«Βόμβα» των Διοικητικών Δικαστών για το Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο


Σοβαρή ανησυχία για συγκεκριμένες διατάξεις του περιβαλλοντικού νομοσχέδιου, εκφράζουν οι Διοικητικοί Δικαστές, οι οποίοι άλλωστε εκδικάζουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Μάλιστα αναφέρουν πως «δεν νοείται τέτοια σημαντικά νομοθετήματα να εισάγονται εν μέσω πανδημίας»
Στην παρέμβασή τους σημειώνουν:
«…. Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με την ευαισθησία που δείχνει διαχρονικά για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επιβεβαιώνει και η πραγματοποίηση πέντε (5) επιτυχημένων συνεδρίων ή διημερίδων με θεματολογία σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα την τελευταία πενταετία, εκφράζει την ανησυχία της για πληθώρα διατάξεων του σχεδίου νόμου που συζητείται στη Βουλή με τίτλο ‘‘Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις’’. Η ανησυχία μας εστιάζεται, ιδίως, στην πρόβλεψη ταχύρρυθμων διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι οποίες δεν θα διασφαλίζουν αντικειμενικώς τον πλήρη έλεγχο της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στις διατάξεις που αφορούν την έρευνα για υδρογονάνθρακες, στις διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις και στην κατάργηση του καθεστώτος προστατευόμενων περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται τέτοια σημαντικά νομοθετήματα να εισάγονται εν μέσω πανδημίας, όπου αντικειμενικά η δυνατότητα παρέμβασης των ενδιαφερόμενων φορέων, μεταξύ των οποίων και η Ένωσή μας (ως και εκ του ότι οι διοικητικοί δικαστές εκδικάζουμε σχετικές διαφορές), είναι περιορισμένη».
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΪΝΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΑΪΤΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ ΔΔ ΕΦΕΤΗΣ ΔΔ

Σχόλια