ΑΣΕΠ –«Βοήθεια στο Σπίτι»: Το 2021 τα αποτελέσματα -Παράταση συμβάσεων


«Καλό 2021» πρόκειται να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες για την προκήρυξη 4Κ/2020, δηλαδή, τις (2.909) θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της Χώρας (για την εξυπηρέτηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”). Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες από το ΑΣΕΠ που επιβεβαιώνονται από σημερινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Όργανο (ΠΣΟ), σύμφωνα με την οποία η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνει το Φθινόπωρο, καθώς «πρέπει πρώτα να συσταθεί η ομάδα ελέγχου, μιλάμε για 5000 και πλέον αιτήσεις με 5,6,7 δικαιολογητικά η κάθε μια που πρέπει να ελεγχθούν».
Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι «από 1/10/2020 και μετά θα υπάρξει παράταση η οποία θα ψηφιστεί εγκαίρως και η χρονική διάρκεια της θα είναι όπως περιγράφεται και στον Νόμο, δηλαδή έως την ανάρτηση των οριστικών πινάκων.
Έχει γίνει η απαραίτητη επισήμανση προς το Υπουργείο και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι έχει ληφθεί μέριμνα για αυτό, η χρηματοδότηση της παράτασης να τρέξει με τρόπο που δεν θα αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους εν μέσω γιορτών και ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουν γίνει όσα πρέπει (προγραμματική σύμβαση, φεκ,  μεταφορά χρημάτων στην ΕΕΤΑΑ κ.λπ)  προκειμένου να πληρωθούμε και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που ζήσαμε το Πάσχα όπου βρεθήκαμε εν μέσω εορτών και πανδημίας απλήρωτοι», προστίθεται στην ενημέρωση των εργαζόμενων από το ΠΣΟ.
Μάλιστα, το Πανελλήνιο Συντονιστικό προαναγγέλλει και συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών: «Παράλληλα γίνονται επαφές με φορείς και θεσμικούς παράγοντες τοπικά από κάθε σωματείο προς αυτή τη κατεύθυνση, ενώ αναμένεται συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα και απτά στοιχεία από τα αποτελέσματα της προκήρυξης ώστε σύμφωνα με τα λεγόμενά τους,  να προταθούν στοχευμένες λύσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι για 2.909 θέσεις του «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν κατατεθεί 78.814 αιτήσεις, δηλαδή, μπαίνει 1 στους 38 (38.428 για ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ και 39.686 για τους ΥΕ) , γεγονός το οποίο δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ήδη εργαζόμενους στο πρόγραμμα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε μέσω των Σωματείων μας, το ΠΣΟ, προκειμένου να διασφαλίσει την εργασία όλων των εργαζομένων εν αναμονή των αποτελεσμάτων της προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ, όλο αυτό το διάστημα είναι σε διαρκή επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και πιέζει ώστε να βρεθούν λύσεις για την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα γίνονται επαφές με φορείς και θεσμικούς παράγοντες τοπικά από κάθε σωματείο προς αυτή τη κατεύθυνση, ενώ αναμένεται συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα και απτά στοιχεία από τα αποτελέσματα της προκήρυξης ώστε σύμφωνα με τα λεγόμενά τους,  να προταθούν στοχευμένες λύσεις.
Όσο αφορά την συνέχιση της εργασίας μας από 1/10/2020 και μετά, το ΠΣΟ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι θα υπάρξει παράταση η οποία θα ψηφιστεί εγκαίρως και η χρονική διάρκεια της θα είναι όπως περιγράφεται και στον Νόμο, δηλαδή έως την ανάρτηση των οριστικών πινάκων.
Έχει γίνει η απαραίτητη επισήμανση προς το Υπουργείο και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι έχει ληφθεί μέριμνα για αυτό, η χρηματοδότηση της παράτασης να τρέξει με τρόπο που δεν θα αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους εν μέσω γιορτών και ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουν γίνει όσα πρέπει (προγραμματική σύμβαση, φεκ,  μεταφορά χρημάτων στην ΕΕΤΑΑ κ.λπ)  προκειμένου να πληρωθούμε και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που ζήσαμε το Πάσχα όπου βρεθήκαμε εν μέσω εορτών και πανδημίας απλήρωτοι.
Σε σχέση με τα δικαιολογητικά και τα αποτελέσματα της προκήρυξης όπως έχουμε ήδη πει, η διαδικασία είναι η εξής:
  1. Ηλεκτρονική αίτηση (που ήδη έχουμε κάνει για την προκήρυξη)
  2. κάλεσμα από τον ΑΣΕΠ για κατάθεση δικαιολογητικών (σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε με τον ΑΣΕΠ προβλέπεται για μετά το καλοκαίρι , ίσως το φθινόπωρο και μετά αφού θα πρέπει να συσταθεί η ομάδα που θα ελέγξει αυτά τα δικαιολογητικά)
  3. προσωρινοί πίνακες διοριστέων οι οποίοι αναρτώνται στο διαδίκτυο
  4. ακολουθούν οι ενστάσεις
  5. οριστικοί πίνακες
Όπως καταλαβαίνεται, υπάρχει δρόμος ακόμη. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να συσταθεί η ομάδα ελέγχου, μιλάμε για 5000 και πλέον αιτήσεις με 5,6,7 δικαιολογητικά η κάθε μια που πρέπει να ελεγχθούν.
Συνάδελφοι. Τα θέματα είναι πολλά και δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα στη τύχη. Όσο μας αφορά, τα Σωματεία του ΠΣΟ είναι βέβαιο, ότι θα πράξουμε για άλλη μια φορά ότι χρειάζεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει.

Σχόλια