Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Θερίζει» η γρίπη στο Αγρίνιο – Αυξήθηκαν κατά 30% οι ασθενείς


Αυξήθηκαν κατά 30% οι ασθενείς λόγω γρίπης στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου
Στον γιατρό λόγω γρίπης απευθύνονται κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι Έλληνες, αλλά και Αιτωλοακαρνάνες, με τα τελευταία δεδομένα να καταδεικνύουν ότι εισήλθαμε για τα καλά στην περίοδο έξαρσης της νόσου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αν και ακόμα η δραστηριότητα της γρίπης είναι σχετικά χαμηλή, παρουσιάζει αυξανόμενη τάση και η κορύφωσή της αναμένεται σε περίπου πέντε εβδομάδες.

katsourakis
Ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο – φυματιολόγο Γιώργο Κατσουράκη «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνήθως ξεκινούσε πριν τα Χριστούγεννα, φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών ξεκίνησε λίγες ημέρες αργότερα. Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι 10 και δυστυχώς τα περιστατικά αυτά θανάτου ήταν ανεμβολίαστα. Το εμβόλιο σώζει ζωές και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν. Τα συμπτώματα αρχίζουν από δύο έως τέσσερις ημέρες, αφού προσληφτεί ο ασθενής και συνήθως διαρκούν περίπου από μια εβδομάδα έως δέκα μέρες. Στην περιοχή του Αγρινίου το τελευταίο περίπου δεκαήμερο οι επισκέψεις των ασθενών με γριππώδεις συνδρομή στους γιατρούς αυξήθηκαν πολύ. Από τις αρχές του δεκαημέρου που προαναφέραμε μέχρι και σήμερα το ποσοστό αύξησης των ασθενών στους γιατρούς προσδιορίζεται μέχρι και 30% σε σχέση με τα Χριστούγεννα και πριν».
Πανελλαδικά, μέχρι 15 Ιανουαρίου 2020, 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κάποια εκ των οποίων κατέληξαν.  Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία όμως είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
  • Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σχόλια