Μαγιορκίνης: Με μάσκες το μάθημα όταν ανοίξουν τα σχολεία

 Μαγιορκίνης: Με μάσκες το μάθημα όταν ανοίξουν τα σχολεία

Το ενδεχόμενο να έχουμε αύξηση των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού, άφησε ανοιχτό ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως τόνισε ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες  ενώ υπάρχει μια 17χρονη διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, κάτι αναμενόμενο, όπως είπε, όσο μεγαλώνει η διασπορά στην Ελλάδα στις νέες ηλικίες.

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε, στον Σκάι, πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν ανέβουν οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα δεν σταθεροποιούνται κάτω από 200 τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση των μέτρων και στα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον ίδιο,  τα νέα μέτρα, είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά το αν επαρκούν εξαρτάται από το αν υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες 10 ημέρες.

«Μάσκα σε μαθητές 10-19 ετών»

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων εν μέσω 2ου κύματος  ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Έκανε λόγο για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες, το οποίο θα εισηγηθεί. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ τόνισε ότι  θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 ετών και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εκτεθεί σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (bar, club κλπ) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν έχουν στο περιβάλλον τους άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή μαζί του και ίσως θα ήταν χρήσιμο να κάνουν και ένα τεστ ενώ στο χώρο εργασίας θα πρέπει να φοράνε μάσκα.

Σχόλια