιδιοκτήτη, καθώς και την έκδοση δύο κοινών ομολογιακών δανείων 166,83 εκατ. ευρώ και 11,59 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας. Από το δάνειο των 60 εκατ. ευρώ, ποσό 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης.
Αντιστοίχως, στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Νηρεύς» εγκρίθηκε η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου 30 εκατ. ευρώ (τα 10 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης και τα υπόλοιπα για αναχρηματοδότηση δανεισμού). Επίσης, εγκρίθηκαν τρία κοινά ομολογιακά δάνεια ύψους 122 εκατ. ευρώ, 25 εκατ. ευρώ και 6,11 εκατ. ευρώ.

Σχόλια