Οι γεωτρήσεις της Άνω Κανδήλας και μια απόφαση του Δ.Σ. από το μακρινό 2011.

 


Μία ανάρτηση στο Facebook ένα δημοσίευμα ανοίγουν την συζήτηση, για τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις στην Άνω Κανδήλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα επάρκειας νερού σε περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα θέμα ζωής και δημόσιας υγείας. Κυριολεκτικά, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πηγή ζωής και βασικός παράγοντας για την υγεία κάθε ανθρώπου και τη δημόσια υγεία συνολικότερα.

Επί Δημαρχίας κ. Πυθαγόρα Σαμαρά ο τότε δημοτικός σύμβουλος κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης έθεσε το θέμα του ανοίγματος γεωτρήσεων στην θέση Άνω Κανδήλα. ....
Το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συζήτηση του θέματος. Μειοψήφησαν οι τότε Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Λύτρας Σπυρίδων, Μουρκούσης Βασίλειος και Βότσης Γεράσιμος. Με το Δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει κατά πλειοψηφία και να εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Πυθαγόρα Σαμαρά όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις στην Άνω Κανδήλα.
Οι μειοψηφούντες τότε δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βότσης Γεράσιμος (αρχηγός μείζονος μειοψηφίας), κ. Λύτρας Σπυρίδων και Μουρκούσης Βασίλειος, ο οποίος ανέφερε ότι καταψηφίζει την πρόταση του Δημάρχου διότι έχει ορκιστεί να υπηρετεί την νομιμότητα. Οι γεωτρήσεις στην Άνω Κανδήλα είναι χωρίς άδεια, χωρίς Περιβαλλοντική μελέτη και για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν παρότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Αλυζίας δαπάνησε περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ φτιάχνοντας δίκτυα. Η υπεράντληση δε αυτών είχε σαν συνέπεια να στερεύσει η φυσική πηγή στην Άνω Κανδήλα, οι κάτοικοι κατέλαβαν το 2009 τις γεωτρήσεις, σταμάτησαν την λειτουργία αυτών και από τότε δεν ξαναλειτούργησαν παρά τις προσπάθειες που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Αλυζίας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ζήτησε δε να αναβληθεί η λήψη απόφασης, να προσκομίσει ο Αντιδήμαρχος κ. Λύτρας Σπύρος τον φάκελο των γεωτρήσεων, να εξεταστεί η υπόθεση με νηφαλιότητα και ύστερα να αποφασίσουν διότι δεν θα ήθελε με την ψήφο του να δυναμιτίσει εκ νέου το κλίμα και να έρθει το Συμβούλιο σε αντιπαράθεση με τις κοινωνίες και να μην υπηρετούν και την νομιμότητα.

Το άνοιγμα των γεωτρήσεων θα αποτελέσει οριστική λύση στο πρόβλημα ποιότητας και επάρκειας νερού ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα? 
https://xiromeronews.blogspot.com/2020/09/2011.html



Σχόλια