Μπάτε σκύλοι αλέστε... κι αλεστική μη δώσετε.. << Για ποιον χτυπάει η καμπάνα >>


Το άρθρο που ακολουθεί δεν μπορεί να ισχύει για τους Ξηρομερίτες !!!!
Η προέλευση της φράσης αυτής δεν είναι απολύτως βέβαιη..Λέγεται όμως ότι..
Κάποτε, σ’ ένα χωριουδάκι της Πάτρας μπήκαν μερικοί στρατιώτες σ’ ένα μύλο και απαίτησαν από το μυλωνά να τους αλέσει όλο το σιτάρι που υπήρχε εκεί, με την υπόσχεση ότι θα τού πλήρωναν τ’ αλεστικά. Ο μυλωνάς ονομαζόταν Γιάννης Ζήσιμος, κι ήταν γνωστός για την παλικαριά του και την εξυπνάδα του. Όταν είδε τους Φράγκους να θέλουν να τού αρπάξουν το βιος του με το έτσι το θέλω, φούντωσε ολόκληρος. Συγκρατήθηκε, όμως, και δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορεί μόνος του ν’ αλέσει τόσες οκάδες σιτάρι. Οι στρατιώτες τού είπαν τότε ότι θα τον βοηθούσαν αυτοί. Ο Ζήσιμος τούς πέρασε στον μύλο και τούς είπε δήθεν ευγενικά: Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε... Ύστερα τούς κλείδωσε μέσα κι έβαλε φωτιά στο μύλο. Εκεί τούς έκαψε όλους σαν ποντίκια κι αυτός εξαφανίστηκε
Στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιούμε συχνά τη φράση "μπάτε σκύλοι αλέστε, κι αλεστική μη δώσετε" για καταστάσεις όπου δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος και επικρατεί πλήρης ασυδοσία..
Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας.. οποιαδήποτε ομοιότητα με καταστάσεις είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα..

Σχόλια