Τοπικά προϊόντα : Το κρασί της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου



Ο συγχωριανός μας Θεμιστοκλής Γερ. Σάββας ασχολείται με την παραγωγή κρασιού από το 2005. Διαθέτει τρεις αμπελώνες στις θέσεις: Στουρνάρι, Συργιάνες και Σκαφίδα του κάμπου Χρυσοβίτσας. 
Στους αμπελώνες καλλιεργούνται οι εξής ποικιλίες:
 στο Στουρνάρι: Αγιοργίτικο, Καμπερνέ, Μοσχοφίλερο και ροδίτης λευκός στις 
Συργιάνες: Ζακυνθινιό, Ροδίτης κόκκινος και καμπερνέ και στη Σκαφίδα Ρομπόλα, δηλαδή η παλιά ποικιλία του τόπου μας.
Ο συγχωριανός μας παραγωγός έχει επιβλέποντας γεωπόνο τον πεπειραμένο συμπατριώτη Αθανάσιο Ηγούμενο από την Μπαμπίνη και διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καλλιέργεια, την συγκομιδή και την οινοποίηση των σταφυλιών. Ειδικότερα διαθέτει σπαστήρα, απογκωτήρα, χειροκίνητο πιεστήριο σταφυλιών και αντλίες για την μεταφορά του κρασιού. Αφού γίνει η ζύμωση του κρασιού αυτό περνιέται από 18 φίλτρα για να καθαρίσουν και να φύγουν τα διάφορα κατακάθια.
Η περιοχή του κάμπου της Χρυσοβίτσας προσφέρεται για την καλλιέργεια αμπελώνων. αυτό μας το διαβεβαίωσαν ειδικοί από την Νεμέα, όπως ο κ. Γ. Μπακασιέτας, ο οποίος διατηρεί φυτώρια και συνεργάζεται με το γαλλικό κέντρο Φυτωρίων. 
Άλλωστε ήταν διαδεδομένη η καλλιέργεια αμπελώνων στο χωριό από τα πολύ παλιά χρόνια.
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση τελευταία έχει βραβεύσει τα ελληνικά κρασιά για την ιδιαίτερα γεύση και τα συστατικά που περιέχουν.
Για την καλή ποιότητα του παραπάνω προϊόντος του συγχωριανού μας παραγωγού εγγυώνται τόσο η πολύχρονη εμπειρία του που αποκτήθηκε από την συστηματική καλλιέργεια και από την παρακολούθηση σεμιναρίων στον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Νεμέας όσο κι ο τεχνικός εξοπλισμός που διαθέτει.
Το κρασί διατίθεται στη Χρυσοβίτσας και στην Αθήνα Ηούς 115, Κάτω Πετράλωνα. Για παραγγελίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ.: 2103475355, Αντιπρόσωπος στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου είναι ο Γεράσιμος Θεμ. Σάββας τηλ. 6986751949
ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ 

Σχόλια