Ο ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής


Eurokinissi

Εξειδίκευση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής - Σ.Αραχωβίτης: “Ντόμινο” προβλημάτων από άστοχες δηλώσεις κι έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης-Σε βάρος κτηνοτρόφων κι αγροτών η μεταχρονολόγηση επιταγών μεταποιητικών επιχειρήσεων
Να μην υποτιμά την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό χώρο καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σ. Αραχωβίτης, “γιατί η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει διαλυμένη την πρωτογενή παραγωγή”.
Όπως τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μεταποιητές, οι συνεταιρισμοί και οι εργάτες γης πρέπει να αντιμετωπίσουν νικηφόρα την κατάσταση επιβίωσης που βρίσκονται.
Ο ίδιος εξειδικεύει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, συνεχίζοντας την σχετική παρέμβαση ως προς την επίλυση άμεσων ζητημάτων που αφορούν τους αγρότες.
Ειδικότερα, επισημαίνει τα εξής:
1. Πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα της ενεργοποίησης της «κάρτας του αγρότη» για την τρέχουσα χρόνια με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ για το 2019, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη άμεση διαθεσιμότητα των μέσων παραγωγής για αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει αλλαγές ουσιαστικές σε σχέση με το ύψος ενίσχυσης που λάμβανε τον προηγούμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες μπορούν να βρουν τρόπο να διασφαλίσουν τη χορήγηση του ποσού που έδιναν κάθε χρόνο μέσω της «κάρτας του αγρότη».
2. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση η κατάθεση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, που είναι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων για το τρέχον έτος. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γιατί πρέπει να δοθεί προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, ακριβώς λόγω των έκτακτων συνθηκών. Καλούμε το υπουργείο να ενεργοποιήσει ξανά την online εφαρμογή και ταυτόχρονα να βρει τρόπο ασφαλούς λειτουργίας των ΚΥΔ, ούτως ώστε να υποδέχονται απρόσκοπτα τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης. Προτείνεται η καθιέρωση ατομικών ραντεβού αυστηρά προσδιορισμένων και η εξυπηρέτηση από τηλεφώνου.
3. Eπιβαλλεται ο επανέλεγχος των δραστηριοτήτων είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτών, ώστε να ενταχθούν στα ΚΑΔ που θεωρούνται κλειδωμένα από την πανδημία του κορωνοιού.
Σ.Αραχωβίτης: Στις πλάτες των κτηνοτρόφων μεταφέρει η κυβέρνηση τα προβλήματα της πανδημίας
Παράλληλα, ο Σ. Αραχωβίτης κάνει λόγο για “ντόμινο” προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία αλλά και οι άστοχες δηλώσεις και τα έκτακτα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν και λαμβάνονται, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κυβέρνηση.
Αναφέρεται στη συνέχιση, χθες, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων “της τακτικής των καταστροφικών δηλώσεών του, όπως ακριβώς έκανε και με τις τιμές για τα είδη ατομικής προστασίας”, αλλα και στις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα νέα έκτακτα μέτρα, που διογκώνουν παρά απαλύνουν τα προβλήματα για τους αγρότες και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους.
Όπως εξηγεί, η ένταξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις και η δυνατότητα μεταχρονολόγησης των επιταγών τους, ουσιαστικά μεταφέρει και φορτώνει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και τους σφίγγει την θηλιά στο λαιμό.
Αν αυτές οι δηλώσεις και αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι οι “στοχευμένες δράσεις εκεί που εντοπίζονται τα προβλήματα”, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,σημειώνει, τότε “η κυβέρνηση συνολικά εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει το μέγεθος του πραγματικού προβλήματος της πρωτογενούς παραγωγής, και με ασπιρίνες προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο”.
Παραπέμπει τέλος στις προτάσεις μέτρων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη εβδομάδα τονίζοντας ιδιαίτερα εκείνα για την άμεση στήριξη της κτηνοτροφίας που πλήττεται.
Α.Ζ.

Σχόλια