Καταργήθηκε μαζί με άλλους φορείς και ο Φορέας Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου


Φωτογραφίες αρχείου από την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Αστακό.
Για τη θεσμοθέτηση του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου ως προστατευόμενο τοπίο έχει εργαστεί ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων καταρτίζοντας την Ειδική Έκθεση για την πρόταση θεσμοθέτησης. 
Αυτή η Ειδική Έκθεση παρουσιάστηκε σε ανοιχτή διαβούλευση που έγινε στο δημαρχείο Ξηρομέρου,την 19 Δεκεμβρίου 2019  προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο, το οποίο θα σταλεί για έγκριση στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
 Ο Φορέας Διαχείρισης έχοντας πλέον στην ευθύνη του όλες τις περιοχές Natura του νομού έχει παράλληλα πρόταση για δημιουργία χώρου περιβαλλοντικής ερμηνείας στο Ξηρόμερο.
Για αυτό και πρόσφατα έκανε αίτημα στο δήμο Ξηρομέρου για την παραχώρηση χώρου στο κοινοτικό κατάστημα της Σκουρτούς.
Το δημοτικό συμβούλιο παραχώρησε τον πρώτο όροφο του κτηρίου της βιβλιοθήκης .
Από πληροφορίες που είχαμε υπήρχε αίτημα του εν λόγο φορέα και προς τον πολιτιστικό Σύλλογο Μπαμπίνης για την παραχώρηση χώρου του Λαογραφικού μουσείου Μπαμπίνης, ένας χώρος που είναι προς κατασκευή.
Τελικά ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων καταργήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ολόκληρης τη χώρας πριν λίγο με την ψήφιση του νομοσχεδίου εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Βουλή.
Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο της ΑΥΓΗΣ
Διευρύνεται το κύμα των αντιδράσεων κατά του νομοσχεδίου, το οποίο διαλύει το υφιστάμενο σύστημα διοίκησης - διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών για να εφορμήσει στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας με βαριές και επιβαρυντικές χρήσεις σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων.
Το αίτημα για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου συνυπογράφουν πάνω από εκατό κινήσεις πολιτών, συλλογικότητες, δημοτικά σχήματα ανά την επικράτεια και το σχετικό ψήφισμα στο Διαδίκτυο έχει ξεπεράσει τις 11.000 υπογραφές. Με αυτό έχουν συνταχθεί περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς διαχείρισης, οι εργαζόμενοι σε αυτούς, επιστήμονες, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ 25, οι Οικολόγοι Πράσινοι κ.ο.κ.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εισάγεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αύριο Τετάρτη προγραμματίζεται σε δυο συνεδριάσεις «τηλεακρόαση» φορέων και συζήτηση, με σκοπό να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Μαΐου.
Σε... καραντίνα η διαβούλευση
«Η κατάθεση ενός νομοσχεδίου που προωθεί ριζικές και μη αναστρέψιμες αλλαγές στην κατάσταση και την εποπτεία του περιβάλλοντος στη χώρα μας, για το οποίο έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις από πάρα πολλές πλευρές, πραγματοποιείται με βιασύνη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις σημερινές συνθήκες.
Τόσο η περιορισμένη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τους άμεσα εμπλεκόμενους όσο και η μεθόδευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου στις τρέχουσες κοινοβουλευτικές συνθήκες μόνο τη διαφάνεια και τον ουσιαστικό διάλογο δεν προασπίζουν» επισημαίνουν από κοινού η Ορνιθολογική, η Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η «Καλλιστώ».
Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Τόσο ο τρόπος όσο και ο χρόνος που επιλέχθηκαν αποτελούν σαφώς ένδειξη αδιαφανών προθέσεων. Και εν τέλει δείγμα πολιτικού ήθους, αλλά και αντίληψης έναντι των περιβαλλοντικών αναγκαιοτήτων».
Αφήνουν απροστάτευτες τις περιοχές Natura
H κοινή αγωνία των ενστάσεων όλων των σχετικών εμπλεκόμενων φορέων είναι ότι το σχέδιο νόμου όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της χώρας μας και σε αποδιάρθρωση του ισχύοντος συστήματος διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών, που, παρά τα πολλά προβλήματα και προσκόμματα που τέθηκαν διαχρονικά εκ μέρους της ίδιας της Ελληνικής Πολιτείας, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ένα επιτυχημένο και λειτουργικό σχήμα, με μεγάλη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, για αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα μας, υπογραμμίζει το δίκτυο των προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία
Ειδικά τα νομοσχέδια διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών είναι απαραίτητο να εξετάζονται χωρίς βιασύνη και με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αφού βεβαίως έχουν πρώτα υποβληθεί στην πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία και όχι μέσα από κλειστές και αδιαφανείς διαδικασίες, όπως αυτές που ακολουθήθηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, παρατηρούν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, με επιστολή του στον πρωθυπουργό, στον υπουργό ΥΠΕΝ, στους προέδρους των κομμάτων, στην Κομισιόν και στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε., καταθέτει τη διαμαρτυρία του διότι το νομοσχέδιο:
«Καταργεί όλο το πλέγμα προστασίας των προστατευόμενων περιοχών που χτίστηκε και λειτουργούσε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και παραβιάζει κατάφωρα το γράμμα και το πνεύμα της Οδηγίας 92 43 ΕΟΚ, όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε., καταδεικνύοντας την ύπαρξη μιας αντιευρωπαϊκής κουλτούρας απαξίωσης του ενωσιακού κεκτημένου».
Αναφέρει ακόμη ότι η διαβούλευση δεν απέδωσε καρπούς διότι απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων.
Το Δ.Σ. απευθυνόμενο στον πρωθυπουργό αποκαλύπτει ότι οι τουλάχιστον 8 νέοι φορείς διαχείρισης «οδηγήθηκαν, από την πολιτική της κυβέρνησής σας, σε απραξία και οικονομική ασφυξία με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των απασχολουμένων από το πρόγραμμα των 5.500 επιστημόνων του ΟΑΕΔ και από τη μη έγκριση και τη μη καταβολή του προϋπολογισμού τους από το υπουργείο για τα έτη 2019 και 2020».
Ο Αλέξης Χαρίτσης για το νομοσχέδιο - έκτρωμα: Να αποσυρθεί αμέσως
"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου για να ‘περάσει’ ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες"
Όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν πριν από το 2015 με πρόσχημα τα Μνημόνια τα πράττουν τώρα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου - εκτρώματος.
Στη δήλωσή του επισημαίνει ότι, με την εσπευσμένη κατάθεση μεσάνυχτα Παρασκευής στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον δήθεν “εκσυγχρονισμό” της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου για να «περάσει» ό,τι δεν θα μπορούσε σε κανονικές συνθήκες.
Προσθέτει ακόμη ότι «επιχειρεί ξανά να ‘κάνει την κρίση ευκαιρία’ για συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί πλήττοντας το περιβάλλον της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του» υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, διαλύει τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες περιβαλλοντικού ελέγχου, συνεχίζει το ξεπούλημα του φυσικού δημόσιου πλούτου και των δικτύων ενέργειας.
Ο Αλ. Χαρίτσης, στηλιτεύει την αντιδημοκρατική μεθόδευση καθώς «εν μέσω πανδημίας μόνο δύο βουλευτές από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συμμετέχουν στην επιτροπή της Βουλής που θα το επεξεργαστεί την Τρίτη και την Τετάρτη. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο από την υπολειτουργούσα Βουλή με διαδικασίες - εξπρές δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη κοροϊδία, με κατ’ επίφαση τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Μητσοτάκη να σεβαστεί το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες που δίνουν μάχη για τη ζωή αυτή την κρίσιμη περίοδο και να αποσύρει αμέσως αυτό το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο - έκτρωμα.




