Οξύνεται η αντιπαράθεση Φαρμάκη – Κατσιφάρα – Νυν και πρώην περιφερειάρχης ξιφουλκούν για τη νέα εργολαβία

Οξύνεται η αντιπαράθεση Φαρμάκη – Κατσιφάρα – Νυν και πρώην περιφερειάρχης ξιφουλκούν για τη νέα εργολαβία
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο νυν και τον πρώην Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, που πυροδότησε η υπογραφή (την περασμένη Τετάρτη) της σύμβασης του έργου «Συντήρηση, αποκατάσταση και άρση επικινδυνότητας των εισόδων – εξόδων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου».
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφερόμενος στο έργο προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εμμέσως πλην σαφώς έστρεψε τα βέλη του στον πρώην Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα λέγοντας πως «παραλάβαμε ένα έργο που χρονολογείται από το 2017, αλλά που επί της ουσίας ξεκίνησε να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα μόλις από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η οριστικοποίηση της μελέτης εφαρμογής έγινε τον Δεκέμβριο. Τους τελευταίους έξι μήνες λοιπόν, όχι μόνο επισπεύσαμε όλες τις διαδικασίες, αλλά επί της ουσίας, αλλάξαμε και την ίδια την μορφή του, προχωρώντας σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Γιατί δεν μας αρέσουν οι… μισές δουλειές. Αλλά και γιατί η Περιφέρεια πρέπει να υπακούει στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών». Ο Απόστολος Κατσιφάρας από την πλευρά του ακούγοντας τον Νεκτάριο Φαρμάκη να μιλά για «μισές δουλειές» σήκωσε το γάντι και λίγες ώρες αργότερα απάντησε με ένα παράδειγμα από την Πάτρα. Απευθυνόμενος στο Νεκτ. Φαρμάκη είπε: «ή απλά βιάζεστε να ανακοινώσετε κάτι για τη δική σας προβολή ή δεν έχετε το όραμα και την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να διαμορφωθεί Περιαστικό Πάρκο στη Βόρεια είσοδο της Πάτρας». Η συνέχεια στην αντιπαράθεση δίνεται με το Νεκτάριο Φαρμάκη να καταλογίζει στον Απ. Κατσιφάρα εμμονή να παρουσιάζει απλές «ιδέες» ως έργα και τον πρώην Περιφερειάρχη να καταλογίζει στο νυν συμπεριφορά ηγεμόνα.
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά…»
«Η ετυμηγορία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας για το έργο του πρώην Περιφερειάρχη, κ. Απόστολου Κατσιφάρα, είναι ακόμα νωπή. Παρά ταύτα ο ίδιος, αντί της αυτοκριτικής, επιλέγει τον δρόμο της πόλωσης και της εμμονής σε προεκλογικού τύπου οράματα, που – δυστυχώς για τον ίδιο – ήταν μόνο δικά του, αλλά όχι και των πολιτών της Πάτρας ή πολύ περισσότερο, των πολιτών του συνόλου της Δυτικής Ελλάδας.
Λυπούμαστε πολύ για τον τρόπο που επιλέγει ο πρώην Περιφερειάρχης να ασκήσει τον θεσμικό ρόλο του ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αναδεικνύει  την εμφανή άρνησή του να αποδεχτεί την πραγματικότητα  που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αλλά και την εμμονή του σε μία λογική παρουσίασης απλών «ιδεών» ως έργα. Κάθε άλλο τυχαίο δεν είναι λοιπόν ότι επί των ημερών του η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθηλώθηκε στην μοίρα του κομπάρσου και του ουραγού…
Εντούτοις, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουμε στη μοναχική και αδιέξοδη πορεία του. Προτιμούμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας πιο δημιουργικά.
Γι’ αυτό και, άπαξ δια παντός, σημειώνουμε τα εξής:
Δεν θα μπούμε καν στην διαδικασία να σχολιάσουμε την αξία του έργου ανάπλασης των εισόδων και εξόδων των τριών μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας, την οποία ο ίδιος εκ των υστέρων δείχνει να υποτιμάει τόσο πολύ.  Το κάνει, ίσως, γιατί επί των ημερών του απαιτήθηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για να μην φτάσει το έργο, ούτε μέχρι την… κατάθεση προσφορών! Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, αντίθετα, ολοκλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες μέσα σε έξι μόνο μήνες. Και το έργο ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα.
Και επιπλέον: Ενισχύθηκε το φυσικό αντικείμενο του έργου με καίριας σημασίας παρεμβάσεις, όπως ο κόμβος στην είσοδο του Αγρινίου, η χιλιομετρική αύξηση των αναπλάσεων και η πλήρης αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου led. Κατά συνέπεια, όχι μόνο επιταχύνθηκε αλλά στην πραγματικότητα δόθηκε νέα μορφή σε ένα ακόμα έργο για το οποίο ο πρώην Περιφερειάρχης χρειάστηκε σχεδόν μία ολόκληρη θητεία προκειμένου να… μην το ολοκληρώσει.
