Κυκλοφόρησε η καινούργια έκδοση τα ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ διαβάστε όλα τα άρθρα ΕΔΩ

Διαβάστε την εφημερίδα ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ όλα τα άρθρα που ακολουθούν είναι παρμένα από την εφημερίδα

O μπάρμπα Μάκος ο Καπώνης
Ο μπάρμπα Μάκος ο Καπώνης κατάγεται από τη Πεντάλογο. Χρόνια ασχολούνται με την μαναβική.
Έτσι κάθε πρωί φόρτωνε μέχρι πάνω το αγροιτκό του κηπευτικό και νάτος στη Χρυσοβίτσα.
Εκεί ξεπουλούσε τις περισσότερες φορές και δεν χρειαζόταν να πάει σε άλλο χωριό.
Μετά στρώνονταν στη δηλωτή με το φίλο του το Μάκο το Θεοδώρου.
Στη δηλωτή ο μπάρμπα-Μάκος ήταν ασυναγώνιστος.
Τον είχαν κολλήσει μάλιστα και το παρατσούκλι “Ο Ριβάλντο της δηλωτής”. Ο μπάρμπα-Μάκος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός κι όταν έπαιζαν δηλωτή πίσω του ολόκληρη εξέδρα από συγχωριανούς που τον υποστήριζε.
Μια μέρα έχασε ο μπάρμπα Μάκος προς μεγάλη λύπη των υποστηρικτών του.
Εγώ πλησίασα εκείνη τη στιγμή και τον ρώτησα τι συνέβη και γιατί πανηγυρίζει ο αντίπαλός του.
Τότε εκείνος μου απάντησε: “Μην τον ακούς. Δεν έχασα. Απλά του δίνω από κάμία μέσα-μέσα για να με ξαναπαίξει”.
Νά ‘σαι καλά μπάρμπα Μάκο, όπου κι αν βρίσκεσαι.
Αλεξ. Σάββας


Τα ναρκωτικά έξω από την πόρτα μας
Εδώ κι ένα μήνα διαβάζουμε για την επιτυχία της Αστυνομίας που εξιχνίασε ένα μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και κατέσχεσε μια μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης ενός τόνου και 180 κιλών στον Αστακό.
Ο κίνδυνος για όλους μας και προ παντός για την νεολαία μας παραμονεύει έξω από την πόρτα μας και πρέπει να ανησυχούμε και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας.


Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου
Στις 12/2/2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου παρουσιάστηκε από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) και τις εκδόσεις “Γρηγόρη” το 23ο κατά σειρά βιβλίο της συγχωριανής μας Βησσαρίας Ζορμά-Ραμμοπούλου με τίτλο “Νέοι εκπαιδευτικοί θεσμοί και Παγκοσμιοποίηση – Στρατηγικές γονεϊκής επιλογής στη Δημόσια Εκπαίδευση”.
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις “Γρηγόρη” Σόλωνος 71 και Ιπποκράτους Αθήνα, τηλ. 210-3629684, (έχει 435 σελίδες και τιμάται 20€).
Το βιβλίο διερευνά το ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας των Μουσικών σχολείων στην Ελλάδα από την άποψη της εκπαιδευτικής πολιτικής, συσχετίζοντάς το με το ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο, όπως αυτό διεκπεραιώνεται στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Στην εκδήλωση της παρουσίασης ομιλητής ήταν ο Δρ. Απόστολος Βατσόπουλος, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Δ. Ελλάδας και συντονιστής ο Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος της ΑΙΠΟΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με την αποφώνηση της συγγραφέως.
Συμμετείχε και η παιδική χορωδία “Νέων εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα” υπό την διεύθυνση του δρ. Νικολάου Μαλλιάρα.
Καλοτάξιδο!


Η πίτα της ΟΠΣΥΞ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση κοπής της πίτα του Ξηρομερίτη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ την Κυριακή 2/2/2020 και ώρα 11 π.μ.
Την πίτα ευλόγησε ο πρωτοπρεσύβερος του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιώς π. Βασίλειος Πόπης και την έκοψε ο Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ κ. Τάκης Στεργίου, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις τιμητικές βραβεύσεις των πρώην προέδρων της ΟΠΣΥΞ Νίκου Θ. Μήτση, Χρήστος Γ. Κλαδευτήρα και Χαραλάμπου Κουβέλη.
Ακολούθησε το χορευτικό της Ομοσπονδίας, το οποίο παρουσίασε χορούς από το Ξηρόμερο, τη Μικρά Ασία και χορούς του Πόντου. Περάστηκαν πολλοί Ξηρομερίτες και πάρα πολλοί εκπρόσωποι θεσμών. Χαιρετισμό και ευχές απηύθυνε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης.
Η πίτα για άλλη μια χρονιά ήταν προσφορά του συγχωριανού μας Κώστα Κύρου, μετόχου του Bread Factory.
Και του χρόνου!

