Δήμος Ξηρομέρου: Τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να παραμείνουμε μία Covid safe περιοχή.

 


Αστακός 12.8.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Αγαπητοί συμπολίτες.
Μέχρι τώρα ως ένας μικρός Δήμος τα έχουμε πάει καλά στην αντιμετώπιση του Covid 19 και πρέπει μέχρι το πέρας την τουριστικής περιόδου, να τηρήσουμε όλοι μας τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να παραμείνουμε μία Covid safe περιοχή.
Από 3 Αυγούστου ισχύουν τα νέα μέτρα, ιδίως για τα καταστήματα εστίασης και παρακαλούμε θερμά τους συμπολίτες μας και όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ξηρομέρου για την αυστηρή τήρηση τους.

Τα νέα μέτρα:
Αφορούν στα καταστήματα εστίασης (μπαρ, καφετέριες κ.λπ.), αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες).

Τι ισχύει στα καταστήματα εστίασης:
Τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, που έχουν παρατηρηθεί σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σήμαναν συναγερμό στις Αρχές και έτσι, από την Κυριακή 9 Αυγούστου απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.ο.κ.), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
Υπενθυμίζεται πως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας προστασίας ακόμα και σε κλειστούς χώρους δεν αφορά στους πελάτες σε καταστήματα εστίασης, αλλά στους εργαζόμενους.

Όριο ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες:
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως είναι οι γάμοι, οι βαπτίσεις και οι κηδείες, καθώς πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν σε γαμήλια γλέντια, στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.
Έως και τις 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
Υπενθυμίζεται πως τα πανηγύρια έχουν ανασταλεί για όλο τον Αύγουστο.

Τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που είναι ήδη σε ισχύ:
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης για τους πελάτες και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα, π.χ., με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).Αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κ.ο.κ.) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/08.

Καθώς και:
Έχουν παραταθεί τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/08. Έχουν παραταθεί έως τις 31/08 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.Έχουν παραταθεί έως τις 31/08 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

Επίσης:
Έως τις 31/08 έχει παραταθεί και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ). Επιπλέον, έχει παραταθεί μέχρι τις 15/08 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.Έως τις 15/08 έχει παραταθεί, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/08).Έως και τις 15/08 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Εκ του Δήμου Ξηρομέρου

Σχόλια