Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Υπάρχει «ο ασθενής 0»;


Για την είσοδο της Covid-19 στη χώρα μας και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μίλησε στην ΕΡΤ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
«Ο ασθενής 0 έχει τη λογική ότι μόνο ένας είναι υπεύθυνος για όλη την εξάπλωση σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δεν υπάρχει» ξεκαθάρισε ο κ. Δερμιτζάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σταυρούλα Χριστοφιλέα.
Για την είσοδο του κορονοϊού στην Ελλάδα, τόνισε ότι «ξέρουμε δύο γεγονότα, μια κυρία που ήρθε από την Ιταλία και αυτούς που ήρθαν από τους Αγίους Τόπους. Άρα, ξέρουμε ήδη ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά γεγονότα εισόδου και φαντάζομαι ότι υπάρχουν και παραπάνω».
«Το πότε ακριβώς μπήκε (ο ιός στη χώρα), αυτό δεν είναι περίεργο να το δούμε τον Δεκέμβριο» σημείωσε ο καθηγητής Γενετικής, εξηγώντας ότι «στα πρώτα στάδια του ιού, ειδικά με βάση την τυχαιότητα στο ποιοι ήταν οι άνθρωποι στους οποίους μεταδόθηκε πρώτα, μπορεί να είχαμε 3-4 κύκλους μεταξύ ανθρώπων που είχαν είτε πολύ ήπια συμπτώματα, είτε και καθόλου συμπτώματα.»
«Επομένως, μπορεί να πέρασε και να κρατήθηκε σε κάποιο χαμηλό επίπεδο σε ανθρώπους που δεν είχαν έντονη και σοβαρή εξέλιξη. Μπορεί να είχαν και εξέλιξη και να μην το είδαμε. Μπορεί κάποιος άνθρωπος να κατέληξε στο νοσοκομείο και να μην το διαπιστώσαμε. Όταν πια μπήκαμε στη διαδικασία να το προσέχουμε και να το ελέγχουμε, τότε μπορέσαμε να το καταγράψουμε καλύτερα καθώς ήταν και σε πιο προχωρημένο στάδιο».
Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να χάσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη στις οδηγίες που λαμβάνουν. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια ισορροπία και από την πλευρά των πολιτών και των επιστημόνων που εξηγούν, ώστε να κρατηθεί δυνατή αυτή η εμπιστοσύνη. «Πρέπει ο κόσμος να ακούει τις επιστημονικές απόψεις ακόμη και αν φαίνονται λίγο θολές», είπε χαρακτηριστικά.
Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις του ιού 
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε ότι η γνώση για τις μεταλλάξεις του ιού έχουν δύο χρησιμότητες. Η πρώτη είναι η χαρτογράφηση της μετάδοσης και της πορείας του ιού ώστε «να καταλάβουμε τη δυναμική την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μοντέλα στο μέλλον και για άλλες επιδημίες και πανδημίες». Η δεύτερη είναι η λειτουργική σημασία των μεταλλάξεων, «κατά πόσο αλλάζουν τη βιολογία του ιού και κατά πόσο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ξεφεύγει ο ιός από αμυντικούς μηχανισμούς, είτε αυτοί είναι το δικό μας αμυντικό σύστημα, είτε το αμυντικό σύστημα που χτίζουμε μέσω του εμβολιασμού».
Εξήγησε ότι «υπάρχουν περιοχές του ιού οι οποίες δεν μεταλλάσσονται γρήγορα, “καλές περιοχές” να χτίσουμε το εμβόλιο γύρω από αυτές, ώστε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο. Συγχρόνως αυτό σημαίνει ότι μπορεί το δικό μας ανοσοποιητικό να αναπτύξει ανοσία σε αυτές τις περιοχές».
Αν οι μεταλλάξεις είναι λίγες, τότε η ανοσία που χτίζουμε μέσω εμβολίου ή ασθένειας θα κρατήσει περισσότερο, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Επισημάνσεις για το εμβόλιο της γρίπης
Ο καθηγητής Γενετικής σημείωσε ότι ο κύριος λόγος που κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι ότι τα κύρια στελέχη του ιού της γρίπης από την μία χρονιά στην επόμενη αλλάζουν. Ανέφερε ότι γίνονται μεγάλες μελέτες για να εκτιμήσουν ποια στελέχη θα είναι τα κύρια το 2021, ώστε να σχεδιαστεί το εμβόλιο με βάση τα κύρια στελέχη. Εξήγησε ότι «όταν λέμε καμιά φορά ότι το εμβόλιο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό φέτος, είναι διότι δεν πέτυχε η πρόβλεψη που έγινε για το ποια στελέχη θα είναι τα κύρια».

Σχόλια