ΥΠΕΣ -Κοινωφελής: Υπογράφηκε νέα ΚΥΑ -Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας


Υπογράφτηκε από τους αρμόδιους υπουργούς T. Θεοδωρικάκο και Γ. Βρούτση- σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ που μίλησαν στην aftodioikisi.gr– η νέα ΚΥΑ που αφορά την υλοποίηση του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την πρόσληψη 36.500 ανέργων σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.
Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε δηλώσει: «Σήμερα (σ.σ την Τρίτη) υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω των οποίων 36.500 άνεργοι θα βρουν δουλειά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα, όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους. Είμαστε σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Σήμερα, επειδή εμπλέκονται πάρα πολλά υπουργεία, υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε περίπου 3 ώρες έχω συνάντηση με τον κ. Βρούτση. Θα συνυπογράψουμε, είναι και άλλοι συνάδελφοι που υπογράφουν. Έχει ολοκληρωθεί η δουλειά και από το υπουργείο Εργασίας και από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός, 36.500 περίπου δικαιούχων ανέργων, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Θα κάνουν τις αιτήσεις τους και ο ΟΑΕΔ μέσα στον μήνα Ιούνιο θα
ολοκληρώσει την αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια που περιγράφει η ΚΥΑ. Oι άνθρωποι θα πάνε σε Δήμους, κυρίως σε Κοινωφελείς Οργανισμούς στα πλαίσια των Δήμων, σε άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου και ένας ορισμένος αριθμός θα συνδράμει και στο κοινωνικό έργο των Μητροπόλεων. Ένας αριθμός περίπου 1.000 ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα».
Ωστόσο παρότι τόσο ο κ. Θεοδωρικάκος, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών επιμένουν ότι έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα από το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός κ. Βρούτσης δεν έχει κάμια επίσημη δήλωση ή ενημέρωση, ενώ παρά τις κρούσεις που έκανε η aftodioikisi.gr στο υπουργείο Εργασίας δεν έλαβε καμία απάντηση. Το υπουργείο Εργασίας λοιπόν τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για μια προκήρυξη που αναμενόταν να βγει από τα τέλη Απριλίου αρχές Μάη, αφού η πρώτη ΚΥΑ  υπεγράφη στις 4 Μαρτίου (!) και έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ,  από τις 9 Απριλίου,!!!!
Αυτό που αναμένεται από τότε είναι η πρόσκληση του ΟΑΕΔ, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμων. Ωστόσο τώρα προκύπτει σύμφωνα με το ΥΠΕΣ και η ύπαρξη νέας ΚΥΑ, η οποία κανείς δεν γνωρίζει τις αλλαγές επιφέρει στο πρόγραμμα. 
Πάντως τον τελευταίο λόγο για την έναρξη του προγράμματος έχει το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο υπάγεται και ο ΟΑΕΔ, αφού πρέπει να δώσει την εντολή στον Οργανισμό για να εκδώσει τη σχετική προκήρυξη… Μα άλλα λόγια η «μπάλα» βρίσκεται στα χέρια του κ. Βρούτση.

Σχόλια