Ραμαζάνι: Με χαμηλά τα μεγάφωνα σε Αθήνα και Θράκη η γιορτή των Μουσουλμάνων

Ραμαζάνι: Με χαμηλά τα μεγάφωνα σε Αθήνα και Θράκη η γιορτή των ΜουσουλμάνωνΣτο Αστεροσκοπείο χθες το βράδυ ο ιμάμης της Αθήνας για να ξεκινήσει το Ραμαζάνι – Οι χώροι λατρείας όλων των θρησκειών μένουν κλειστοί και οι αρχές διαμηνύουν πως οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι δυνατές μόνο στο σπίτι

Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέβηκαν χθες το βράδυ ο Ιμάμης του Τεμένους Αθηνών και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, με βεβαίωση κατ΄εξαίρεση κίνησης, προκειμένου με βάση το φεγγάρι να καθορίσουν την έναρξη για το Ραμαζάνι, που καθορίζεται με το σεληνιακό έτος.
Οι μουσουλμάνοι της Αθήνας και οι μουφτήδες της Θράκης συμφωνούν με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και είναι έτοιμοι να γιορτάσουν ένα διαφορετικό Ραμαζάνι με χαμολά τα μεγάφωνα και κελιστά τζαμιά αντίστοιχο με το Πάσχα που έζησαν οι Ελληνες. H έναρξη του Ραμαζανιού που διαρκεί ένα μήνα, θα γίνει στις 23 Απριλίου και περιλαμβάνει νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία σπάει μετά τη δύση του ηλίου με ένα κοινό γεύμα ανάμεσα στην οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα. Με έγγραφο τους οι μουσουλμανικές κοινότητες της Αθήνα ευχαριστούν την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για τον σεβασμό που επέδειξαν στην θρησκεία τους.
Εως σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και όλοι υπακούν στις εντολές της Πολιτείας.
Οι χώροι λατρείας όλων των θρησκειών μένουν κλειστοί, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υγείας, και οι αρχές διαμηνύουν πως οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι δυνατές μόνο στο σπίτι. Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιφτάρ, στο γεύμα που ακολουθεί μετά τη δύση του ήλιου που συνήθως μαζεύονται οι οικογένειες και οι κοινότητες, οι αρμόδιοι από το υπουργείο Παιδείας λένε «ότι θα ισχύσει ότι και στο δικό μας Πάσχα δηλαδή δεν επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων». Θυμίζουμε ότι παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Απριλίου για τις Εκκλησίες και όλους τους χώρους λατρείας. Η απαγόρευση αφορά σε όλα τα δόγματα και τους χώρους λατρείας.
Τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατά το Ραμαζάνι και την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr).
Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων και επιθυμεί να τους ευχαριστήσει για την τήρηση των μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η πιο σημαντική καλή πράξη που καλούνται οι Μουσουλμάνοι να κάνουν την περίοδο του Ραμαζανίου, είναι να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, όπως έπραξαν και οι Εβραίοι κατά την εορτή του Πέσσαχ και οι Χριστιανοί κατά την εορτή του Πάσχα.
Ο νόμος (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 25763/16-4-2020, Β’ 1471) απαγορεύει την προσέλευση φυσικών προσώπων σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των Τεμενών. Συνεπώς οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, που συμπίπτουν με την περίοδο ισχύος της υπουργικής απόφασης ή της τυχόν παράτασης της και της ισχύος των αντίστοιχων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, μπορούν να τελούνται στο σπίτι τις προκαθορισμένες από την Ισλαμική Θρησκεία ώρες (για την Ελλάδα μπορείτε να τις δείτε στον πίνακα που προσαρτούμε για διευκόλυνση σας). Επιπλέον, σύμφωνα με τα γενικότερα μέτρα για την μετακίνηση προσώπων και την αποφυγή συναθροίσεων, το δείπνο λύσης της νηστείας (Ιφτάρ) επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο σε σπίτια, με τη συμμετοχή όσων διαμένουν στο σπίτι, χωρίς οιοδήποτε τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο ή επισκέπτη).
Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, των περιορισμών κυκλοφορίας και της ανάγκης αποφυγής των συναθροίσεων, κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για την μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr), διότι έχουν απαγορευθεί οι εκδηλώσεις και κάθε είδους τελετές, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή συνάθροισης κοινού.
Βεβαίως, τα μέτρα θα προσαρμόζονται κάθε φορά, ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και τον προγραμματισμό τους για την επόμενη περίοδο.
Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανίου (ξεκινά πριν την Ανατολή και διαρκεί έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά και προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων υπηρεσιών, φορέων και εργοδοτών, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως αυτές τέθηκαν υπ’ όψιν μας από τους Μουφτήδες της Θράκης και τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Μουφτή Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν«Πολλοί, ειδικά εκτός Θράκης, συγχέουν τη γνωστοποίηση της ώρας των υποχρεωτικών προσευχών για τους Μουσουλμάνους (εζάνι) που γίνεται από τον μιναρέ με την ίδια την προσευχή που γίνεται μέσα στο Τέμενος. Για αυτό το λόγο, επειδή συνεχίζει να ακούγεται το εζάνι, νομίζουν ότι τα Τεμένη είναι ανοιχτά ενώ οι Εκκλησίες είναι κλειστές. Όμως, επειδή στη μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπονται οι καμπάνες για την ενημέρωση των πιστών, ο μόνος τρόπος είναι η φωνή του Μουεζίνη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύοντας τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό πιστεύω όλων των πολιτών αλλά και προς το Σύνταγμα, έλαβε τα ίδια μέτρα για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και όλους τους πιστούς, χωρίς διακρίσεις. Τα Τεμένη στον Έβρο, όπως και σε όλη τη Θράκη, έκλεισαν αμέσως μόλις εκδόθηκε η ΚΥΑ 2867/Υ1/16-3-2020 (Β’ 872) και παραμένουν κλειστά. Όλοι οι Μουσουλμάνοι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωναϊού COVID-19 και ακολουθούμε όλες τις οδηγίες της. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Πολιτεία ποτέ δεν απαγόρευσε το εζάνι, διότι γνωρίζει ότι δεν αποτελεί κάποιου είδους λατρευτική/θρησκευτική τελετή μέσα στο Τέμενος αλλά είναι η καθιερωμένη κλήση/υπενθύμιση προς τους πιστούς να κάνουν την προσευχή τους η οποία γίνεται στο σπίτι αφού τα Τεμένη παραμένουν κλειστά και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Ισχύει μια νέα Υπουργική Απόφαση, η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (Β’ 1178). Οι Εκκλησίες, τα Τεμένη και όλοι οι χώροι λατρείας παραμένουν κλειστοί. Επιτράπηκε αποκλειστικά και μόνο στον θρησκευτικό λειτουργό να πηγαίνει μόνος του στο χώρο λατρείας. Προστέθηκε, όμως, μια απαγόρευση, η θρησκευτική/λατρευτική τελετή που κάνει ο θρησκευτικός λειτουργός μόνος του, και χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, μέσα στο χώρο λατρείας να μην μπορεί να τη μεταδώσει με εξωτερικά μεγάφωνα. Αυτό έγινε γιατί αν μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα, μπορεί να συγκεντρώνονταν οι πιστοί έξω από το Τέμενος ή την Εκκλησία. Η απαγόρευση αυτή δημιούργησε κάποια σύγχυση σε σχέση με τη χρήση μεγαφώνων για το εζάνι.
Επαναλαμβάνουμε ότι, επειδή το εζάνι είναι γνωστοποίηση της ώρας της προσευχής και όχι η ίδια η προσευχή (τη μετάδοση της οποίας με μεγάφωνα έχει πράγματι απαγορεύσει η Πολιτεία) δεν απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων. Σε πολλά Τεμένη το εζάνι γίνεται μέσω μαγνητοφώνου, και όχι με φυσικό τρόπο από τον Μουεζίνη, οπότε το σωστό είναι να γίνεται σε χαμηλή ένταση για να είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο τρομερής κρίσης και να θυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε σπίτια μας για να καταπολεμήσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού. Σε όσα Τεμένη το εζάνι γίνεται από τον Μουεζίνη συμβουλεύουμε να ακολουθείται η παλαιά παράδοση ζωντανής απαγγελίας του χωρίς χρήση τεχνικών μέσων.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα πένθους για τους Χριστιανούς συμπολίτες μας σύμφωνα με τη δική τους θρησκεία και εμείς, ως πιστοί Μουσουλμάνοι, οφείλουμε να δείξουμε τον σεβασμό μας σε αυτό το γεγονός.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τώρα είναι να μείνουμε σπίτι, να προσευχόμαστε στα σπίτια μας, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση και να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του κορωνοϊού ώστε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και την κοινωνία».
Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας:
Α. Απαγορεύονται παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
Β. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.
Γ. Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
Δ. Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.
Η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, το Συμβούλιο των Σοφών, κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσευχηθούν στο σπίτι τους στη διάρκεια Ραμαζανιού, αν οι χώρες όπου ζουν έχουν θεσπίσει κανόνες κοινωνικής απόστασης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο SPA.
«Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, διότι είναι η βασική αιτία διάδοσης της ασθένειας (…) και θα πρέπει να θυμούνται ότι η προφύλαξη της ζωής των ανθρώπων είναι μια σημαντική πράξη που τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.
protothema.gr

Σχόλια