Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν έως 7.340 ευρώ - Πότε θα καταβληθούν

Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν έως 7.340 ευρώ - Πότε θα καταβληθούν

Σε τρεις μήνες αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και το κλίμα αποτροπής υπερβολικών προσδοκιών που καλλιεργείται, το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο χρονικό διάστημα θα καταβληθούν αναδρομικά, αν είναι θετική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και το επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της καταβολής τους για το διάστημα του δεκαμήνου πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, του οποίους επικαλούνται «Τα Νέα», το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν αναδρομικά ποσά ενός δεκαμήνου, δηλαδή με βάση την απόφαση του ΣτΕ του 2015 έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Πρόκειται για το σενάριο με το μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Τα ποσά κυμαίνονται (μαζί με τα κομμένα δώρα) από 667 ευρώ έως 7.340 ευρώ. Αν δεν δοθούν τα κομμένα δώρα τα ποσά είναι μικρότερα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα αναδρομικά, εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, θα δοθούν – ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί αγωγή – σε βάθος χρόνου και σε 60 έως 72 δόσεις, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η σταθερότητα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού χώρου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο για το περίφημο δεκάμηνο το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει ήδη αγωγές διεκδικούν αναδρομικά ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης του δικογράφου τους. Τα αναδρομικά – από τις περικοπές του 2012 (Νόμοι 4051 και 4093) – είναι διεκδικήσιμα έως 31-12-2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, οι οποίες έκριναν τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων ως αντισυνταγματικές. Για τα δώρα και επιδόματα αδείας καθώς και για την Εισφορά Αλληλεγγύης οι διεκδικήσεις είναι έως και σήμερα.
Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κανείς το ποσό για το 10μηνο (αν τελικά επιλεγεί αυτό το διάστημα), πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.

Σχόλια