Άμισθοι Σύμβουλοι για Δημάρχους και Περιφερειάρχες αλλά με έξοδα εκτός έδρας κίνησης.

Μια νέα κατηγορία Ειδικών Συμβούλων για τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες δημιουργεί η παρ.4 του αρ.12 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ειδικότερα, η Κυβέρνηση προσθέτει επιπλέον εδάφια στο τέλος της παρ.11 του αρ.45 “Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού Ο.Τ.Α.”του ν.3979/2011.
Βάσει των νέων διατάξεων, στο εξής θα επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων Ειδικών Συμβούλων για την επικουρία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών για ορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένα αντικείμενα, οι οποίοι θα υπηρετούν εθελοντικά και δεν θα λαμβάνουν μισθό ή αποζημίωση, πλην των εξόδων εκτός έδρας κίνησης.
Ως προς τα προσόντα τους, ο νομοθέτης προδιαγράφει ότι οι συγκεκριμένοι Ειδικοί Σύμβουλοι « θα είναι επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου ή θα κατέχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ».
Θα υποστηρίζουν στο αντικείμενό τους τα διοικητικά όργανα, τις Επιτροπές και τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Αναφορικά με τον τρόπο πρόσληψης, ορίζεται ότι αυτοί θα προσλαμβάνονται με Απόφαση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη αντιστοίχως.Στην Απόφαση θα εξειδικεύεται το συγκεκριμένο αντικείμενο που αναλαμβάνει ο Ειδικός Σύμβουλος, η ιδιότητά του και το χρονικό διάστημα ανάθεσης των καθηκόντων.
 Υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των άμισθων Ειδικών Συμβούλων θα είναι περιορισμένος.Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει:
- τους δύο (2) ανά Δήμαρχο,
- τους δύο (2) ανά Περιφερειάρχη.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντοπίζει πως προκαλείται ενδεχόμενη δαπάνη των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών από την καταβολή εξόδων μετακίνησης στους άμισθους Συμβούλους της παρ.4 του αρ.12 του Ν/Σ.

Η διάταξη, όπως είχε παρουσιάσει ο  AIRETOS, περιλαμβανόταν στις ρυθμίσεις που το Υπουργείο Εσωτερικών είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση από την 18η έως την 25η Νοεμβρίου.  Από τότε μέχρι την τελική κατάθεσή της μεσολάβησαν σημαντικές μεταβολές. 
Επί παραδείγματι, αρχικά προβλεπόταν ότι δεν λαμβάνουν «οποιαδήποτε άλλη οικονομική απολαβή», φράση που απαλείφθηκε και στη θέση της αντιθέτως μπήκε η λήψη των εξόδων εκτός έδρας κίνησης.
Επιπλέον, οριζόταν πως η Απόφαση του Δημάρχου / Περιφερειάρχη «δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», αναφορά που δεν υπάρχει στο κατατεθέν. 
Τέλος, ενώ στη διαβούλευση ο αριθμός ήταν ένας Ειδικός Σύμβουλος της συγκεκριμένης κατηγορίας ανά Δήμαρχο, ο αριθμός διπλασιάστηκε σε δύο ανά Δήμαρχο.

Σχόλια

 1. Στον Δήμο Ξηρομέρου εχουμε χάσει το μέτρημα απο άμισθους ειδικούς συνεργάτες που τελικά απο οτι φαίνεται δεν θα ειναι και εντελώς άμισθοι θα πέρνουν και αυτοί το κάτι ντις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχουν να αρπάξουν οι κολλητοί και οι κολλητές του Τριανταφυλλάκη την μπουκιά τους .
  Όχι παίζουμε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Τριανταφυλλάκης μην δει τρυπα για το μέλι αρκουδα γίνεται.. Ποιος πάει τσάμπα σημερα; ειδικά στους δήμους που θέλουν να φάνε.. δέκα ειδικούς συμβούλους θα πάρει..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΗΝ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΕΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου