Χριστίνα Σταρακά : Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τον Αχελώο ποταμό συνιστούν νομική και θεσμική εκτροπή



Με αφορμή τις επιχειρούμενες  κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά έκανε την εξής δήλωση :

«Από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού  στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχε διαφανεί η πρόθεση του, για την εκτροπή του ποταμού Αχελώου στην Θεσσαλία. Η παράταξη μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο  ( 23 Σεπτεμβρίου ) έθεσε το θέμα, καλώντας, την Επιτροπή Φορέων,  κατά της εκτροπής,  να τοποθετηθεί στα όσα είπε ο πρωθυπουργός και να σταματήσει κάθε σκέψη και συζήτηση για το έργο.
Οι τελευταίες εξελίξεις  με την σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων και Θεσσαλών στο Μέγαρο Μαξίμου, και τα όσα συζητήθηκαν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους Αιτωλοακαρνάνες ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Οι αποφάσεις του ΣτΕ, και η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας , καθιστούν κάθε συζήτηση και κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το έργο,  νομική αλλά και θεσμική εκτροπή.
Σε μια κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου έργου. Ενός έργου που είναι αποδεδειγμένο, από επιστημονικές μελέτες  ότι θα προκαλέσει τεράστια οικολογική και πολιτισμική καταστροφή.
Το πρόβλημα της άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με άλλους τρόπους. 
Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κοστοβόρου, φαραωνικού έργου, που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα βρει απέναντι της, το λαό της Αιτωλοακαρνανίας,  που έδωσε ενωμένος τον αγώνα για να αποτρέψει την εκτροπή του Αχελώου».

Σχόλια