Αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ξηρομέρου ποσού 214.893 € για ισοσκελισμό των τελών ύδρευσης..


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Προς
Υπουργό Εσωτερικών
Κο Θεοδωρικάκο Τάκη
Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15
10674 Αθήνα
Υφυπουργό Εσωτερικών
κο Λιβάνιο Θεόδωρο
Σταδίου 27
10183 Αθήνα
Κοιν.
Δ/νση Οικονομικών
Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κο Χατζηεργάτη Νικόλαο
ΘΕΜΑ: «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19, της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του και επίδραση στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου Ξηρομέρου».
Αξιότιμε κ.κ. Υπουργέ.
Καταρχήν, δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την στήριξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ά' βαθμού και την ευαισθησία που επιδεικνύεται στα κρίσιμα θέματα των ημερών.
Σαν νέα δημοτική αρχή, με έντονο το αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς εργαζόμαστε νυχθημερόν για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Στην προσπάθεια αυτή, τροχοπέδη αποτελεί η δεινή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος, από την κακοδιαχείριση προηγούμενων διοικήσεων και από απρόβλεπτα γεγονότα, που ταλανίζουν την περιοχή μας.
Ενδεικτικά αναφέρω, σύναψη δανείων του Δήμου με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εξυπηρετούνται από τακτικούς πόρους, έλλειμα στην χρήση του έτους 2019 στην ανταποδοτική υπηρεσία της ύδρευσης, πλήθος ληξιπρόθεσμων οφειλών, μη εγγραφή και απόκρυψη δαπανών σε ανελαστικές δαπάνες του Δήμου, θεομηνίες, μη σωστή βεβαίωση τελών ύδρευσης, υποστελέχωση στις υπηρεσίες υδρομετρητών και υδραυλικών κ.α.
Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι οι συχνές βλάβες στα δίκτυα και στα αντλιοστάσια ύδρευσης, με συνέπεια να δημιουργείται επισφάλεια στην δημόσια υγεία, προβλήματα στην ποιότητα και την επάρκεια του νερού, που οδηγεί σε εξάντληση των οικονομικών πόρων και των αντίστοιχων πιστώσεων με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής των αυτονόητων υπηρεσιών.
Πάραυτα, γίνεται συστηματική προσπάθεια να αυξήσουμε τις εισπράξεις μας, εφαρμόζοντας μέτρα όπως δεσμεύσεις ΑΦΜ, κατασχέσεις, αναστολή υδροδότησης σε κακοπληρωτές, μέτρα που λόγω της συγκυρίας της πανδημίας δεν μπορούμε να συνεχίσουμε.
Στην προσπάθεια ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, σαν Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε την γενναία αύξηση του παγίου ύδρευσης, ανταποκρινόμενοι στην ΚΥΑ κατάρτισης προϋπολογισμού έτους 2020. Σημειωτέον, στην περιοχή του Ξηρομέρου έχουμε υψηλό τέλος στην χρέωση των κυβικών (ενδεικτικά σε κάποιες περιοχές είναι 0,7 €/κ.μ.) και ακριβό πάγιο 45 €+ ΦΠΑ.
Η απόφαση αυτή όμως, αδικεί τους δημότες που είναι διαχρονικά τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, συμπιέζει τα νοικοκυριά και την δεδομένη χρονική στιγμή της οικονομικής ύφεσης, λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό COVID-19, το μόνο που καταφέρνουμε είναι η λογιστική ισοσκέλιση, χωρίς πιθανόν να μπορέσουμε να εισπράξουμε τα προσδοκώμενα έσοδα. Ήδη, με την αριθ. 10/18200/13-03-2020 εγκύκλιο σας και τα σωστά μέτρα που προτείνετε, είναι εμφανές ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις εισπράξεις των δημοτικών τελών.
Παρακαλώ, όπως κάνετε δεκτό το αίτημά μας, για έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ξηρομέρου με το ποσό των 214.893 € για την ισοσκέλιση των τελών ύδρευσης για το οικονομικό έτος 2020, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των δημοτών μας, σε μια άσχημη συγκυρία για τη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ο Δήμαρχος
Τριανταφυλλάκης Ιωάννης

Σχόλια