Η Αιτωλοακαρνανική πίτα της ΠΑΝΣΥ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/1/2020, το απόγευμα η Αιτωλοακαρνανική γιορτή – κοπή της πίτα της ΠΑΝ.ΣΥ., σε αίθουσες του ξενοδοχρίου Divani Caravel. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Παναγιώτης Χολής μ’ ένα σύντομο καλωσόρισμα στους καλεσμένους. Ακολούθησε η ευλογία της πίτας από τον πρωθιερέα του Αγ. Σπυρίδωνα Πειραιά π. Βασίλειο Πόπη.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Έκοψε την πίτα που μοιράστηκε σ’ όλους τους καλεσμένους. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και στις αξέχαστες πατρίδες.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση χορευτικών ομάδων από τους Συλλόγους: Περδιτακιωτών, Στρανωμιτών, Φλωριαδιτών, Ποντίων, Μπαμπαλιού, Εμπεσιωτών, Χαλκιοπουλιτών Ομοσπονδίας Ξηρομέρου.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν βραβεύσεις Αιτωλοακαρνάνων για την προσφορά και το έργο τους βραβεύτηκαν για την επιχειρηματική της δραστηριότητα η Εταιρεία “Agrino – ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας ΑΒΕΕ” και η εταιρεία “ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. - ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ” για το πλούσιο συγγραφικό του έργο ο συγγραφέας Νίκος Τέλωνας και για την κοινωνική τους προσφορά η Δομή – Ξενώνας Φιλοξενίας κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Αγρινίου και το παράρτημα Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου. Στους βραβευθέντες δόθηκαν τιμητικές πλακέτες. Επίσης μοιράστηκαν σ’ όλους τους καλεσμένους ανθοφόρα φυτά, καφές, τσάι, χυμοί και μπισκότα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί πολιτικοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, πνευματικοί άνθρωποι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων.
Και του χρόνου!


Πρωτοβουλία για να λειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας
Έχουμε γράψει πολλές φορές για το μεγάλο πρόβλημα του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας από τις 2/11/2011 με τα γνωστά προβλήματα (χρέη προς τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ και τον υπάλληλο).
Όμως τα χρέη δεν ήταν και δεν είναι λόγος για να σταματήσει το ΤΟΕΒ. Είναι γνωστό ότι κι άλλα ΤΟΕΒ έχουν χρέη, αλλά καταφέρουν και λειτουργούν. Δηλαδή παίρνουν πρωτοβουλία οι διοικήσεις κι αφού συγκεντρωθούν τ’ απαιτούμενα χρήματα για την προκαταβολή στη ΔΕΗ ρυθμίζουν το χρέος κι ανεβαίνουν και πάλι οι διακόπτες.
Ανακοινώθηκε πριν ένα μήνα περίπου ότι εγκρίθηκε οικονομική ενίσχυση για τέσσερα (4) ΤΟΕΒ του νομού μας (Θέρμου, Νεοχωρίου, Μεσολογγίου και Λεσινίου) κι αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά και τα υπόλοιπα τρία (Φυτειών, Παλαιομάνινας και Χρυσοβίτσας).
Επίσης είναι γνωστό ότι ο Σύλλογός μας πέτυχε να εγκριθούν 50.000€ από το Υπουργείο Γεωργίας για την συντήρηση των αντλιοστασίων.
Τώρα που το θέμα είναι στην επικαιρότητα πρέπει το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την επαναλειτουργία του. Ειδικότερα θα πρέπει αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία για όλα τα χρέη κι αφού συντάξει οικονομική και λογιστική μελέτη για την ρύθμιση τους να τις φέρει για συζήτηση στη Γενική Συνέλευση. Εξυπακούεται ότι απαιτείται να προηγηθεί μια διαπραγμάτευση με τον υπάλληλο του ΤΟΕΒ για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και μια συμφωνία για την οφειλή προς αυτόν. Στη Γ.Σ. που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, πρέπει απαραίτητα να κληθούν ο κ. Δήμαρχος κι εκπρόσωποι των φορέων του χωριού.
Το Δ.Σ. δεν πρέπει άλλο ν’ αδρανεί. Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για τις μεγάλες πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις.
Είναι κρίμα ένα τόσο μεγάλο έργο, από το οποίο κύρια εξαρτάται η ανάπτυξη της περιοχής μας, να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

