Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κάνετε "κούρεμα" 60% στα αναδρομικά των συνταξιούχωνΤα αναδρομικά στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. και οφείλονται από τις αντισυνταγματικές περικοπές Βρούτση σε κύριες, επικουρικές και δώρα - Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα δοθούν 1,4 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας «κουρεύονται» 2,5 δισ.
Κατηγορίες για κούρεμα 60% στα αναδρομικά των συνταξιούχων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα πληρωθούν τα αναδρομικά εντός του έτους.
Ενώ το σύνολο των αναδρομικών από τις περικοπές Βρούτση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και σε δώρα είναι 3,9 δισ. ο κ. Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, για 1,4 δισ. «κουρεύοντας» επί της ουσίας 2,5 δισ. ευρώ. 
«Λέτε ότι δίνετε 1,4 δισ. ως αποτέλεσμα της απόφασης των δικαστηρίων. Η απόφαση όμως δεν αφορά 1,4 δισ., αφορά 3,9 δισ. Έρχεστε τώρα και χειροκροτούμενος ανακοινώνετε "κούρεμα" σε αυτά που έχουν δικαίωμα να εισπράξουν οι συνταξιούχοι και μάλιστα πάνω από 60%, από 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. Εμείς, σε πιο σκληρές συνθήκες και με υποχρεώσεις για πλεονάσματα, δώσαμε τα χρήματα για ειδικά μισθολόγια. Θα ήθελα μία απάντηση. Εννοείτε πράγματι κούρεμα ή κάτι άλλο;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρας επεσήμανε ότι η απόφαση πληρωμής δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά υποχρέωση καθώς ήταν απόφαση του ΣτΕ και ήταν σαφής.
«Σε πτωτική πορεία η οικονομία - Σταματήστε την ωραιοποίηση»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε στην πρωτολογία του «εξαιρετικά ανησυχητική» την εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία βρίσκεται «σε πτωτική πορεία».
Ο ίδιος καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την «προσπάθεια ωραιοποίησης», επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις από το lock down θα είναι εξαιρετικά ισχυρές, «δυσανάλογες με τις αρχικές προβλέψεις».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε πριν την κρίση της πανδημίας, το 4ο τρίμηνο του 2019, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη της ΕΕ».
«Αντιμετωπίσατε την κρίση από την πανδημία με λάθος τρόπο καθώς δεν λάβατε υπόψιν τα διδάγματα από την κρίση χρέους που βρήκε τη χώρα το 2010», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ενώ χρειάζεται έμπρακτη κρατική στήριξη «εσείς κινηθήκατε αργοπορημένα, με την εκτίμηση "ότι μπόρα είναι, θα περάσει"».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «το χειρότερο όμως είναι ότι αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown».
Ο ίδιος αναφορικά με την ελληνική οικονομία επεσήμανε ότι «το εθνικό πλάνο που καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να καταθέσει ως τα μέσα του Οκτώβρη, πρέπει να τεθεί έγκαιρα σε δημόσια διαβούλευση και σε αναλυτική συζήτηση στη Βουλή. Ο χρονικός ορίζοντάς του, άλλωστε, ξεπερνά το χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης.
Επιπλέον, ο Αλ.Τσίπρας, προειδοποίησε ότι «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα χάνονται δουλειές, θα πέφτουν τα λουκέτα βροχή, και οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό, "ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία"».
«Το εθνικό πλάνο που καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να καταθέσει ως τα μέσα του Οκτώβρη, πρέπει να τεθεί έγκαιρα σε δημόσια διαβούλευση και σε αναλυτική συζήτηση στη Βουλή», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  καλώντας την κυβέρνηση να φέρει έγκαιρα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη. 
«Η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα για την α' κατοικία δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας»
Αναφορικά με την προστασία της α' κατοικίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε αρχικά τη δημιουργία «διευρυμένου οπλοστασίου» με αυτόν τον σκοπό, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ενδεικτικά, την περίοδο 2015-2019:
1) Βελτιώθηκε και επεκτάθηκε ο ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη-Σταθάκη): εντάχθηκαν τα χρέη προς το Δημόσιο και τους φορείς του δημοσίου τομέα, μειώθηκε η γραφειοκρατία, μειώθηκαν οι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων, 
2) Δημιουργήθηκε ο νόμος για την προστασία της Κύριας Κατοικίας (ν. 4605/2019): εντάχθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια που είχαν ως υποθήκη την 1η κατοικία. 
3) Δημιουργήθηκε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών.
4) Εκσυγχρονίστηκε το Πτωχευτικό Δίκαιο σημαντικά, 
5) Έγινε η μεταρρύθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Σε αντίθεση με  την σας στο θέμα της αμνηστίας των τραπεζικών στελεχών, που κατέληξε βέβαια σε φιάσκο καθώς οι διατάξεις κρίνονται ήδη  αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια.
6) Δημιουργήθηκε η Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 
7) Δημιουργήθηκαν πλαίσια ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους Δήμους, με πολυετείς δόσεις και σημαντικά ευεργετήματα και κίνητρα.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα, αφήνει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης και ανοίγει το δρόμο σε μία εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα» επεσήμανε ο ίδιος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα, με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική. Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το ζήτημα», τόνισε ο ίδιος.
«Εχετε κάποια συμπάθεια στον Τσακαλώτο. Είπατε ότι υπογράψαμε δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του 2019. Πράγματι αντικαταστήσαμε το πλαίσιο με ένα σχέδιο προστασίας της λαϊκής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2019», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του ρωτώντας τον πρωθυπουργό «με τι το αντικαθιστάτε αυτό το πλαίσιο. Ήδη μιλάνε για 50.000 κατοικίες το επόμενο διάστημα. Δώστε την δυνατότητα να προστατευθεί η πρώτη κατοικία».
«Επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη - Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή σας» 
«Οφείλετε κε Μητσοτάκη να πάρετε θέση. Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τα ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς. Οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πληστηριασμούς. Την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Και την ίδια στιγμή που προκλητικά απαιτούν να μπορούν ξανά να παίρνουν προκλητικά bonus και stock options για τα στελέχη τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «αντί να πιέσετε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να ανοίξουν επιτέλους τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αντί να τις πιέσετε να διαθέσουν τα δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έρχεστε σήμερα και επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους μετόχους των τραπεζών για το "έργο" τους. Για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της στρατηγικής σας για ανοσία της αγέλης στην οικονομία» 
«Απαλλάσσετε από τη φορολογία εισοδήματος τις παροχές σε είδος, όπως οι δωρεάν μετοχές, που λαμβάνουν τα στελέχη αυτά. Ενώ δε για τη υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση των μετοχών προβλέπετε φορολόγηση μόνο με 15%. Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή σας και ο χρόνος νομοθέτησης», επεσήμανε ο ίδιος. 

Σχόλια