Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όπως… Καρδίτσα! Έβαλαν ηλικιωμένο άνω των 80 σε Δ.Σ. φορέα της Δυτικής Ελλάδας!


Εύλογα ερωτηματικά, ως προς τη σκοπιμότητά της, εγείρει η τοποθέτηση ενός ηλικιωμένου πανεπιστημιακού καθηγητή στο Δ.Σ. σημαντικού φορέα της Δυτικής Ελλάδας. Μετά από το σάλο που προκλήθηκε από την επιλογή ενός 80χρονου για τη διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας, ένα ακόμη παρεμφερές κρούσμα έρχεται σε περιφερειακό επίπεδο να εκθέσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Πρόκειται για κινήσεις που (αν μη τι άλλο) στέλνουν αποτρεπτικά μηνύματα στους νέους επιστήμονες που διαθέτουν ισχυρά τυπικά προσόντα για τη (μη) παραμονή τους στην Ελλάδα, καταρρίπτοντας εμφατικά το κυβερνητικό αφήγημα περί αξιοκρατίας σε ό, τι αφορά (και) τις τοποθετήσεις προσώπων σε κομβικές θέσεις υψίστης πολιτικής σημασίας.
Αλήθεια, πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα βάλουμε ένα φραγμό στο λεγόμενο «brain drain», όταν πρακτικές του παρελθόντος στη στελέχωση φορέων του κρατικού μηχανισμού εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές εξαγγελίες;
ΜΟΙΑΖΕΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
Φαινομενικά η επιλογή του εν λόγω καθηγητή, που έχει μπει πια στην όγδοη δεκαετία της ζωής του, για μια θέση στο Δ.Σ. ενός φορέα που επιτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό έργο, δείχνει να είναι ιδανική. Ο ίδιος θεωρείται σοβαρός και εξαίρετος πανεπιστημιακός, διατηρώντας μια πολύ καλή δημόσια εικόνα.
Πρόσκειται ασφαλώς στη Νέα Δημοκρατία και είναι από τους πιστούς της οικογένειας Μητσοτάκη, αν κρίνουμε από την εμφανή υποστήριξη του στη Ντόρα Μπακογιάννη όταν δημιούργησε πρόσκαιρα το δικό της κόμμα, τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Παράλληλα, καθώς φέρεται να είναι κοντά και στην οικογένεια Μπεκίρη, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τα κριτήρια που οδήγησαν στην επιλογή του, που δεν είναι δα και κάτι το πολύ σπουδαίο, δεν παύει όμως να έχει έναν υψηλό πολιτικό συμβολισμό.
 Την ίδια ώρα ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός φέρεται να  κυνηγάει την ένταξη του και  σε διάφορα προγράμματα εκτός Ελλάδας.
Σ’ αυτήν την επιδίωξη του τον βοηθά η αξιοσημείωτη ενεργητικότητα του, το γεγονός δηλαδή ότι «στέκεται και είναι κοτσονάτος» όπως λέγεται χαρακτηριστικά για το άτομο του.
Έτσι, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν λόγω των μακροχρόνιων απουσιών του στο εξωτερικό (απόρροια της συμμετοχής του σε ερευνητικά προγράμματα) θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του που απορρέουν ακριβώς από τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. του φορέα που τον ενέταξαν. Κι αυτό είναι επίσης ένα τρωτό σημείο της προτίμησης στο πρόσωπο του.
Κοντολογίς,  σε μια κραυγαλέα περίπτωση παλαιοκομματικής επιλογής, που δεν συνάδει βέβαια με τα όσα εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπέρασαν με άνεση την προχωρημένη ηλικία του καθηγητή, όπως και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του στο εξωτερικό, μόνο και μόνο για να βάλουν ένα «δικό τους» σε μια… θέση.
dete.gr

Σχόλια