Συνδρομές
Γεωργούλα-Ταρκαζίκη Θεοδοσία 30€
Γιώτης Κώστας του Νικ. 20€
Ζορμπάς Ιωάννης του Ηρ. 20€
Παπατρέχας Γεώργιος του Κων. 20€
Πεταλιά – Κωτσίδου Πηνελόπη 20€
Ταπραντζή – Τσέτσου Μίνα 20€
Τσόμπος Παναγιώτης του Ιω. 100€
Φώτης Χρόνης 30€



Κοινωνικά
Γεννήσεις
Η Βησσαρία Βασ. Σάββα κι ο σύζυγός της Γεώργιος Κυριακίδης απέκτησαν κοριτσάκι.
Η Γιαννούλα Χαρ. Σαμαρά κι ο σύζυγος της Βασίλειος Φλώρος απέκτησαν κοριτσάκι.
Να τους ζήσεουν

Θάνατοι
Έφυγαν από κοντά μας οι: Παναγιώτης Αλεξ. Παπαδημητρίου και Δημήτριος Κύρου συζ. Ελευθερίας Γιώτη.
Στους συγγενείς θερμά συλλυπητήρια.

Επιτυχία
Η Μαργαρίτα-Μαρία Φώτη Χρόνη πήρε το πτυχίο της από την Νομική Σχολή (Νομικό Τμήμα) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Θερμά συγχαρητήρια για καλή σταδιοδρομία.




Επανέκδοση τηλεφωνικού καταλόγου
Το Δ.Σ. αποφάσισε να επανεκδώσει τον τηλεφωνικό κατάλογο του Συλλόγου με τα ονόματα των συγχωριανών στο χωριό, στην Αθήνα και σ’ όλες τις πόλεις της χώρας με τα σταθερά και τα κινητά τηλέφωνά τους και με όλους τους Χρυσοβιτσάνους ελεύθερους επαγγελματίες.
Για να περιληφθούν τα ονόματα και τα τηλέφωνά σας στο νέο κατάλογο μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Αλεξ. Σάββα στα τηλέφωνα 210.3470021 και 6974.022233.



Η χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χοροεσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα» στις 16.2.2020, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00 στο Κέντρο «Μπαϊρακτάρης», Πλατεία Μοναστηρακίου 2.
Παρά τις πολλές ιώσεις, τα πένθη και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη.
Στην αρχή ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ταξιάρχης Σάββας καλωσόρισε τον κόσμο και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος παρουσίασε το μέχρι τώρα έργο του Συλλόγου και στη συνέχεια ανέφερε τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που προγραμματίζει το Δ.Σ.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, η οποία γι’ άλλη μια φορά ήταν προσφορά του συγχωριανού μας Κώστα Κύρου, μετόχου στο Bread Factory.
Αμέσως μετά βραβεύτηκε ο Πάνος Λαζαρόπουλος, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» για την προσφορά του στην έκδοσή της. Την πλακέτα παρέδωσε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Μιρέλα Χαντζή, η οποία στην ομιλία της ανέφερε για ποιους λόγους ειδικότερα τιμήθηκε ο Πάνος Λαζαρόπουλος. Ο τιμώμενος, ο οποίος είναι πολυγραφότατος και καταξιωμένος συγγραφέας, ευχαρίστησε τον Σύλλογο και τον κόσμο που παραβρέθηκε για την τιμή που του έγινε.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσοβίτσας κ. Γιάννης Χρόνης, ο οποίος τόνισε ότι με χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και ξεκινά μία περίοδο συνεργασίας με όλους τους φορείς του χωριού για την επίλυση των προβλημάτων του χωριού. Χαιρετισμό απηύθυνε στους παρευρισκόμενους και ο Πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας κ. Πάνος Χολής κι ο ιδιοκτήτης του κέντρου, καταξιωμένος επιχειρηματίας, με καταγωγή από το Αγρίνιο Σπύρος Μπαϊρακτάρης.
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης έστειλε στην εκδήλωση μήνυμα, στο οποίο αναφέρει ότι λόγοι ανωτέρας βίας δεν του επιτρέπουν να παραβρεθεί στην όμορφη εκδήλωση κι εύχεται καλή διασκέδαση, υγεία, ευτυχία και δημιουργία στο δραστήριο σύλλογο. Επίσης διαβάστηκε το μήνυμα που έστειλε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου και τακτικό μέλος του συλλόγου μας κ. Απόστολος Πανταζής με το οποίο εύχεται επιτυχία στην ωραία εκδήλωση και σ’ όλες τις δραστηριότητές του και δηλώνει ότι ενισχύει γι’ άλλη μία φορά οικονομικά το Σύλλογο με το ποσό των 1500 ευρώ.
Ο Κώστας Κύρου πρόσφερε, επίσης, 600 ευρώ σε μνήμη των γονέων του. Κατά τη διάρκεια της πίτας τηρήθηκε ενός (1) λεπτού σιγή για τον αντ/δρο του Συλλόγου Ανδρέα Γερ. Χαντζή και τον φίλο του συλλόγου μας και μέλος της ΟΠΣΥΞ Τάκη Κοθρούλα.
Στην εκδήλωση έγινε λαχειοφόρος αγορά για την ενίσχυση του συλλόγου με πλούσια δώρα που ήταν προσφορά: του Συλλόγου, της Λίτσας Δρόσου (Επιπλαγορά Περιστερίου, Αναπαύσεως 36), του Χρήστου Τσακανίκα (Πλάτωνος 92 και ΄Αργους – Κολωνός), της Ντίνας Καρανίκα και της συγχωριανής μας Θεοδοσίας Γεωργούλα – Ταρκαζίκη (κατάστημα αξεσουάρ και τσαντών Κειριαδών 44 Κ.Πετράλωνα).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: οι πρώην δήμαρχοι Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης και Παναγιώτης Στάικος, ο συγχωριανός μας δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γεωργούλας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσοβίτσας Γιάννης Χρ. Χρόνης, ο Πρόεδρος της Αθλητικής ΄Ενωσης Χρυσοβίτσας Δημήτρης Κ. Μούρκας, ο Πρόεδρος της ΑΙ.ΠΟ.Ε και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, ο Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ Πάνος Χολής, από την ΟΠΣΥΞ ο Βασίλης Μπουρνάζος και η Μαρία Μαντζάνα, από το σύλλογο Μπαμπινιωτών ο αντ/δρος Απόστολος Κομπλίτσης, από το σύλλογο Μαχαιριωτών ο Πρόεδρος Γρηγόρης Τσίντζος κι ο ταμίας Γιώργος Καραγιάνννης κι από το Σύλλογο Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ο γενικός γραμματέας Πέτρος Πολύζος.
Στο φλουρί της πίτας αντιστοιχούσε ένα λεύκωμα του Συλλόγου και το κέρδισε η Μαρία Μαντζάνα.
Μετά το εκλεκτό φαγητό με τη ζωντανή μουσική και τα όμορφα τραγούδια το κέφι εκτοξεύθηκε στα ύψη κι όλοι χόρεψαν, διασκέδασαν κι απόλαυσαν ένα όμορφο μεσημέρι.
Και του χρόνου.




