Εργαζόμενοι super market: Καταγγέλλουν κόψιμο ρεπό για ανατροφοδοσία, ζητούν επιδόματα


Εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω κορωνοϊού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα super market, που ζητούν τώρα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία τους.
Οι καταγγελίες που έρχονται από τους χώρους δουλειάς στα Σωματεία είναι πολλές.
Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου  Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Χανίων και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου.
Αναλυτικά η κοινή τους ανακοίνωση:
«Οι εργαζόμενοι στα super market και το εμπόριο, που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο για τη προμήθεια των αναγκαίων τροφίμων και καθαριστικών για κάθε οικογένεια, είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω κορονοϊού! Εδώ και τώρα απαιτούμε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στις αποθήκες, στα γραφεία!
Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα κρούσματα από την εξάπλωση του κορονοϊού, η εργοδοσία στον κλάδο του εμπορίου, όχι μόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αντίθετα προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κέρδη και τους τζίρους της, θέτοντας σε κίνδυνο τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους που δουλεύουν στον κλάδο ή αδιαφορώντας για τις συνέπειες των περικοπών τους.
Τα μέτρα που παίρνονται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων αφήνουν χώρο στην εργοδοσία για να οργιάζει. Επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι είτε απολύονται είτε βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα χωρίς να γνωρίζουν πότε, πόσα και με τι όρους θα πληρωθούν, αν θα πληρωθούν, αν η απουσία τους χαρακτηρίζεται άδεια, αν είναι κανονική ή άνευ αποδοχών. Εδώ και τώρα απαιτούμε να εξασφαλιστεί επίδομα έκτακτης ανάγκης με ευθύνη της κυβέρνησης σε όλους τους συναδέλφους!
Tα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξη μας και για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με καραντίνες από την κυβέρνηση αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας εδώ και τώρα κενά και ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες και με καμπάνιες αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος που δεν ξέρει αν θα πληρωθεί ή αν θα έχει δουλειά; Τι ατομική ευθύνη έχει ο εργαζόμενος όταν η εργοδοσία του αναφέρει πως θα πάρει άδεια άνευ αποδοχών;
Σε Ηράκλειο και Χανιά, όπως σε ολόκληρη την Κρήτη, χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που έρχονται από τους χώρους δουλειάς :
Στα καταστήματα και τις αποθήκες των Super Market, (Σκλαβενίτης – ΑΒ Βασιλόπουλος- Χαλκιαδάκης – Lidl κ.α) εδώ και μέρες ακυρώνονται ρεπό, οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί και η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με πρόσχημα την κάλυψη της ανατροφοδότησης των καταστημάτων λόγω της αυξημένης κίνησης.
Επίσης στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και στα Super Market, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό καθώς «τα μέσα ατομικής προστασίας επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του πελάτη» ως εκ τούτου απαγορεύονται, ενώ υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις πολυκαταστημάτων όπου αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αυτονόητα ΜΑΠ όπως και τα αντισηπτικά !!!. Ταυτόχρονα η κυβέρνησης ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη λεγόμενη «εφοδιαστική αλυσίδα», θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο χιλιάδες συναδέλφους, λες και 6 μέρες τη βδομάδα επί 12 ώρες λειτουργία των S/M δεν είναι αρκετές
Από την άλλη μεριά, σε πολλά εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις ήδη έχει ξεκινήσει η πίεση προς τους εργαζόμενους πως λόγω χαμηλής προσέλευσης θα δοθούν αναγκαστικές κανονικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, θα μειωθούν ώρες εργασίας, ή ακόμα ότι θα προχωρήσουν σε προσωρινές απολύσεις ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν την όποια μείωση του τζίρου τους στην πλάτη των εργαζόμενών τους.
Η παραπάνω κατάσταση δεν πρέπει να μείνει στην περιγραφή!
Η πανδημία και τα μέτρα προστασίας αφορούν όλους τους εργαζόμενους, χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς:
  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά . Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
  • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)
  • Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, όπως και σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.
  • Να μην αποκρύπτει η εργοδοσία κρούσματα στους χώρους δουλειάς! Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όλους τους χώρους των super market, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών φορέων.
  • Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο. Να γίνουν τώρα προσλήψεις σε όλα τα S/M.
  • Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
  • Να τηρηθούν τα ημερήσια και εβδομαδιαία ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
  • Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, στα Super Market, στα εμπορικά καταστήματα, να επικοινωνήσουν άμεσα με το σωματείο για οποιαδήποτε καταγγελία αφορά το χώρο εργασίας. Να μη δεχτούμε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και την υγεία μας, για να θωρακίσουν τα αφεντικά μας τα κέρδη τους».

Σχόλια