Η Κυβέρνηση μετά από 112 χρόνια καταργεί οριστικά την Κυριακάτικη Αργία

 Η κυβέρνηση μετά από 112 χρόνια, δίνει την χαριστική βoλή και oυσιαστικά καταργεί oριστικά, την κυριακάτικη αργία. Επιτρέπει δε, τη λειτουργία των εμπoρικών καταστημάτων, που βρίσκoνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όλες τις Κυριακές του χρόνου!

 

Χθες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, με την οποία ενεργοποιείται η παρ. 2 του άρθρου 16 του ν.4177/2013 (όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του, από την παρ. 2 του άρθρου 49 του ν.4472/2017) με την οποία, δίδεται η δυνατότητα, μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, να λειτουργούν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα και άλλες Κυριακές, πέραν αυτών που ορίζει ο νόμος, μέχρι σήμερα.

Σήμερα, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου.

 Η απόφαση, θα ισχύσει από τον Νοέμβριο του 2021 και ελήφθη μετά από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, από την οποία, απουσίαζε για παράδειγμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας!

Μεταξύ άλλων, ως αιτιολογία, στην απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, ορίζεται, ότι ”στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες”. Άρα το μέτρο θα ενισχύσει(!), υποτίθεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και όχι τις αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα… !

Για τους εργαζόμενους φυσικά ούτε κουβέντα.

Η κυβέρνηση εν μέσω απίθανης πτώσης του τζίρου των καταστημάτων, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, βρίσκει την ευκαιρία να καταργήσει το ιερό δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας ”νύχτα” μέσα στον 15Αυγουστο.

Λειτουργεί ως ”ντίλερ” των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων και ενεργοποιεί ένα μνημονιακό μέτρο, που κακώς παρέμεινε σε ισχύ όλη την προηγούμενη περίοδο, για να διαλύσει περαιτέρω, ότι απέμεινε από τις κατακτήσεις των εργαζομένων τα τελευταία 100 χρόνια.

 Η κυβέρνηση το έχει άλλωστε παραδεχθεί, ότι ξαναγράφει το εργατικό δίκαιο…

 

*Από το facebook του Διονύση Τεμπονέρα

koutipandoras.gr

fanpage.gr

Σχόλια