Θάνος Μωραΐτης: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός των παραγωγών από την κυβέρνηση. Οι λαϊκές αγορές πρέπει να λειτουργήσουν 100% εδώ και τώρα»

 
    Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης, συνυπέγραψε, μαζί με άλλους 31 βουλευτές, Ερώτηση προς τoυς κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών 100%, αλλά και ενίσχυσης των πωλητών λαϊκών αγορών, που επλήγησαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν κατά την πανδημία.
Οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τόνισαν πως «δεν έχει καμία λογική η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση της συμμετοχής των πωλητών στις λαϊκές αγορές, σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία (παραγωγοί και επαγγελματίες) έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των κλάδων της οικονομίας λειτουργεί κανονικά».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, «η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις 31/5/2020 από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.α., πλήττει, τόσο τους παραγωγούς και επαγγελματίες, καταδικάζοντάς τους σε μισή δουλειά, όσο και τη δημόσια υγεία, καθώς θα αυξηθεί ο συνωστισμός ανά πάγκο στις λαϊκές». Ο βουλευτής συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει στο δρόμο της απαξίωσης των παραγωγών και του αγροτικού κόσμου, τάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μεταφέροντας την υλοποίηση των αιτημάτων τους στις καλένδες». Τέλος, υπογράμμισε πως «ο εμπαιγμός τους από την κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει. Οι λαϊκές αγορές πρέπει να λειτουργήσουν 100% εδώ και τώρα».
Παράλληλα, οι 32 συνυπογράφοντες βουλευτές, ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν για την οικονομική ενίσχυση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών που δε συμπεριλήφθησαν στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης, αν και αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών που εκδόθηκε στις 26/05/2020, επισφραγίστηκε -με τον προσδιορισμό μάλιστα και συγκεκριμένων ποσών- κατόπιν συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι συνυπογράφοντες βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής:
•    Αν και πότε προτίθενται να άρουν τον περιορισμό περί συμμετοχής πωλητών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία.
•    Αν επιβεβαιώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ποσά ενίσχυσης για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών που συμφωνήθηκαν, όπως ανακοινώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών στις 26/5/2020.
•    Αν αυτά τα ποσά προέκυψαν έπειτα από τον ακριβή υπολογισμό που υπέστησαν οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια του lockdown.
•    Ποιο εκτιμάται ότι θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2020
  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
•    Ανάπτυξης και Επενδύσεων
•    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Άμεση λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 100% και ενίσχυση των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών»
Σύμφωνα με την περ. 9 του άρθρου 2 του N. 4497/2017 (Α' 171), προσδιορίστηκε το καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών μέχρι και την προσεχή Κυριακή 31 Μαΐου 2020. Ειδικότερα, οι διατάξεις της υποπερίπτωσης α προβλέπουν τα εξής: «Σε κάθε υπαίθρια αγορά́, από́ τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν σύμφωνα με την άδεια τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες)», ενώ οι διατάξεις της υποπερίπτωσης γ ορίζουν ότι: «Η ελαχίστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε 5 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό – ελεύθερο από αντικείμενα», ενώ στις 31 Μαΐου 2020 σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2 της Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 33465 (Β’ 2087) Κ.Υ.Α., το ισχύον καθεστώς λειτουργίας παρατάθηκε έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020, με την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών να ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην από 26-5-2020 ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία εκδόθηκε έπειτα από τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Πρόεδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών, αναφέρει ότι: «επισημοποιήθηκε η ενίσχυση των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών από άλλες Περιφέρειες, που αποκλείστηκαν από τις Λαϊκές Αγορές της Χώρας (Αττική: 3100 Παραγωγοί, Υπόλοιπη χώρα: 650) καθώς και των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (1.100 Παραγωγοί), όλοι αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 1.500 €. Επίσης για τους 16.500 Παραγωγούς Λαϊκών Αγορών όλης της Χώρας, που πάνε στις Τοπικές Αγορές εντός της Περιφέρειας από Κρήτη μέχρι Διδυμότειχο το ποσό που θα πάρουν ως ενίσχυση είναι 500 €.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το από 27-5-2020 Δελτίο Τύπου  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «άλλα 14 εκατομμύρια [θα διατεθούν] για την ενίσχυση των παραγωγών των λαϊκών αγορών». Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμοδίου Υπουργού, οι οποίες και περιέχονται εντός του ανωτέρω, αναφέρεται ότι: «πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός».
Επειδή, την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 έληξε η χρονική προθεσμία εφαρμογής των ανωτέρω αναφερομένων διατάξεων.
Επειδή, η άρση των περιοριστικών μέτρων και η ελεύθερη κίνηση των πολιτών σε συνδυασμό με την ύπαρξη πάγκων υπό καθεστώς λειτουργίας 50%. αντί να ευνοεί την τήρηση των κατάλληλων αποστάσεων, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού όπως είναι λογικό περισσότεροι καταναλωτές θα συνωστίζονται σε λιγότερους πάγκους.
Επειδή, στην περίπτωση του κλάδου των επισιτιστικών επαγγελμάτων και της εστίασης, η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων συνέβη την 25η Μαΐου 2020 αντί της προβλεπόμενης 1ης Ιουνίου 2020, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η άμεση επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών, σε ποσοστό 100%, τηρουμένων των αναγκαίων αποστάσεων.
Επειδή, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περίπου δύο (2) μηνών, η απώλεια των εισοδημάτων των πληττόμενων παραγωγών, ιδίως δε των μετακινουμένων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη των ως άνω αναφερομένων ποσών.
Επειδή, εντός της από 26-5-2020 ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφέρεται ότι «επισημοποιήθηκε» η ενίσχυση των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά, ενώ εντός του από 27-5-2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφέρεται ότι: «πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός».
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Προτίθεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να άρει τον ως άνω οριζόμενο περιορισμό περί συμμετοχής πωλητών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία και αν ναι πότε;
2.    Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εντός της από 26-5-2020 ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφερόμενα εν σχέσει με τα προς ενίσχυση ποσά;
3.    Αν ναι, και λαμβανομένων υπ’ όψιν των από 27-5-2020 εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού αναφερομένων, προέκυψαν αυτά μέσα από “τεκμηρίωση” ή/και ακριβή “προσδιορισμό βλάβης”, που να ισοδυναμεί και να καλύπτει πλήρως την απώλεια των εσόδων του συνόλου των πωλητών λαϊκών αγορών κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα (περίπου δύο μηνών);
4.    Ποιο εκτιμάται ότι θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών;

Σχόλια