Τσιόδρας: Ο κορονοϊός στην Ελλάδα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία


Για σταδιακή μείωση των κρουσμάτων έκανε λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας
Για την καμπύλη του κορονοϊού μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας πως «θα ήθελα να πω με σαφήνεια ότι αυτό το διάστημα καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται». Ακόμη μίλησε για το «Ρ0» λέγοντας ότι αυτό στη χώρα μας βρίσκεται κάτω από τον αριθμό 1 και ο λόγος είναι τα μέτρα που έλαβε η χώρα μας.

Σταδιακή μείωση των κρουσμάτων

«Σχετικά με το εάν προβλέπεται αυτές τις μέρες να κορυφωθεί η πανδημία στη χώρα μας ή εάν αυτό ξεπεράστηκε, ή επίκειται μέχρι το τέλος του μήνα θα ήθελα να πω με σαφήνεια ότι αυτό το διάστημα καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Το γνωστό σε όλους μας "Ρ0" που αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό των ανθρώπων που θα κολλήσουν τον ιό από έναν άνθρωπο. Δηλαδή αν αφήσεις το συγκεκριμένο άτομο χωρίς μέτρα και έχει έναν αριθμό "Ρ0" πάνω από 2, τότε αυτό θα κολλήσει τουλάχιστον δύο ακόμη φαίνεται πως μειώνεται» συνέχισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Το δικό μας "Ρ0" είναι κάτω από τον αριθμό 1

«Για όλα τα κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν η "χρυσή ισορροπία" καταγραφής ενός αριθμού των λοιμώξεων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας χωρίς να υπάρχει μαζική εισροή περιστατικών και πολλοί θάνατοι. Εμείς δεν είδαμε τέτοια κορυφή. Το δικό μας σύστημα υγείας πιέστηκε λιγότερο χάρη στις προσπάθειες όλων. Το "Ρ0" στην πατρίδα μας είναι κάτω από τον αριθμό 1. Αυτό οφείλεται στα μέτρα που πήραμε. Δηλαδή η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Σχόλια