Πέραν τούτου, όμως: Ο κ. Κατσιφάρας επιμένει να παρουσιάζει απλές “ιδέες” που ποτέ δεν ωρίμασε – και βέβαια ποτέ δεν υλοποίησε – ως έργα. Τα όνειρα όμως είναι δικαιολογημένα μόνο γι’ αυτούς που… κοιμούνται. Ή για όσους έχουν μάθει μόνο να “λένε” και όχι να “πράττουν”. Η σημερινή Περιφερειακή Διοίκηση προτιμά τα πραγματικά έργα. Και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της πολιτικής αντίληψης του χθες και του σήμερα.
Γι’ αυτό και τίποτα από όσα παραλήφθηκαν ως εκκρεμότητες της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής δεν πετάχτηκε στο «καλάθι των αχρήστων», αν και αυτό θα ήταν ίσως πιο εύκολο. Αντίθετα, προτιμήθηκε ο δύσκολος δρόμος: Της επικαιροποίησης, της ωρίμανσης, της βελτίωσης και της προτεραιοποίησης ΟΛΩΝ των έργων. Με ένα και μοναδικό στόχο: Το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στο συντομότερο χρονικό διάστημα! Γιατί η Δυτική Ελλάδα έχασε πολλά χρόνια και πρέπει τάχιστα να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Το μεγάλο και ουσιαστικό όραμα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας είναι ένα: “Λιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις”. Αυτό είναι και το δικό μας όραμα. Και αυτό θα ακολουθήσουμε.
Υπάρχει όμως και μία ακόμα μεγάλη διαφορά στη νοοτροπία της σημερινής Διοίκησης σε σχέση με όσα εκφράζει και εκπροσωπεί ο κ. Κατσιφάρας. Εμείς έχουμε απόλυτη συνείδηση της δημοκρατικής εναλλαγής διοικήσεων και εξουσιών στις δημοκρατίες. Οι πολίτες δίνουν αλλά και αφαιρούν την εντολή. Γι’ αυτό και η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν δρα με τη λογική του “αιώνιου” ή του “ελέω Θεού αυτοκράτορα”. Μοναδική φιλοδοξία της, όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες για το πραγματικό και ωφέλιμο έργο που επιτελέστηκε.
Μέσα σε εννιά μήνες έγιναν ήδη πολλά. Και τα καλύτερα είναι μπροστά μας…
Γι’ αυτό και όσοι εξακολουθούν να υποτιμούν την κοινωνία ή να αρνούνται τη νέα πραγματικότητα, μάλλον εμπίπτουν στην κατηγορία εκείνων για τους οποίους ο Δημόκριτος είπε: “Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά”…»
Απ. Κατσιφάρας: κ. Φαρμάκη θέλετε να γίνει το Περιαστικό Πάρκο Πολιτισμού στη Βόρεια είσοδο της Πάτρας; Ναι ή Όχι;
Ο κύριος Περιφερειάρχης με την απάντηση που έδωσε για το θέμα της Βόρειας Εισόδου της Πάτρας κάνει πολύ ξεκάθαρη τη λογική που τον διέπει.”Ότι μπορούμε να φανούμε, μήπως και ξαναεκλεγούμε”.
Όμως, δεν απαντά στην ουσία, και αυτό μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακή τακτική αλλά δεν συνιστά Πολιτική. Το ερωτήματα είναι συγκεκριμένα κ. Φαρμάκη. Θα προχωρήσετε την ωρίμανση της δημιουργίας του Περιαστικού Πάρκου της Βόρειας εισόδου της Πάτρας; Ναι ή Όχι;
Θα αξιοποιήσετε τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος είναι ένα προωθημένο βήμα ωρίμανσης και παρουσιάστηκε στους πολίτες και τους θεσμούς της Πάτρας τυγχάνοντας μεγάλης αναγνώρισης και συναίνεσης; Ναι ή Όχι;
Θα το εντάξετε στο ΕΣΠΑ 2021-2027 ή σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο ως μια θεματική ολοκληρωμένη χωρική επένδυση με βάση τον πολιτισμό, την αρχαία κληρονομιά, τον τουρισμό και την καινοτομία, αξιοποιώντας το Μουσείο και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Ναι ή Όχι;
Σε αυτά πρέπει να απαντήσετε. Όπως θα πρέπει να απαντήσετε και σε άλλα θέματα τα οποία είναι κρίσιμα για την περιοχή. Και για να έχουμε καθαρές κουβέντες και πολιτισμένες, πάνω απ’ όλα. Δεν σας αρνήθηκε κανείς το δικαίωμα να διοικήσετε. Μάλιστα θα έπρεπε να είστε και ιδιαίτερα ευτυχής που έχετε προωθητική αντιπολίτευση. Ξέρετε, η Δημοκρατία έτσι λειτουργεί. Αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη, καιρός είναι να το κάνετε.
Άλλωστε, οι συσχετισμοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αυτοί που αποφάσισε ο κυρίαρχος λαός και δεν σας επιτρέπουν να έχετε συμπεριφορά ηγεμόνα. Όσο είναι νωρίς, καταλάβετέ το.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Σχόλια