Σχόλια

  1. Τα μούτρα οι φίλοι του κυρίου Τριανταφυλλάκη που ήθελαν και με τον τσαμπουκά τους την αίθουσα της ζ Βιβλιοθήκης της Σκουρτους .
    Θυμούνται όλοι πως μουλάρωσε και έξαναγκασα τον κύριο Τριανταφυλλάκη να αφρίσει τον εισηγητή του θέματος ,για το οποίο είχε συμφωνήσει στο προ συμβούλιο .
    Τώρα εγώ δικαιώνομαι και αυτοί γίνονται ρόμπα και με τον νόμο για τα μπουμπουκια κολλητούς τους .!!
    Παναγιώτης Σταικος
    Επικεφαλής της Παραταξης
    Αναζωογόνηση Ξηρομερου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναιίναι ένα καταστροφικό νομοσχέδιο αλλά έχουμε και εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας μεγάλες ευθύνες αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς ποτέ θα υπερασπίστουμε τα κοινά, το περιβάλλον τη δημοκρατία...Ελπιζω όμως ότι ο κόσμος θα το καταργήσει στη πράξη. Κρίμα για τη περιοχή μας, μια από τις πιο σημαντικότερες Natura της Ελλάδος και Ευρώπης, που είναι οι δήμαρχοι η περιφέρεια οι βουλευτές, που κρύβονται σε αυτό το έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαστε πρώην πλέον...Τώρα ξεκινάει ο εφιάλτης...Για όλους μας και για τις πολύπαθες προστατευόμενες περιοχές...Θλίψη και μόνο θλίψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να παρθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του κόσμου, Ο φορέας να πάρει πρωτοβουλίες, Οι Δήμαρχοι τα δημοτικά συμβούλια,η Περιφέρεια να πάρουν θέση,όχι μόνο για την κατάργηση του φορέα,αλλά συνολικά για το νομοσχέδιο.Δεν μπορεί όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις να είναι ενάντια και να περάσει αυτός ο νόμος. Να καταργηθεί στην πράξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποιοι δημαρχοι κ ποιοι περιφερειαρχηδες αφου ολοι δεξιοί είναι να τους χαιρόμαστε!!!!

      Διαγραφή
  5. Εντάξει είναι δεξιοί το ξέρουμε. Στηριχθήκανε απο παρατάξεις της ΝΔ. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να πάρουν θέση ενάντια σε ένα περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο για την Αιτ/νια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έπρεπε να γίνουν αυτά. Θετικό μέτρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως είναι ένα καλό που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει αυτά τα νομικά πρόσωπα που από πίσω κρυβόταν αλλά συμφέροντα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικά ο πολιτιστικός σύλλογος Μπαμπίνης τι απόφαση πήρε ;;;
    Θα παραχωρήσει το κτήριο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευτυχώς που πάρθηκε αυτή η απόφαση για το Ξηρόμερο ερχόταν με άγριες διαθέσεις πήραν τον πρώτο όροφο του κτηρίου της βιβλιοθήκης της Σκουρτους ζητούσαν το κτήριο του Συναιτερισμου στην Μπαμπίνη και δεν ξέρουμε ακόμη τι άλλο ζητούσαν με ποιο σκοπό ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εαν εν μέσω πανδημίας καταργείς ένα φορέα που προστατεύει το περιβάλλον, παεί να πει οτι δεν κατάλαβες τίποτα...λυπηρό αλλά κυρίως επικίνδυνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με δυο τηλέφωνα ο Γιάννης στους κολλητούς του θα καθαρίσει έτσι κάνει πάντα .
    Τα τηλέφωνα του Γιάννη είναι Φαρμάκη!!!
    Πώς σου ξέφυγε αυτό Γιάννη μου ;;
    Τζάμπα οι συναντήσεις τζάμπα τα δημοτικά συμβούλια τζάμπα οι συναντήσεις .
    Όλα για τις φωτογραφίες Γιάννη μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνείς δήμαρχε Ξηρομέρου με την εν λόγο κίνηση της κυβέρνησης ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λευτέρη πάρε θέση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Λευτέρης δέν είναι οικολόγος είναι αριστερός

      Διαγραφή
  14. Ο Γιάννης με τα ψηφίσματα και τα τηλέφωνα !!!
    Πάρε τηλέφωνο και τώρα αν μπορείς να σωθεί ο Φορέας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μην τρελενεστε υπάρχουν οι περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι της περιοχής μας που θα αναπληρώσουν το κενό να στηρίξετε τον Σύλλογο βελανιδιά ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σιγά μην πάρουν πρωτοβουλίες αν περιμένουμε από τον περιβαλλοντολογικο Σύλλογο Χρυσοβιτσα ς που κάνει μόνο πανυγηρια το καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σταικο έλα και σύ στο σύριζα ακόμα στο κιναλ είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου