Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου


H ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που παρέμεινε όρθια μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στο Βασιλόπουλο!
Ήταν το 1953 όταν ένας σεισμός κατέστρεψε ολόκληρο το χωριό Βασιλόπουλο εκτός από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι κάτοικοι έφτιαξαν ένα νέο χωριό λίγα χιλιόμετρα από τον παλιό οικισμό, ωστόσο καθημερινά επισκέπτονται την εκκλησία που άδεια και έρημη θυμίζει στους ντόπιους το θαύμα, αλλά και τις παλιές αναμνήσεις.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, κηρύχθηκε από την Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων, ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου. Στα ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες.
Ο ναός χρονολογικά ανάγεται στα τέλη του 19ου, αρχές 20ου αιώνα και είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Τρεις θύρες οδηγούν στο ναό και μπροστά από την δυτική υπάρχει λιθόκτιστο πρόπυλο. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα από τσατμά, ενώ τα πλάγια με επίπεδες στέγες.
Η οροφή του Ναού απεικονίζει ουρανία, ενώ τα κλίτη διακοσμούνται με φυτικά θέματα και σταυρούς. Σώζεται επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού.
Για να δείτε ρεπορτάζ του MEGA για τον ναό του Αγίου Γεωργίου πατήστε ΕΔΩ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από εξιστορήσεις χωριανών που και οι ίδιοι το πληροφορήθηκαν από τους γονείς τους, όταν ήταν να χτισθεί η εκκλησία ο τότε μηχανικός τους είχε πει το εξής: “Με τα χρήματα που θα κοστίσει η εκκλησία, μπορώ να σας φτιάξω το μισό χωριό στην περιοχή του Κουφοδήσου, δίπλα από το παλιό χωριό. Και αυτό γιατί όσο ύψος θα έχει η εκκλησία τόσο θα πρέπει να είναι και το βάθος της”.
Οι κάτοικοι χωρίς να το σκεφτούν του απάντησαν να φτιάξει την εκκλησία. Έτσι η εκκλησία φτιάχτηκε με κόπο και από το υστέρημα τους κατασκεύασαν αυτό το τεράστιο θρησκευτικό μνημείο που αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη που θα περάσει από το Ξηρόμερο.
Πληροφορίες: www.vasilopoulo.com.gr
Φωτογραφίες: artkaraiskos

Σχόλια