ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ .Γράφει.Ο Αποστόλης Κομπλίτσης





Ήθελα να γράψω κάτι για τις Απόκριες τα Κούλουμα και τους ''ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ ''
Ξεχάστηκα όμως και μου ήρθε στο μυαλό η εποχή που ήμουν 4-5 χρονών. Τότε που όλα τα παιδιά του χωριού μας φορούσαμε ΜΠΑΛΩΜΕΝΑ ρούχα .Σε κάποια από αυτά δεν ήξερες ποιό ήταν το κανονικό ύφασμα ή το μπάλωμα .Εκείνη την εποχή 60-61 περίπου ξεκίνησε να οργανώνετε  και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μπαμπίνης
Χρειαζόταν μετά τη σύσταση μια Αποθήκη για να αποθηκεύει σπόρους –λιπάσματα κλπ. Ο Δημήτριος Θανασούλας του Κων/νου παραχώρησε ένα μικρό χωραφάκι (Πετσούρι) που είχε για καπνό και η διοίκηση του συνεταιρισμού προχώρησε στην ανέγερση της .Πολλοί οι Μπαμπινιώτες που δούλεψαν τότε κουβαλώντας πέτρες με τα ζώα τους αλλά και με το τρακτέρ του Πιπερίγου .


Η τότε διοίκηση και κάποιοι πρωτεργάτες που ήταν κοντά της από ότι θυμάμαι ήταν ο Δημήτριος  Γιαλής , Χαρίλαος Ζαρκαδούλας ,Κομπλίτσης Χρήστος, Κυριαζής Νικόλαος ,Χρυσικός Βλάσης ,Θανασούλας  Τάκιας,Παλιούρας Θανάσης ,χρήστος ,Αποστόλης ,Βασίλης ,Μασσαλής Γιάννης ,Βασίλης  και πολλοί άλλοι. Ζητάω συγνώμη από τους απόγονους τους αλλά τα ονόματα ήταν πολλά και δεν τα θυμάμαι όλα .Άλλωστε υπάρχουν στο καταστατικό του Συνεταιρισμού .Εγώ τότε ήμουν 4-5 χρονών και θυμάμαι το (πετσούρι)   του Τσεκούρα που φύτευε καπνό (έτσι το έλεγαν τότε)πέρασαν χρόνια και ο Συνεταιρισμός μεγαλούργησε και οι περισσότεροι Αγροκτηνοτρόφοι  βοηθήθηκαν πολύ .Με δάνεια καλλιεργητικά και πλασματικά αλλά και με αποθήκευση αγροτικών ειδών που είχαν σχέση με τις καλλιέργειες τους.Εδώ και 20-25 χρόνια οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν πάρει την κατιούσα όπως και ο δικός μας (κατά την γνώμη μου δυστυχώς για τους Αγρότες).
Η τελευταία Διοίκηση του δικού μας Συνεταιρισμού Αποφάσισε και ΜΠΡΑΒΟ να κάνει το κτήριο αυτό ΑΠΟΘΗΚΗ . Με Πρακτικό καθόλα   νόμιμο ΠΑΡΑΧΩΡΤΗΣΗ Χρήσης στον Πολιτιστικό Σύλλογο ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ(ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΛΠΕΚΗΣ).Να το χρησιμοποιήσει (αφού μπορέσει και το επισκευάσει  ) ως ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ, μουσείο Πολιτισμού και Παραδοσιακών Ιστορικών εκθεμάτων .Ο Σύλλογος τα μέλη η Διοίκηση του και πολλοί Μπαμπινιώτες πρόσφεραν εργασία και χρήματα ,για να πάρει την τελική μορφή που έχει σήμερα.
Είμαι υποχρεωμένος να πω για την Ιστορική αλήθεια ότι τα περισσότερα χρήματα τα έδωσε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ξηρομέρου με τον τότε επικεφαλής Δήμαρχο κ. Στάικο  Παναγιώτη .
Το υπάρχον ΔΣ του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα Διοίκησης του δεν διέθεσε από το ταμείο του Συλλόγου ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΥΡΩ  . Και αυτό όχι γιατί δεν ήθελε αλλά ήθελε πρώτα να ξεκαθαρίσει κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια .Τα εμπόδια τα ξεπεράσαμε επιτυχώς και προχωρήσαμε και σε Επιτροπή Διαχείρισης,  με  Πρόεδρο το συγχωριανό  μας ΠΕΤΡΟ ΒΑΛ. ΧΡΥΣΙΚΟ  Στρατηγό ΕΑ .
 Εύχομαι με τη σειρά μου στον Πρόεδρο και την Επιτροπή σωστή και χρηστή Διαχείριση  και να είναι σίγουροι ότι θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας  των Μπαμπινιωτών στο ΕΡΓΟ  τους.    
   ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ 

Σχόλια