ΠΑΝ.ΣΥ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Το κεντρικό συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ σε συνεδρίασή του, στις 27/01/2020, ΟΜΟΦΩΝΑ, εξέφρασε για άλλη μία φορά την εναντίωσή του στην εκτροπή του Αχελώου ποταμού και στα σχέδια της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση του ακυρωθέντος έργου, με 5 αποφάσεις του Συμβουλίου τις Επικρατείας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρεί ότι η σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλίας με τον υπουργό επικρατείας και η από κοινού απόφασή τους για επανέναρξη του έργου -ερήμην ημών- προσβάλλει τους Αιτωλοακαρνάνες. Δηλαδή μόνοι τους τα είπαν, μόνοι τους τα αποφάσισαν θεωρώντας μας δεδομένους και υποτακτικούς.
Η ΠΑΝ.ΣΥ αυτές τις πρακτικές δεν τις επικροτεί δεν τις στηρίζει και τις καταγγέλλει ως και αντιδημοκρατικές.
Ζητά από την κυβέρνηση να διαγράψει κάθε σκέψη για την εκτροπή, να σεβαστεί τις δικαστικές και Ευρωπαϊκές αποφάσεις, να σταματήσει κάθε τεχνική παρέμβαση στο χώρο, να αποκαταστήσει τη ζημιά του φυσικού περιβάλλοντος...
Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού, πρέπει άμεσα να οριστεί κοινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων του Νομού κατά της εκτροπής, με τους βουλευτές, περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους και άλλους φορείς του Νομού, για να επαναδιατυπωθεί η κοινή και ξεκάθαρη θέση μας κατά της εκτροπής του Αχελώου, Ταυτόχρονα να ζητηθεί συνάντησή τους, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Χώρας.
Η ΠΑΝ.ΣΥ. στηρίζει τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην τελευταία σύσκεψη, 17/01/20, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου και θα είναι παρούσα στο πλευρό της μέχρι την οριστική και αμετάκλητη ακύρωση του παράλογου και καταστροφικού έργου που εκτρέπει τη λογική και πλήττει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον.

Όταν οι κυβερνήσεις δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας πως έχουν την απαίτηση να τις σέβεται ο πολίτης;




Σχόλια