Κορωνοϊός Εργαζόμενοι ΕΣΥ: Τεστ Αντισωμάτων Για Τον Ιό Σε Όσους Δουλεύουν Σε Δομές Υγείας

Στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας που διεξάγεται, σε τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό μπορούν να υποβάλλονται οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). «Ντεμπούτο» έκαναν ήδη οι εργαζόμενοι των μονάδων υγείας της 1ης Υγειονομικής Περριφέρειας (ΥΠΕ) και θα συνεχιστεί σε όλες τις ΥΠΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, εξασφαλίστηκε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων που θα διεξαχθεί, αρχικά, στους επαγγελματίες υγείας και σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στο ΕΣΥ, που αποτελούν την «πρώτη γραμμή» του Συστήματος Υγείας. Το πρόγραμμα του ελέγχου αντισωμάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, απευθύνεται στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία.

Εθελοντική η συμμετοχή

Η συμμετοχή στο τεστ αντισωμάτων είναι εθελοντική για όλους τους εργαζόμενους. Η αιμοληψία θα γίνεται στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, και τα δείγματα θα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο που υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Το τεστ, πέραν των επαγγελματιών υγείας και του μόνιμου προσωπικού των δομών, αφορά πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κ.λπ.), οι οποίοι θα μπορούν να το κάνουν στον φορέα που υπηρετούν σήμερα.
Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζόμενους σε αποκεντρωμένες δομές των Ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία).

Σχόλια