Ηλίας Κοτρότσος : Θύτες και θύματα..Θύτες και θύματα..
Δεν υπάρχει ίσως πιο ζωτικό αγαθό από το νερό. Και μια που είμαστε και σε μια εποχή που συζητάμε διαρκώς για ζητήματα υγείας, να πω ότι η εξασφάλιση να έχουν  οι άνθρωποι πρόσβαση σε δίκτυο καθαρού πόσιμου νερού και σε δίκτυα αποχέτευσης είναι καθοριστικής  σημασίας για την υγεία τους. Αυτό εξηγεί και γιατί θεωρούμε το νερό ως το κατεξοχήν δημόσιο αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι.
Ο κόσμος στον οποίο απευθύνονται ΔΕΝ έχει «μνήμη χρυσόψαρου», όλοι οι δημότες ξέρουν ότι τα ίδια φυσικά πρόσωπα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων άλλοτε ως συμπολίτευση κι άλλοτε ως αντιπολίτευση ανακυκλώνονται και εναλλάσσονται  ως Δημοτική Αρχή . Είναι φανερό για την υπάρχουσα κατάσταση της ύδρευσης και όχι μόνο , αναλογικά και διαχρονικά , αυτοί φέρουν και τις  ευθύνες.
Είναι οι «Θύτες» και όχι τα  «θύματα» ..
Η συντριπτική σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει τους βερμπαλισμούς, την εριστικότητα  και την επιβολή απαιτεί διάλογο και συναίνεση. Όπως απαιτεί να γνωρίζει αν το νερό που πίνει σήμερα είναι πόσιμο, θέλει απαντήσεις ,θέλει  να ξέρει ότι τα χρήματα που δίνει ως δημοτικά τέλη είναι πράγματι ανταποδοτικά και δεν διατίθενται ατιμώρητα και διαχρονικά με απευθείας αναθέσεις  σε εικονικές εργολαβίες σε ημετέρους .
Αν λοιπόν μιλάμε για εφαρμογή του κανονισμού ύδρευσης οφείλουμε και να το εννοούμε πλήρως αρχής γινόμενης από το άρθρο 21 "ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ &ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ " που η πλήρης εφαρμογή του είναι ζωτικής σημασίας και δυστυχώς επιλεκτικά και  επιδεικτικά αγνοείται.
Είναι βέβαιο ότι ο υπάρχων κανονισμός ύδρευσης πράγματι κινείται στη σωστή κατεύθυνση δεν αποτελεί όμως πανάκεια ούτε  ιερό ευαγγέλιο πολύ δε περισσότερο οι έχοντες σήμερα την ευθύνη δεν είναι ..ιεροεξεταστές. Ας θυμηθούμε ότι πολλάκις και το σύνταγμα της χώρας έχει τροποποιηθεί για να  επικαιροποιηθει
Μέσα από το διάλογο με τις τοπικές κοινότητες μπορεί να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταβολές και τροποποιήσεις για να στηριχτεί ο κτηνοτροφικός κλάδος και να μην ερημοποιηθουν οι κάμποι μας Ας δοθεί η δυνατότητα να  αποφασίζουν οι τοπικές κοινότητες  δυνάμει της επάρκειας νερού σε κάθε μία αλλά και της  ιεράρχησης των αναγκών της  για την χορήγηση των  παροχών .Δεν θα ανακαλύψουμε σήμερα το.. τροχό τούτο έχουν πράξει ήδη δεκάδες δήμοι.
Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα και δίκαιο τολμούν και ομιλουν όταν διαχρονικά οι δημότες καταβάλουν αγόγγυστα τα δημοτικά τέλη και μάλιστα από τα πιο αυξημένα  και οι δημοτικοί άρχοντες διαχρονικά  δεν έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν  την  συνεχής και απρόσκοπτη παροχή καταλλήλου  πόσιμου νερού προς όλους τους δημότες τους. .
Ως ελάχιστο οφείλουν σήμερα να  μην κουναν και το δάχτυλο στους δημότες .
Ηλίας Κοτρότσος 
Βελούτσα

Σχόλια