Αμερικανοί και Ρώσοι στη Μεσόγειο με πλοία και τα μηνύματα στην Τουρκία

Και ξαφνικά Αμερικανοί και Ρώσοι με ναυτικές δυνάμεις μπαίνουν στο παιχνίδι κυριαρχίας που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά πως φαίνεται στριμώχνουν την Τουρκία.

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων και στόλων στη Μεσόγειο. Εκτός από τον ελληνικό στόλο και τον τουρκικό, που βρίσκονται αντιμέτωποι και παρολίγο να συγκρουστούν, στην περιοχή κατέφτασαν αμερικανικές και ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.
Πιο συγκεκριμένα προς την Κρήτη πλέει, το πυρηνικό αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Αϊζενχάουερ» με τη συνοδεία 12 πολεμικών πλοίων.  Παράλληλα ο ρωσικός Στόλος κάνει και αυτός αισθητή την παρουσία του σε μία περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι τις συριακές ακτές, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι αποτελεί μία ισχυρή δύναμη στην περιοχή, με την Άγκυρα να προσπαθεί να απαντήσει με δικές της ασκήσεις στα ίδια ακριβώς σημεία.
Κατά το πέρασμα του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ», νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, γεγονός που αποκτά ξεχωριστή σημασία, εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων
Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» , θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες. Κατά το πέρασμά του  νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.
Είναι δεδομένο ότι με την κίνηση αυτή οι Αμερικανοί θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» και φυσικά να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια που θα προσπαθήσει να κάνει η Τουρκία. Κυρίως την πλεύση του ερευνητικού Ορούτς Ρέις προς την περιοχή της ΑΟΖ του Καστελλορίζου.
Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει  πλήρωμα 5.600 άτομα.
Η Ρωσία εξασφάλισε διαδοχικές Navtex, τις οποίες χορήγησε η Λευκωσία κατόπιν αιτήματος της Μόσχας.
Στις 23 Ιουλίου, η Λευκωσία έβγαλε NAVTEX για εκτοξεύσεις ρουκετών του ρωσικού Στόλου 18 με 20 Αυγούστου έξω από το Καστελόριζο. Αυτό δεν άρεσε στους Τούρκους οι οποίοι απάντησαν με δική τους NAVTEX για εκτοξεύσεις ρουκετών του τουρκικού Ναυτικού στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Χθες ήρθε εκ νέου απάντηση της Μόσχας μέσω Λευκωσίας, όταν και δέσμευσε μία μεγάλη περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο (Κατεχόμενα) και τη Συρία για ασκήσεις ίδιου τύπου του ρωσικού Ναυτικού, στις 6, 14 και 27 Αυγούστου.
Με αυτόν τον «πόλεμο» NAVTEX, η Μόσχα προσπαθεί να επικοινωνήσει στην Άγκυρα πως πλέον με τις ναυτικές βάσεις στη Συρία αποτελεί και αυτή μία δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα της επιτρέψει να διαμορφώσει την περιοχή όπως θέλει αυτή.

Η Ρωσία πλέον έχει μόνιμα ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο την οποία ελλιμενίζει στην Ταρτούς της Συρίας και η οποία ανήκει διοικητικά στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Σχόλια