Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναι υπό όρους από την Ελλάδα στην επιτήρηση της εκεχειρίας στην Λιβύη


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα επιδιώκει την αποστολή παρατηρητών σε ενδεχόμενη ειρηνευτική επιχείρηση για την επιτήρηση της κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη και αποστολή αεροναυτικών δυνάμεων για την εφαρμογή του εμπάργκο πώλησης όπλων στις εμπόλεμες πλευρές της αφρικανική χώρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην επιτήρηση της εκεχειρίας ακόμη και με την αποστολή δυνάμεων, αρκεί η ειρηνευτική αποστολή να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να έχει ως κύριο συντονιστή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου και επανάλαβε πως η Ελλάδα είναι ενοχλημένη για τη μη πρόσκλησή της αλλά και για την αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, που… έλειπε από τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου.
«Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη».
«Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα», επεσήμανε. «Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».
«Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους».
«Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον «διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου».
«Βεβαίως όμως οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.
newsit.gr

Σχόλια