Πανελλήνιες 2020: Ο «δεκάλογος» των αλλαγών για χιλιάδες υποψηφίους και γονείς

Πανελλήνιες 2020: Ο «δεκάλογος» των αλλαγών για χιλιάδες υποψηφίους και γονείς

Πανελλήνιες εξετάσεις με το νέο πλαίσιο για τα ΑΕΙ αναμένεται να δώσουν οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια τον ερχόμενο Ιούνιο.
Τις αλλαγές στις φετινές πανελλήνιες συνοψίζει στα «ΝΕΑ», ο Χρήστος Ταουσάνης απαριθμώντας τα φετινά δεδομένα:
- Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται το νέο σύστημα εισαγωγής όπου σε καθεμία από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού αντιστοιχεί και ένα επιστημονικό πεδίο.
- Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν τμήματα μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο.
- Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια και τη φετινή χρονιά θα γίνει με τους βαθμούς των Πανελλαδικών.
- Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται – επί του παρόντος – ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου.
- Με το νέο σύστημα, συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και όσοι παλαιοί απόφοιτοι επιλέξουν το νέο σύστημα, δεδομένου ότι οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν είτε το νέο είτε το παλαιό σύστημα.
- Δεν υφίστανται τμήματα ή διαδικασία ελεύθερης πρόσβασης με το ισχύον σύστημα.
- Ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εκδίδεται έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους ύστερα από γνώμη των τμημάτων και ισχύει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου σχολικού έτους.
- Η ακριβής κατάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία εκδίδεται έως τα μέσα Μαΐου του κάθε σχολικού έτους και ισχύει για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους.
- Ειδικά για το σχολικό έτος 2019-2020 οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων Γενικού Λυκείου μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτές είτε α) με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2019-2020 είτε β) με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019. Η επιλογή θα γίνει κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων – δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου.
- Ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ’ Τάξης Γενικών Λυκείων θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Σχόλια