Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγία Σοφία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή παρουσία Ερντογάν - Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στις εκκλησίες

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων, η οποία τελέστηκε παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, ο Ερντογάν έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια.


                              
Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, το «παρών» έδωσαν εκτός από τον Ερντογάν, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένοι ηγέτες, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Δεν παρέστησαν στην προσευχή ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ούτε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

                                   

Εξαιτίας της πανδημίας, οι Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες
Ημέρα πένθους χαρακτηρίζεται η 24η Ιουλίου για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία, λόγω της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί και ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι καμπάνες στους ιερούς ναούς χτυπούν πένθιμα, ενώ και οι σημαίες που είναι αναρτημένες στις ενορίες κυματίζουν μεσίστιες.

Στην Αθήνα, στις 20:00, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα χοροστατήσει της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη Αθηνών.

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», είχε τονίσει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, πριν από λίγες ημέρες, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την 24η Ιουλίου.

Μητσοτάκης: Όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη είναι απόδειξη αδυναμίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά με όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας.

«Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι' αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική».

«Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα» ανέφερε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι τον τελευταίο χρόνο, οι Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ότι με υπευθυνότητα και πειθαρχία ξέρουμε να ξεπερνάμε υγειονομικές προκλήσεις, όπως το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Έχοντας παράλληλα και το σθένος να θωρακίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.

«Όλα αυτά συνιστούν κεφάλαιο εθνικής ισχύος» τονίζει.

Σχόλια