Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου


Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το διεθνές θαλάσσιο Δίκαιο, αναφέρει η Επιτροπή

Περισσότερες διευκρινίσεις το συντομότερο δυνατό ζητάει η Κομισιόν για το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή «η αρχή της καλής γειτονίας, καθώς και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στα νησιά τους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019.
Το διμερές «μνημόνιο» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης της 27ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό της. Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το διεθνές θαλάσσιο Δίκαιο, η αρχή της καλής γειτονίας και να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στα νησιά τους.Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
πηγή: ethnos.gr

Σχόλια