Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόρους στο «Interreg» βρήκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας


Έργο για την ανάδειξη και αποκατάσταση των Κάστρων Ναυπάκτου, Βόνιτσας και το Φρούριο του Ακτίου – Η επιτελική ικανότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων κατάφερε να φέρει πόρους για την περιοχή από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Interreg»
Του Δημήτρη Παπαδάκη
Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για τα κάστρα της Αιτωλοακαρνανίας υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Interreg», που αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα προχωρήσει σε εκτεταμένες εργασίας ανάδειξης και αποκατάστασης στο Κάστρο της Ναυπάκτου, το Κάστρο της Βόνιτσας και το Φρούριο του Αλή Πασά στο Άκτιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε μια εποχή που λείπουν οι εθνικοί πόροι για έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πόρους στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, προφανώς δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων με την επιτελική της ικανότητα κατάφερε να φέρει πόρους για την περιοχή από ένα άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το «Interreg».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, είναι ο επικεφαλής εταίρος ενός προγράμματος για την «Παράκτια Κληρονομιά» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Eυρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A “ΕλλάδαΙταλία“. Σε αυτό συμμετέχουν ακόμη οι Εφορείες Αρχαιοτήτων από την Κέρκυρα, την Θεσπρωτία και την Ηλεία καθώς επίσης και η Περιφέρεια της Απουλίας από την Ιταλία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, ως επικεφαλής του προγράμματος, θα λάβει το σημαντικότερο μέρος από τα έξι περίπου εκατομμύρια ευρώ, που είναι οι διαθέσιμοι πόρους του προγράμματος. Από σχεδόν 400.000 ευρώ πρόκειται να διατεθούν στα κάστρα της Βόνιτσας και της Ναυπάκτου, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί στο Φρούριο του Ακτίου, όπου για πρώτη φορά θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης σε αυτό το ιδιαίτερο μνημείο με την τριγωνική κάτοψη, που επί δεκαετίες παρέμεινε παραμελημένο.
Η συμβασιοποίηση του έργου έχει ήδη γίνει από το καλοκαίρι και πλέον το έργο «τρέχει» και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Μεταξύ άλλων προβλέπονται εργασίες ανάδειξης, αποχωματώσεις, στερεώσεις, κοπές δένδρων κτλ. Και στα τρία μνημεία θα γίνουν μελέτες ηλεκτροφωτισμού για την ανάδειξη των μνημείων, όπως συμβαίνει συνήθως με τα κάστρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπονται ακόμη στα πλαίσια του έργου ψηφιακές υποδομές για την ανάδειξη του Κάστρου της Βόνιτσας, αλλά και η δημιουργία μιας μόνιμης συλλογής βυζαντινών αρχαιοτήτων στην ακρόπολη του Κάστρου της Ναυπάκτου. Επιπλέον για το Κάστρο της Ναυπάκτου θα γίνουν και στατικές μελέτες, ενώ στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος οι εργασίες θα αφορούν περίπου το ήμισυ του μνημείου, καθώς για το υπόλοιπο μισό προωθούνται ανάλογες εργασίες μέσω του προγράμματος «Leader».
vikatou
Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου μιλώντας στη «Σ» για το θέμα, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα τα μεσαιωνικά κάστρα της Αιτωλοακαρνανίας, υπογράμμισε ωστόσο και μια ακόμη διάσταση του προγράμματος, διευκρινίζοντας πως όλα τα έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων εκτελούνται με αυτεπιστασία, άρα τέτοια προγράμματα προσφέρουν και θέσεις εργασίας στην περιοχή, καθώς η Εφορεία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για τα έργα αυτά.
Από εκεί και πέρα η δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν σταματά εδώ. Υπάρχουν έργα σε εξέλιξη τόσο στην Λευκάδα, που ανήκει στην περιοχή ευθύνης της Εφορεία, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ξενοκράτειο στο Μεσολόγγι, όπου η Εφορεία έχει αναλάβει την οργάνωση της έκθεσης του Μουσείου και την δρομολόγηση διεθνούς διαγωνισμού για τις προθήκες του μουσείου. Και φυσικά για μια σειρά άλλων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων έχει γίνει προετοιμασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις με τους δήμου περιοχής, έτσι ώστε να υπάρχει ωριμότητα στα προτεινόμενα έργα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε σύντομα μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας να δούμε και άλλα έργα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντας να βρίσκουν πόρους, από τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει δικό του, τομεακό πρόγραμμα, στο ΕΣΠΑ.

Σχόλια