Πρωτομαγιά 2020: Τα εργασιακά δικαιώματα δεν θα μπουν σε καραντίνα

Πολύμορφες συμβολικές δράσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για «αναβολή» της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά μας βρίσκει σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, παρά την κυβερνητική προσπάθεια η Πρωτομαγιά να μετατραπεί σε μεταφερόμενη «γιορτή», συνδικάτα, σωματεία, φορείς, συλλογικότητες και κόμματα, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση και στα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί  να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
[Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886, οι οποίοι διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας με κεντρικό σύνθημα «Οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνος»]

Αναλυτικά:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, προκειμένου, όπως αναφέρει, «η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της». Καλεί τις οργανώσεις μέλη της «να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κ.λ.π), τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Η παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το νόημα της Πρωτομαγιάς παραμένει αναλλοίωτο. Η παράταξη αναφέρει ότι, «σεβόμενη το κοινωνικό σύνολο, σεβόμενη τη ζωή παίρνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας όλων μας θα δώσει το παρών τη μέρα της Πρωτομαγιάς στις συμβολικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε μια σειρά χώρους και πόλεις».
Στην απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλούμε τα συνδικάτα – μέλη μας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κλπ), -τηρουμένων αυστηρά και με συνέπεια των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων στην κοινωνική ζωή που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας- να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται»
Σε κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (στις 10 το πρωί της Παρασκευής) προσανατολίζεται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) το οποίο επίσης προκηρύσσει απεργία «και μέσα από την υγειονομική καραντίνα θέλει να προσδώσει φόρο τιμής, αλλά και να αποτρέψει όλες τις αντεργατικές παρεμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις».
Το ΕΚΑ καλεί τα συνδικάτα της Αθήνας, «με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 11 το πρωί

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής, συνδικάτα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προγραμματίζουν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, επί της οδού Σταδίου και στη συνέχεια, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, πορεία προς το Σύνταγμα.

Συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Σύνταγμα

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες προγραμματίζει από την πλευρά της η ΚΕΕΡΦΑ (11 το πρωί της Παρασκευής στο Σύνταγμα). «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα κοινού αγώνα των εργατών όλου του Κόσμου ενάντια στην εκμετάλλευση, την αδικία, τον ρατσισμό, τον φασισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος», αναφέρει στο κάλεσμά της.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κόσμος της εργασίας και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, θα τιμήσει την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς με πολύμορφες συμβολικές δράσεις.
(το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά)
Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι υγιείς  δυνάμεις του εργατικού κινήματος  να πρωτοστατήσουν σε ενωτικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες  αφήνοντας στην άκρη τους εκφραστές της παθογένειας, του συμβιβασμού αλλά και του αδιέξοδου απομονωτισμού. Με σχέδιο, γνώση των νέων δεδομένων και συνεχείς αγώνες μαζί με τα συνδικάτα στην  Ευρώπη και τον κόσμο, να σταθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων  για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη δημοκρατία στη νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε».

ΚΚΕ: Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολικά θα γιορταστεί  με αυστηρά μέτρα προστασίας

Το ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός - Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός» καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, δυναμώνοντας την πάλη για την υγεία, τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ την Παρασκευή 1η Μάη σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους δήμους, όπως στην Αττική, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο.
Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ο  ΓΓ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας θα επισκεφθεί στις 10:30 το πρωί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής προκειμένου να καταθέσει στεφάνι.
Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Περισσού στην κυβερνητική απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. «Οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που οργανώνουν όπως πάντα τα εργατικά σωματεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία από πρωτοβάθμια σωματεία και άλλες συλλογικότητες

Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και εργατικές και φεμινιστικές συλλογικότητες καθώς και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχουν ανακοινώσει ξεχωριστή συγκέντρωση την Παρασκευή στην Αθήνα, στις 10:30 π.μ. στα Χαυτεία (συμβολή Σταδίου και Πατησίων) και πορεία προς τη Βουλή. Καλούν σε «αντίσταση στην αντεργατική επίθεση, την οποία έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες και τα αφεντικά με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού».
Στην συγκέντρωση αυτή καλούν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΕΚΚΕ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, το ΕΕΚ, το «Κόκκινο Νήμα», η Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση ★ Avantgarde, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση κ.α.
Σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση στις 11.00 στο Σύνταγμα καλούν το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία.
Ο Σύλλογος Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) καλεί σε μοτο-πορεία στις 11.00 από το Πεδίον του Αρεως, τονίζοντας ότι μια μοτο-πορεία τηρεί εκ των πραγμάτων τις αποστάσεις ασφαλείας και ζητώντας επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση όσων δοκιμάζονται από την πανδημία. 
Στις 11 το πρωί καλούν στα Χαυτεία συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου.

Απεργούν ηλεκτρικός και τρένα

Κανονικά θα λειτουργήσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς, οι γραμμές 2 και 3 του μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία  των εργαζομένων τους, επισημαίνοντας πως «η ημέρα μνήμης και τιμής φέτος εορτάζεται με διαφορετικό τρόπο λόγω του κορονοϊού».
Ακινητοποιημένος θα είναι ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέσα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ημέρα της Πρωτομαγιάς.
Ανήμερα Πρωτομαγιάς δεν θα πραγματοποιούνται ούτε τα δρομολόγια του προαστιακού, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο και αντίστροφα.
Σε ανακοίνωση του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα για προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Φροντίζουμε για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων, που και εκείνοι συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης».

24ωρη Παμπειραϊκή απεργία σε όλα τα πλοία

Παράλληλα, η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ έχει κηρύξει 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία την εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλαίσιο αυτό στο λιμάνι του Πειραιά θα υπάρχει την 1η Μάη στις 5.30 π.μ οργανωμένο κλιμάκιο περιφρούρησης ενώ αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ την Πρωτομαγιά στις 9 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων εργατών στο Πασαλιμάνι.
Στην συνέχεια, αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, «δίνουμε όλοι αγωνιστικά το παρών μας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που συνδιοργανώνει η ΠΕΝΕΝ με άλλα εργατικά Σωματεία στα Χαυτεία στην Αθήνα στις 10.30 π.μ και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην Βουλή».
Και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην 24ωρη Πρωτομαγιάτικη απεργία που εξήγγειλαν τα συνδικάτα  και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Το μήνυμα  της εργατικής πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά στις μέρες μας που απειλούνται  εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και  αυξάνονται οι ανισότητες», τονίζει και προσθέτει:
«Για τους λιμενεργάτες αλλά και όλους τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ παραμένει επιτακτική η ανάγκη για διασφάλιση αξιοπρεπών εργασιακών σχέσεων, για υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και θεσπισμένων κανόνων προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Οργανωμένοι στα συνδικάτα μας υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας. Οι μαζικές εκδηλώσεις για τη φετινή Πρωτομαγιά φαίνεται ότι θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα και θα επανέλθουμε σχετικά με νεώτερη ανακοίνωση».

Σχόλια