Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό


Υπουργείο Υγείας:  Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης στην Ελλάδα – Έχουν εξεταστεί 111 ύποπτα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες ατομικής υγιεινής ζητούν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ
Την αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό για την πρόληψη του κορωνοϊού ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας. Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού παιδείας Νίκης Κεραμέως και με δεδομένο πως ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής το τέταρτο περιστατικό του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αφορά ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ιχνηλάτηση των επαφών τής ασθενούς συνεχίζεται και προληπτικά ανεστάλη η λειτουργία σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής. Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι δεν υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για σταδιακή εκτόνωση της κατάστασης.
Επίσης, με την εισήγηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Παιδείας, κυρίας Νίκης Κεραμέως, επεκτείνεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις εκδρομές του εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, με επικεφαλής τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Όπως είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δεν υπάρχει ενδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης της νόσου στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι τα δείγματα από ύποπτα κρούσματα που εξετάστηκαν (80 στην Αθήνα και 31 στη Θεσσαλονίκη). Ζήτησε παράλληλα σεβασμό στην ατομικότητα.
«Επίσης, εδώ θέλω να τονίσω, ότι συνεχίζουμε την επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών για τα προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα και την παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Σημείωσε επίσης ότι όπου υπήρξε υποψία έως σήμερα, διενεργήθη εργαστηριακός έλεγχος που ήταν αρνητικός. «Κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, είναι ότι η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων στην Πατρίδα μας δεν κρίνεται απαραίτητη», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στην Ελλάδα και ο λόγος που ανεστάλη το καρναβάλι, είναι επιδημιολογικός, δηλαδή έχει να κάνει με τη συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πιθανότητα διασποράς στην επικράτεια περιστατικών μεταδόσεως της νόσου.
Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης ή ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.
«Ο κόσμος σιγά–σιγά ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Τέλος, παρακαλούμε να σέβεστε την ατομικότητα και την προσωπικότητα των ασθενών μας και των οικογενειών τους αυτήν την ευαίσθητη στιγμή. Θέλω να μας βοηθήσετε σε αυτό και θα δώσω το λόγο στον Υπουργό Υγείας για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, με τη σειρά του ζήτησε «να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σωστά το μήνυμά μας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας».
Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθώς και για αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την κοντινή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο και, πάνω απ’ όλα, για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στους ειδικούς, τους επιστήμονες, για την πληροφόρησή μας και τη φροντίδα μας.
«Ειδικά για αυτές οι ομάδες των συμπολιτών μας, το τονίζω μετ’ επιφάσεως, σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες υπάρχουν στη χώρα και όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες. Τον καιρό που άλλες φορές είναι καλός άλλες κακός, την υγρασία, τη συνεύρεση σε χώρο με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη το κοινό κρυολόγημα και ούτω καθ’ εξής.
Και σας παρακαλώ πάρα πολύ κυρίες και κύριοι, να βοηθήσετε να περάσετε το μήνυμα, ειδικά για αυτές τις ομάδες του πληθυσμού», κατέληξε ο υπουργός Υγείας. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κ. Κικίλια με την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως.
protothema.gr

Σχόλια