Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορωνοϊός: Δέκα νέα κρούσματα, ένας νεκρός το τελευταίο 24ωρο -Live η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας

Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ανακοινώθηκαν τα εξής
Η ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα
10 νέα κρούσματα
 του κορονοϊού με το συνολικό αριθμός των κρουσμάτων να φτάνει στα 2.770, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Για τους διασωληνωμένους η διάμεση ηλικία είναι 71 έτη10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Μέχρι σήμερα 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 156. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.
Συνεχίζοντας ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στην χθεσινή δήλωση από τον ΠΟΥ ότι ο κορονοϊός ίσως δεν φύγει ποτέ από την κοινωνία μας. «Όταν ένας ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στην πολιτεία, ούτε εμβόλιο για να τον πολεμήσει είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσο καιρό θα επιβιώσει. Εξακολουθεί να υπάρχει πάντα η ανάγκη περιορισμού του.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να τον περιορίσει δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. Ίσως ακόμα και αν υπάρξει εμβόλιο. Το ίδιο συμβαίνει με τον ιό της γρίπης και αυτόν της ιλαράς που συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό οφείλεται είτε σε υγειονομικές ελλείψεις σε χώρες, είτε σε διάφορα fake news κατά του εμβολιασμού
».

Επιπλέον ενημέρωσε ότι σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έγινε σε σοβαρά νοσούντες ασθενείς από Covid-19 η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα.
Συγκεκριμένα, χορηγήθηκε πλάσμα με αντισώματα σε δύο ασθενείς με κορωνοϊό σε Αττικόν και Ευαγγελισμό. Συνολικά θα λάβουν τρεις δόσεις, μία κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα στην πορεία της υγείας των ασθενών αυτών με κορωνοϊό θα είναι γνωστά σε 15 ημέρες.
Η ενημέρωση από τον κ. ΧαρδαλιάΟ υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού, επεσήμανε πως «με προσεκτικά βήματα συνεχίζεται η σταδιακή άρση των μέτρων ενώ ο ιός παραμένει ανάμεσά μας».
Υπενθύμισε πως από Δευτέρα ξεκινούν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Στη συνέχεια, επανέλαβε πως επιτρέπεται και η μετακίνηση προς την Εύβοια.
Για την Λευκάδα και την Ελαφόνησο, ο κ. Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως τα συγκεκριμένα νησιά «ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί και ως εκ τούτου, η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς όπως και τα υπόλοιπα νησιά, αν όλα πάνε καλά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου».
Επίσης, από Δευτέρα, ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι και ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με όρους προστασίας.
Για τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων από Κυριακή 17 Μαΐου με παρουσία πιστών και τόνισε πως η επιτρεπτή απόσταση είναι ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και ενάμισι μέτρο απόσταση προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.
Ακόμη, αποσαφήνισε πως θα ανοίξουν από αύριο, Σάββατο, 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα, ενώ επανέλαβε τους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία τους.
Πιο συγκεκριμένα, θα ανοίξουν στις 08:00 το πρωί του Σαββάτου και πιο συγκεκριμένα:
  • Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι 40 άτομα ανά 1000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων
  • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες ορίζεται στα τέσσερα μέτρα και ένα μέτρο από τη σκιά των δύο ομπρελών
  • Επιτρέπονται δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με παιδιά ενώ δύο ξαπλώστρες σε δύο διαφορετικές ξαπλώστρες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον ενάμισι μέτρο

Δείτε βίντεο με την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα σε βίντεο της ΕΡΤ

https://fourtounis.gr/

Σχόλια