Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ


Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο παρέχει τις υπηρεσίες του στον ελεύθερο χρόνο του , χωρίς χρηματικό αντίτιμο, με δική του βούληση, συνήθως υποστηρίζοντας τις δράσεις, ενός φορέα, μιας ομάδας, μιας κοινότητας  Ο εθελοντής θα πρέπει να έχει γνώση για την εργασία που θα παράσχει, να έχει εκπαίδευση, υποστήριξη, επίβλεψη και καθοδήγηση, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εθελοντές για την κάλυψη πάγιων αναγκών που θα έπρεπε να καλύπτονται από μόνιμες δομές του κράτους  Η εθελοντική εργασία σε καμία περίπτωση δεν είναι υποκατάστατο της αμειβόμενης εργασίας υποκαθιστώντας το απασχολούμενο προσωπικό και δεν αποτελεί απειλή για την εργασιακή ασφάλεια αυτών
Το νέο αυτό μοντέλο του Ενεργού Πολίτη, δ ε ν πρέπει να υποκαθιστά το Κράτος, δ ε ν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του, ούτε ανταγωνίζεται τυχόν υπάρχουσες υποδομές , αλλά το εμπνέει, το συμπληρώνει, το επεκτείνει, το βελτιώνει.
Ο εθελοντισμός, ως έννοια, συνδέεται με τις έννοιες του αλτρουισμού ,η εθελοντική προσφορά δεν είναι απλώς έκφραση αλληλεγγύης, είναι εκπλήρωση ηθικής ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στο οποίο είμαστε ενταγμένοι, καθώς δεν μπορούμε να ζητούμε μόνον, οφείλουμε και να προσφέρουμε
Η ανιδιοτελής και συνάμα οικειοθελής προσφορά, ακολουθεί μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία τον εθελοντή και τελικό αποδέκτη τον ίδιο ως μέλος του ευεργετηθέντος συνόλου Προσωπικό κέρδος είναι η ηθική ικανοποίηση και η κοινωνική αναγνώριση
Δεν αποτελεί λύση η  αναζήτηση εθελοντών, που θα παρέχουν απλήρωτη εργασία, για να καλυφτούν υπηρεσίες στους κατοίκους που είναι υποχρέωση του Δήμου να τις  παρέχει , και αντικαθιστώντας την αμειβόμενη εργασία να δημιουργείς  δήθεν οικονομικά πλεονάσματα.
Δεν θεωρείται εθελοντική εργασία ,η εργασία η οποία υποκαθιστά ή αναπληρώνει παραγωγικές θέσεις σε οργανωτικές δομές, υπηρεσίες, προγράμματα, εταιρείες, επιχειρήσεις, συλλόγους, οι οποίες καλύπτονται από εργαζόμενους τους ,που απολαμβάνουν πλήρως τα νόμιμα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Η αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στις περιοχές του Δήμου,  βαρύνει την Δημοτική Αρχή και δεν πρέπει μέσω της ατομικής ευθύνης και της «συν διαχειριστικής αυταπάτης» να την μετατοπίσουμε στους ίδιους τους δημότες εκμεταλλευομένη  την διάθεση του κόσμου για αλληλεγγύη και προσφορά,
Η αρνητική μας άποψη αφορά τη προσπάθεια χειραγώγησης και εκμετάλλευσης της ανιδιοτελούς προσφοράς των εθελοντών από μία κρατική δομή όπως είναι ο Δήμος , καθώς δεν μπορεί η ευταξία, η καθαριότητα και η καλαισθησία να επαφίεται στην καλή πρόθεση και την δράση των εθελοντών..
Βελούτσα 

Σχόλια

  1. Οι επιστήμονες δεν τα γνωρίζουν αυτά Τι άποψη έχουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο ψηλά είναι ο εθελοντισμός μια Χώρας τόσο υψηλό το μορφωτικό ,κοινωνικό πολιτιστικό και οικονομικό της επίπεδο .!!!
    Παναγιώτης Σταικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκετά κατατοπιστικό το θέμα της εν λογω ανάρτησης για τον Εθελοντισμό.

    Ερώτηση στον συντάκτη του θέματος:
    -Οι εθελοντές θα πρέπει ή δέν θα πρέπει να δημοσιεύουν το εθελοντικό τους έργο ?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι φυσικα..Εξαιρεση αποτελει βεβαια οταν η "εθελοντικη δραση" ειναι η μοναδικη εναλακτικη λυση για την επιλυση του προβληματος, λογω αδρανειας η αδιαφοριας της δημοσιας αρχης...Αν πχ η δημοτικη αρχη παρα τις συνεχεις εκλησεις αδρανει στην επιλυση ενος προβληματος κ επιλυεται υποχρεωτικα απο κατοικους για λογους υγειας η ασφαλειας με εθελοντικη δραση ..τωρα η εθελοντικη παρεμβαση ειναι επι της ουσιας κ μια φωνη διαμαρτυριας κ εχει "καταγγελτικο χαρακτηρα"..

      Διαγραφή
    2. Φίλε 3:26 καλημέρα και καλή πρωτομαγιά.

      Ο εθελοντισμός,
      ατομικός εθελοντισμός ή ομάδας εθελοντισμός
      είναι μια δωρεάν καλή πράξη προς τα μέλη της κοινωνίας μας, ή
      σε μέλος της κοινωνίας μας.

      Αφού με την καλή πράξη και μέσω του εθελοντισμού γίνεται το καλό
      προς τι λοιπόν η δημοσιότητα ? αφού το εθελοντικό καλό,
      ήδη έχει γίνει το καλό-έχει συντελεστεί το καλό.


      Διαγραφή
    3. Φιλε 9.29 Η επαναληψη ειναι μητηρ πασης μαθησεως ..ως εκ τουτου ξαναδιαβασε τη εγραψα τοσες φορες οσες απαιτειται να το κατανοήσεις και να παρεις απαντηση στα ερωτηματα σου..

      Διαγραφή
    4. Φίλε 9:53 ενώ απο την μεριά συμφωνείς στην άποψη
      ότι, δέν θα πρέπει να δημοσιεύονται
      οι δωρεάν εθελοντικές καλές πράξεις προς το κοινωνικό σύνολο,
      απο την άλλη μεριά , θέτεις και καμια εξαίρεση στον κανόνα.

      Ας επιλέξουμε λοιπόν τι θέλουμε ως κοινωνία :
      απόλυτο Εθελοντισμό ? ή αχετικό Εθελοντισμό ?

      Διαγραφή
    5. διόρθωση : σχετικό εθελοντισμό

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου