Κυκλοφόρησαν τα ''ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ''Φύλλο 226 Περιοδική έκδοση του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων ''ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ''


Με ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα μόλις κυκλοφόρησε τo 226 φύλλο της εφημερίδας «Χρυσοβιτσάνικα νέα», Ιούλιος  - Αύγουστος 2020 που εκδίδει ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «Τα Κόροντα».

 Στην εφημερίδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα θέματα όπου μπορείτε να τα διαβάσετε και στο blog μας: 

1o τουρνουά δηλωτής Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων

2. Πρωτοβουλίες για να επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας.

3. ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ το μέλι της Χρυσοβίτσας.

4. Όχι στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών.

5.Έστειλαν στην εφημερίδα μας την συνδρομή τους οι εξής.

6. Κοινωνικά (Γάμοι, Βαφτίσεις, θάνατοι, Επιτυχίες)

7.Δημοτικό Σχολείο Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου Βράβευση μαθητών.

8.Νέο βιβλίο της Ιωάννας Πίττα

9. Έκθεση μαθήτριας του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοβίτσας.

10.Ξενάγηση στα Κόροντα.

11. Ο νέος τηλεφωνικός κατάλογος.

12.Eιδήσεις- Σχόλια.

Διαβάστε όλα τα άρθρα:


1o τουρνουά δηλωτής Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο τουρνουά δηλωτής που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου “Τα Κόροντα” στις 10, 11, 12 και 14 Αυγούστου 2020 στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου. Οι αγώνες έγιναν σε τέσσερις γύρους με δυάδες στα καφενεία: Χαρίση Σαμαρά, Κώστα Π. Σάββα, Σταμούλη Σάββα και Δημητρίου Παύλου. Παρατηρητές ορίστηκαν οι: Γεράσιμος Θεοδώρου, Αλέξανδρος Σάββας και Δημήτριος Παύλου.

Στον 1ο γύρο συμμετείχαν οκτώ (8) δυάδες οι εξής: 1) Στελιάτος Ευστράτιος – Χρόνης Θωμάς 2) Χασιώτης Σωτήριος – Πάνου Δημήτριος, 3) Ζορμπάς Βασίλειος του Ιω. - Ζορμπάς Μιχάλης, 4) Σάββας Δημ. Του Παντ.-Πίττας Ντίνος, 5) Ζορμπάς Βασίλειος του Κ. - Χαντζής Βασίλειος του Φ., 6) Σάββας Κώστας του Παντ. - Ζορμπάς Λεωνίδας, 7) Ζορμπάς Πάνος του Ηρ. - Κατσιγιάννης Γεράσιμος και 8) Ζορμπάς Θεόδωρος του Ηρ. - Αυδής Πάνος.

Στον 2ο γύρο συμμετείχαν τέσσερις (4) δυάδες οι εξής: 1) Στελιάτος Ευστράτιος – Πάνου Δημήτριος, 2) Ζορμπάς Βασίλειος του Ιω. - Πίττας Ντίνος, 3) Χαντζής Βασίλειος του Φ. - Σάββας Κώστας του Γ. 4) Ζορμπάς Πάνος του Ηρ. - Ζορμπάς Θεοδ. Του Ηρ. Στον 3ο γύρο συμμετείχαν δύο (2) δυάδες οι εξής: 1) Πάνου Δημήτριος – Ζορμπάς Βασίλειος του Ιω. και 2) Χαντζής Βασίλειος του Φ. - Ζορμπάς Πάνος του Ηρ. Στον 4ο γύρο – τελικό συμμετείχε το ζευγάρι, ζορμπάς Βασίλειος του Ιω. - Ζορμπάς Πάνος του Ηρ. με νικητή τον τελευταίο.

Αμέσως μετά τον τελικό έγινε η απονομή του επάθλου στον νικητή Πάνο Ζορμπά του Ηρ.

Το τουρνουά παρακολούθησε πολύς κόσμος και κράτησε συνεχές το ενδιαφέρον των συγχωριανών μέχρι την τελευταία στιγμή.

Παρότι ήταν το πρώτο τουρνουά πέτυχε και μάλιστα στο βασικό του σκοπό που είναι η σύσφιγξη των σχέσεων και η ανάπτυξη του πνεύματος φιλαλληλίας μεταξύ των μελών, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του Συλλόγου.

Κατά την διάρκεια του τουρνουά διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα τις εφαρμόσει ο Σύλλογος στο επόμενο τουρνουά, το οποίο προβλέπεται να έχει μεγάλη συμμετοχή.




Πρωτοβουλίες για να επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας

Μετά από αίτημα του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων διοργανώθηκε στις 19 Αυγούστου και ώρα 8 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Χρυσοβίτσας σύσκεψη όλων των φορέων του χωριού με θέμα “Πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας”. Στη σύσκεψη πήραν μέρος απ’ το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ οι: Κώστας Παντ. Σάββας, Νίκος Ιω. Ζορμπάς και Ιωάννης Χρ. Χρόνης (Πρόεδρος της Κοινότητας), από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο ο Πρόεδρος Νίκος Παν. Ζορμπάς, ο δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ξηρομέρου Κώστας Γεωργούλας κι από το Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων ο Αλεξ. Σάββας. Μετά τη συζήτηση του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ δεσμεύτηκε ν’ αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ.

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν εγγράφως οι προτάσεις του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων, που διάβασε ο Αλεξ. Σάββας κι έχουν ως εξής:

Πρωτοβουλίες για να επαναλειτουργήσει το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας

Ο Σύλλογός μας, όπως κι οι άλλοι φορείς του χωριού, έχουν κάθε λόγο να ζητούν την επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ, γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχει παραγωγή και μέλλον για το χωριό κι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το χωριό οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην συνεχή εγκατάλειψη και την ερήμωση, όπως έγινε και μ’ άλλα γειτονικά χωριά (Βλυζιανά κλπ).

Απ’ την αρχή της λειτουργίας του ΤΟΕΒ ο Σύλλογος μας στέκεται δίπλα του και του συμπαραστέκεται κάθε φορά, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα.

Έτσι ο Σύλλογός μας το 2017 μετά από αιτήματα και συνεχείς παραστάσεις στον Γενικό Γραμματέα Νίκο Αντώνογλου, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου πέτυχε να εγκριθούν 50.000€ ως έκτακτη επιχορήγηση για την συντήρηση των αντλιοστασίων.

Επίσης ένα μήνα ο Σύλλογός μας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΤΟΕΒ για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250€.

Στην εφημερίδα μας, επίσης, έχουμε γράψει πολλές φορές για το μεγάλο πρόβλημα του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, το οποίο παραμένει εντός λειτουργίας από τις 2/11/2011 με τα γνωστά προβλήματα (χρέη προς τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ και τον υπάλληλο).

Όμως, όπως επισημάναμε, τα χρέη δεν ήταν και δεν είναι λόγος για να σταματήσει το ΤΟΕΒ. Είναι γνωστό ότι κι άλλα ΤΟΕΒ έχουν χρέη αλλά καταφέρνουν και λειτουργούν. Δηλαδή παίρνουν πρωτοβουλία οι διοικήσεις κι αφού συγκεντρωθούν τ’ απαιτούμενα χρήματα για την προκαταβολή στη ΔΕΗ ρυθμίζουν το χρέος κι “ανεβαίνουν” και πάλι οι διακόπτες.

Ούτε τα χρέη προς τον υπάλληλο κι η δικαστική διαμάχη με αυτόν είναι λόγος να κρατείται το ΤΟΕΒ κλειστό για τόσο μεγάλο διάστημα.

Για το ΤΟΕΒ ακούστηκαν πρόσφατα ενθαρρυντικά λόγια.

Ανακοινώθηκε πριν 6 μήνες περίπου ότι εγκρίθηκε οικονομική ενίσχυση για τέσσερα (4) ΤΟΕΒ του νομού μας (Θέρμου, Νεοχωρίου, Μεσολογγίου και Λεσινίου) κι αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά και τα υπόλοιπα τρία (Φυτειών, Παλαιομάνινας και Χρυσοβίτσας).

Επίσης στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και των αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής, όπου έγινε γνωστή πρόθεση του υπουργείου να ετοιμαστεί μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του κάθε αρδευτικού έργου, που στη συνέχεια θα ενταχθεί σ’ ένα συνολικό εθνικό σχέδιο για τα έργα υποδομής μέσα από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ευθύνη για την μελέτη θα έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα επιδιώξει να προωθήσει μικρά υδροηλεκτρικά έργα ή φωτοβολταϊκά για την μείωση του ενεργειακού κόστους.

Τώρα που το θέμα είναι στην επικαιρότητα και υπάρχει μια κινητικότητα σ’ όλα τα ΤΟΕΒ της χώρας το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την επαναλειτουργία του. Ειδικότερα θα πρέπει, αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία για όλα τα χρέη κι αφού συντάξει οικονομική και λογιστική μελέτη για την ρύθμιση τους να τις φέρει για συζήτηση και έγκριση στη Γενική Συνέλευση. Εξυπακούεται ότι απαιτείται να προηγηθεί μια διαπραγμάτευση με τον υπάλληλο του ΤΟΕΒ για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και μια συμφωνία για την οφειλή προς αυτόν. Η Γ.Σ. πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά με την σύνταξη των παραπάνω μελετών και προτάσεων για ρυθμίσεις των χρεών και σ’ αυτή απαραίτητα να κληθούν ο κ. Δήμαρχος κι εκπρόσωποι των φορέων γιατί το θέμα είναι μείζονος σπουδαιότητος.

Επίσης μετά την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας η Διοίκηση του ΤΟΕΒ πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με την αρμόδια υπεύθυνη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την κα Αριστέα χήρα για να ενημερωθεί και στη συνέχεια να δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες και τα στοιχεία για τις μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του αρδευτικού μας έργου. Με τις μελέτες αυτές θα επιδιώξουμε:

α) να εξασφαλιστούν επιχορηγήσεις προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τ’ αντλιοστάσια άρδευσης από τις θεομηνίες και β) να εγκριθεί αυτόματη υδροληψία άρδευσης με επαναφορτιζόμενη κάρτα ροής ύδατος.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για τις μεγάλες πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις του Δ.Σ. Είναι κρίμα ένα τόσο μεγάλο έργο, από το οποίο εξαρτάται η ανάπτυξη της περιοχής μας, να κλείσει.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ταξ. Σάββας Καλλιρρόη Γεωργούλα



ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το μέλι της Χρυσοβίτσας

Ο συγχωριανός μας Σπύρος Δημ. Ζορμπάς ασχολείται με τη μελισσοκομία από το 2018. Ξεκίνησε δειλά-δειλά με 5 κυψέλες και σήμερα διαθέτει περί τις 20.

Το μέλι που παράγει προέρχεται από άνθη (ανθόμελο) κι από λυγαριά και βελανίδια. Φέτος ξεκίνησε μια δοκιμαστική προσπάθεια και για έλατο.

Ο συγχωριανός μας παραγωγός, μας ανέφερε ότι η περιοχή που εδρεύει το μελισσοκομείο του είναι η θέση “Λακκαφίλη”.

Η περιοχή αυτή προσφέρεται για την άσκηση της μελισσοκομίας καθόσον είναι θερμή περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα (πλήθος μελισσοκομικών φυτών).

Το παραγόμενο μέλι, λόγω των τοπικών του χαρακτηριστικών έχει μεγάλη ζήτηση έναντι του μελιού από άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Να σημειωθεί ότι το μέλι το προσφέρει, όπως συλλέγεται από την κυψέλη, χωρίς να υποστεί κάποια επεξεργασία, που υποβαθμίζει την ποιότητά του.

Την καλή ποιότητα του παραπάνω προϊόντος εγγυώνται η εμπειρία του γύρω από την σύγχρονη μελισσοκομία κι ο κατάλληλος εξοπλισμός, τον οποίο διαθέτει ο συγχωριανός παραγωγός.

Το μέλι διατίθεται στη Χρυσοβίτσα και στην Αθήνα. Για παραγγελίες μπορείτε ν’ απευθύνεστε στον ίδιο στο τηλ. 6987990985 ή στο τηλ. 26460-93286 (Δημ. Ηρ. Ζορμπάς).



ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΈΡΟΥ

Όχι στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου συζητήθηκε την Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020 το μείζον ζήτημα που αφορά : «το θέμα της ίδρυσης της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και τις επιπτώσεις της στην παραλιακή ζώνη Αστακός – Μύτικας – Μαραθάκι Κανδήλας με τις νέες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας και τις επεκτάσεις των υφισταμένων».…

Κατά την συζήτηση του θέματος τονίστηκε ότι: Μπορεί οι Ιχθυοκαλλιέργειες να είναι ένας τομέας που απασχολεί αρκετούς εργαζόμενους από την περιοχή μας και κάνει εξαγωγές, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί σε μέρη που δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα και δεν επιβαρύνονται άλλες δραστηριότητες και τέτοια υπάρχουν.

Δεν επιτρέπεται το κεντρικό Κράτος να έχει ανακηρύξει τον τουρισμό σαν την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και παράλληλα, σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον και προοπτικές να χωροθετεί και Ιχθυοκαλλιέργειες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνούμε κάθετα και έντονα στην ίδρυση της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη Αστακός- Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά και το σώμα κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

1) Θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός-Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και o σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει μόνο τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή αυτή.

2) Αντιτίθεται ,για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω ,στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή αυτή καθώς και σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.

3) Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

4) Να θωρακιστεί ο Δήμος και η περιοχή με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) ,που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηρομέρου.

5) Να συνεργαστεί με τον Δήμο Λευκάδας και τα Νησιά Κάλαμο και Καστό για το θέμα αυτό που τους αφορά κι αυτούς άμεσα.

6) Να ενημερώσει τους Βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων ,την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ,την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό και να τους καλέσει να πάρουν θέση.

7) Τέλος , να ενημερώσει τις Τοπικές Κοινωνίες και τους φορείς του Δήμου Ξηρομέρου και να πρωτοστατήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται με στόχο να σταματήσει η θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας.



Συνδρομές

Έστειλαν στην εφημερίδα μας την συνδρομή τους οι εξής:


Ανταμπασίδη Αγγελική 10

Γκόλια-Τσιμπούρη Βασιλική 20

Ζορμπάς-Μακρυπίδη Βασιλική 20

Θεοδώρου Οδυσσέας 10

Θεοδώρου-Κατσαρέα Δήμητρα 20

Κιτσικώστας Νίκος 20

Λιάσκος Κώστας 20

Μπαρμπαρούσης Νέστορας 20

Μπουζάκης Χρυσόστομος 20

Πίττα Ιωάννα 40

Ράπτη-Παπαντωνίου Κωστούλα 20

Ράπτη Μαρία 20

Ράπτη Προτζάκη Παναγιώτα 20

Ράπτης Σπύρος 20

Ράπτη-Αγγελοπούλου Χριστίνα 20

Σώλος Βασίλειος του Γ. 50

Ταπραντζής Λάμπρος 20

Ταπραντζή-Γεροπάνου Γερασιμούλα 10

Ταπραντζή-Ευσταθίου Αμαλία 20

Ταπραντζή-Τσέτσου Γερασιμούλα 20

Τζάνος Νίκος του Κ. 20

Τσόμπου-Αποστολάκη Ελευθερία 20

Τσώλης Ευάγγελος 20

Χασιώτης Ιωάννης 15

Χαντζή - Κολοσιώνη Μαρία 15

Χρόνης Ευάγγελος του Θ. 20



Ο νέος τηλεφωνικός κατάλογος

Ανάρπαστος έγινε ο νέος τηλεφωνικός κατάλογος που εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων (Δ’ έκδοση) και περιλαμβάνει τα σταθερά και κινητά τηλέφωνα των συγχωριανών. Η τιμή του είναι 5 ευρώ και μπορείτε να τον προμηθευτείτε στο χωριό από το σούπερ μάρκετ της Καλλιρρόης Χασιώτη και στην Αθηνα και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και από το φωτογραφείο του Λεωνίδα Ζορμπά, Κειριαδών 158 Κ. Πετράλωνα τηλ. 210-3421609 και από το καφενείο του Φώτη Μπαμπάνη, Εμμ. Μπενάκη 18, Αθήνα.



Δημοτικό Σχολείο Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου

Βράβευση μαθητών

Για άλλη μια χρονιά ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων βράβευσε τους πρωτεύσαντες μαθητές κάθε τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοβίτσας.

Συγκεκριμένα στις 26/6/2020 στην εκδήλωση που έγινε στο σχολείο με την ευκαιρία της λήξης του διδακτικού έτους, δόθηκαν τα χρηματικά βραβεία στους πρωτεύσαντες μαθητές από το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Αλέξανδρο Σάββα.

Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα Λαμπρινή Τίγκα τόνισε το ενδιαφέρον του Συλλόγου για την πρόοδο των μαθητών και την καλή λειτουργία του Σχολείου.

Να σημειωθεί η Α’ τάξη δεν είχε μαθητές, ενώ στην ΣΤ’ τάξη ισοβάθμησαν δύο μαθητές και η Δ/ντρια πρότεινε να μη γίνει κλήρωση αλλά να βραβευθούν και οι δύο πρωτεύσαντες. Τα ονόματα των πρωτεύσαντων μαθητών κατά τάξη είναι το έξης.

ΣΤ’ τάξη: Κων/να-Γλυκερία Παπούλια, Μαρία Ν. Γαντζούδη

Ε’ τάξη: Εμμανουήλ Παπούλιας

Δ’ τάξη: Χρύσα-Γεωργία Ηρ. Ζορμπά

Γ’ τάξη: Άννα-Μαρία Γ. Σάββα

Β’ τάξη: Αθανάσιος Σπ. Ζορμπάς.


Έκθεση μαθήτριας του Δημοτικού Σχολείου Χρυσοβίτσας

Θέμα: “Τα 6 μου χρόνια στο Δημοτικό”

Όλα άρχισαν όταν πήγα Α΄Δημοτικού, το 2014. Ακόμη θυμάμαι την αγωνία και την ανυπομονησία που είχα την πρώτη μέρα. Η σχολική χρόνια ξεκίνησε ωραία, αν εξαιρέσουμε πως τις πρώτες εβδομάδες αλλάζαμε συνεχώς κυρίες. Ευτυχώς που και τα έξι χρόνια είχα αρκετά καλούς δασκάλους, οι οποίοι μου έμαθαν πολλά πράγματα. Επίσης, θα μου λείψουν πάρα πολύ οι δραστηριότητες που κάναμε, όπως: γιορτές, κατασκευές και πολλά άλλα.

Τέλος, πέρασα πάρα πολύ ωραία όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που υπήρξαν και κάποιες δύσκολες στιγμές, θα μου μείνουν αξέχαστα. Επίσης, το Δημοτικό για εμένα δεν μου πρόσφερε μόνο γνώσεις αλλά και πολύ καλούς φίλους, τους οποίους δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Παπούλια Κωνσταντίνα”



Κοινωνικά

Γεννήσεις

Η Γεωργία Γερ. Κατσιγιάννη κι ο σύζυγος της Νικόλαος Παλαιοπάνος απέκτησαν αγοράκι.

Ο Δημήτρης Οδ. Χρόνης κι η σύζυγος του Αργυρώ απέκτησαν κοριτσάκι.

Να ζήσουν!


Βαπτίσεις

Ο Γεράσιμος Σπ. Ζορμπάς κι η σύζυγός του Ροδίκα βάφτισαν το αγοράκι τους και του έδωσαν το όνομα Σπυρίδων.

Η Μαγδαλήνη Δημ. Ζορμπάς κι ο σύζυγος της Δημήτριος Μανίκας βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Δήμητρα.

Ο Ιωάννης Ν. Ζορμπάς κι η σύζυγος του Ειρήνη βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το όνομα Σπυριδούλα.

Ο Ηρακλής Δημ. Ζορμπάς κι η σύζυγος του Χριστίνα βάφτισαν το κοριτσάκι τους και του έδωσαν το  όνομα Μαρία.

Η Γιαννούλα Σαμαρά και ο σύζυγός της Βασίλειος Φλώρος βάφτισαν το κοριτσάκι του και του έδωσαν το όνομα Κωνσταντούλα.

Να τους ζήσουν!


Γάμοι

Η Μαγδαληνή Δημ. Ζορμπά παντρεύτηκε τον Δημήτρη Μανίκα από την Σκουρτού.

Ο Κώστας Βασ. Ζορμπάς παντρεύτηκε την Αγλαΐα Σύρου από το Αγρίνιο.

Να ζήσουν ευτυχισμένοι.


Θάνατοι

Έφυγαν από κοντά μας: ο Νίκος Απ. Πανταζής, ο Πολύκαρπος Λώλος γιος της Σωτηρίας Ευαγ. Μούρκα, ο Κώστας Τζάνος συζ. Μαρίας Νικ. Τσόμπου, ο Σωτήρης Καρακώστας κι ο Νίκος Αντωνίου συζ. Μαγδαληνής Ανδρ. Τσόμπου.

Στους συγγενείς θερμά συλλυπητήρια.


Επιτυχίες

- Η Αλίκη Κεχαγιόγλου, εγγονή της Ευφροσύνης Ηρ. Ζορμπάς, πέτυχε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών.

- Η Ναταλία Σπαρτινού, κόρη του Δημήτρη και της Σοφρίας Σπαρτινού, εγγονή της Ευφροσύνης Ηρ. Ζορμπάς, πέτυχε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

- Η Σοφία Χαντζή, κόρη του Αθανασίου και της Ιωάννας Χαντζή, πέτυχε στο Παιδαγωγικό-Νηπιαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

- Ο Γεώργιος-Παναγιώτης Αλαφοδήμος, γιος του Ευάγγελου Αλαφοδήμου και της Βίκυς Κώτση, εγγονός του Ελευθ. Βασ. Κώτση πέτυχε στο Παν/μιο Αιγαίου, στην Πολυτεχνική Σχολή στο Τμήμα Μηχανικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών.

- Ο Γεώργιος Τσιμπούρης, γιος του Δημήτρη Τσιμπούρη και της Βασιλικής Γ. Γκόλια πήρε το πτυχίο του από τη σχολή Εμποροπλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού.

Θερμά συγχαρητήρια!



Νέο βιβλίο της Ιωάννας Πίττα

Η συγχωριανή μας Ιωάννα Πίττα έγραψε το 3ο κατά σειρά βιβλίο της με τον τίτλο “Η κυρία Μαριώ, μια ξεχωριστή Αλεπού”, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, Ανδ. Μεταξά και Θεμιστοκλέους, Εξάρχεια, τηλ. 210-3301161.

Η Ιωάννα από νωρίς εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την ελληνική και ξενή λογοτεχνία. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε να δημιουργεί δικά της παραμύθια, καθώς τη μάγευε ο κόσμος της φαντασίας και του ονείρου. Πολλά από αυτά έχουν δημοσιευθεί σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Ζει στο Μεσολόγγι και ασχολείται με την ανθοκομία. Έχουν εκδοθεί τα παραμύθια της “Οι κόρες του Άρχοντα”, “οι περιπέτειες ενός κουνελιού” από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Καλοτάξιδο!



Ξενάγηση στα Κόροντα

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ξενάγηση στο Κάστρο των αρχαίων Κορόντων. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου “Τα Κόροντα”. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στις 17 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8.30 π.μ. στις πλατεία της Χρυσοβίτσας. Έφτασαν με αυτοκίνητα στο “Πέρα-πηγάδι” και με τα πόδια στη θέση “Πόρτες” απ’ όπου έγινε η ανάβαση.

Την ξενάγηση έκανε ο Πρόεδρος Εφετών Αλέξανδρος Σάββας. Κατά την διάρκεια της διαδρομής έγιναν πολλές στάσεις. Η τελική στάση έγινε στην κορυφή του κάστρου, στον αρχαίο ναό, όπου η εκπαιδευτικός Χαρά Γκούμα από το Μαχαιρά απήγγειλε τον ύμνο στον Θεό Απόλλωνα.

Ο κ. Σάββας ταξίδεψε τους εκδρομείς χιλιάδες χρόνια πίσω σε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις του Κοινού των Ακαρνάνων και απάντησε σ’ όλες τις ερωτήσεις που έγιναν. Ανέφερε όλες τις προσπάθειες που γίνονται απ’ όλους τους φορείς για την ανάδειξη των Κορόντων. Επίσης ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων θα εκδόσει το βιβλίο που έγραψε ο ίδιος για τ’ αρχαία Κόροντα.

Τέλος ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνω διέθεσε το απαιτούμενο ποσό για αγορά των υλικών για την περίφραξη του αρχαίου ναού.

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων, μέχρι σήμερα, μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δραστηριότητες που προσφέρουν πολιτισμό και βοηθούν να καθιερωθούν πολιτιστικές διαδρομές στις αρχαιότητες της περιοχής μας. Στην ξενάγηση πήραν μέρος οι εξής: ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου Κώστας Γεωργούλας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ιωάννης Χρ. Χρόνης, ο Γεώργιος Τσέλιος π. Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπελιωτών κι ένας από τους διαχειριστές του “Xiromeronews”, οι: Αλεξ. Σάββας, Ταξιάρχης Σάββας, Χρήστος Σάββας, Χαρά Γκούμα, Θεόδωρος Γεωργούλας, Δημήτρης Θ. Γεωργούλας, Καλλιρρόη Θ. Γεωργούλα, Καλλιρρόη Κ. Γεωργούλα, Γεώργιος Μπούρχας (αρχαιοφύλκακας), Ελευθερία Θ. Τσόμπου, Γερασιμούλα Ταπραντζή-Τσέτσου, Αμαλία Ταπραντζή-Ευσταθίου, Γεράσιμος Θ. Χρόνης, Μαρία Σάββα-Χρόνη, Σπυριδούλα Γερ. Χρόνη, Πέτρος Ζώγας και Ευάγγελος Τσιώλης.



Eιδήσεις- Σχόλια


Το Κτηματολόγιο

Γράψαμε και σε προηγούμενο φύλλο μας (φ.220, σελ. 3) ότι αύτη τη στιγμή, που γίνεται το κτηματολόγιο, είναι η πιο κατάλληλη ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσοβίτσας και ο Δήμος Ξηρομέρου και να δήλώσουν ως δημοτικά τα τέσσερα αγροτεμάχια στο κάμπο και την Στρατώνα κατοχυρώνοντας έτσι τα συμφέροντα της Κοινότητας και του δήμου. Αν η εκκλησία συνεχίσει να διεκδικεί τη Στρατώνα για την τύχη της θ’ αποφανθεί το δικαστήριο, όπως θα γίνει και με όλα εκείνα τα ακίνητα που υπάρχουν αμφισβητήσεις. Έτσι θα λήξει επιτέλους αυτή η ιστορία που ταλαιπωρεί το χωριό μας και τους κατοίκους του για πολλά χρόνια.


Παρουσιάσεις βιβλίων

Στο χώρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου παρουσιάστηκαν μ’ επιτυχία: 

1) στη 9/8/2020 το βιβλίο της συγχωριανής μας Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου “Οι ματαιωμένοι αρραβώνες” και 

2) στις 15/7/2020 το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές, δωρεά οργάνων – δώρο ζωής”.


Συγκέντρωση φωτογραφιών

Το καλοκαίρι στο χωριό ο Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων συνέχισε την προσπάθειά του για τη συγκέντρωση φωτογραφιών για την έκδοση 2ου Φωτογραφικού Λευκώματος. Στο διάστημα αυτό παρέδωσαν φωτογραφίες οι: Τάκης Καραβασίλης (Καραϊσκάκη), Γερασιμούλα Ταπραντζή-Τσέτσου, Ελευθερία Τσόμπου-Αποστολάκη, Κώστας Γ. Ζορμπάς και Σπυριδούλα Θεοδώρου.


Νίκος Πανταζής

Έφυγε από τη ζωή ένας καλός συγχωριανός και φίλος του Συλλόγου: ο καπετάνιος Νίκος Απ. Πανταζής. Η κηδεία του έγινε την 1η Αυγούστου 2020 στον Αστακό. Στα παιδιά του Απόστολο και Πανωραία και στις οικογένειές τους ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια. 

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων τιμώντας τη μνήμη του κατέθεσε στεφάνι στην κηδεία του.


Νέο εκκλησιαστικό συμβούλιο

Μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Μπούρα εκλέχτηκε νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο που έχει ως εξής: Πρόεδρος Πατήρ Δαβίδ, αντιπρόεδρος: Γεράσιμος Π. Αυδής, Ταμίας: Δημήτρης Σαμαράς και μέλη Θεόδωρος Μελεούνης και Χρήστος Ηλ. Αυδής. Πρώτο μέλημα του νέου Συμβουλίου πρέπει να είναι το βάψιμο του εξωτερικού χώρου της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που δεν είναι σε καλή κατάσταση.


Οι λακκούβες

Με ενέργειες του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη και του Προέδρου της Κοινότητας Χρυσοβίτσας Ιωάννη Χρ. Χρόνη καλύφθηκαν με τσιμέντο οι λακούβες στο δρόμο Χρυσοβίτσας-Βαλόστρατο, ο οποίος ήταν κυριολεκτικά αδιάβατος. 

Η επισκευή αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί με τη ρίψη πίσσας από πάνω γιατί το χειμώνα με τα νερά το τσιμέντο θα φύγει, όπως έγινε κι άλλη φορά πρόσφατα. Να τονίσουμε ότι η παραπάνω λύση είναι προσωρινή κι ότι το αίτημα της Κοινότητας μας είναι η ρίψη νέου ασφαλτοτάπητα για τον οποίο χρειάζεται έγκριση κονδυλίου από την Περιφέρεια, χαρακτηρισμός από την τελευταία του δρόμου ως επαρχιακού και τη σύνταξη σχετικής μελέτης.


Οι πελαργοί

Το ζευγάρι των πελαργών φέτος την άνοιξη ήλθε κι έφτιαξε τη φωλιά του στην κορυφή της κολώνας, που είναι δίπλα στο καφενείο του Δημήτρη Παύλου. Από εκεί ψηλά άρχισε να ελέγχει τον εναέριο του χωριού και του κάμπου κάνοντας περιπολίες και ψάχνοντας τη τροφή τους. Απέκτησαν τέσσερα (4) μικρά και αφού τα μεγάλωσαν συνέχισαν να τα εκπαιδεύουν.

Το καθημερινό τους πέταγμα πάνω απ’ το χωριό ήταν ένα πανέμορφο θέαμα που κράτησε μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οπότε μας χαιρέτισαν και έφυγαν για τις θερμές χώρες. Η παραμονή τους στο χωριό μας, αν μη τι άλλο, δείχνει την οικολογική ευαισθησία των συγχωριανών.





ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΤΑ ΚΟΡΟΝΤΑ 


















Σχόλια



  1. Συγχαρητήρια για την έκδοση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας αξιόλογος σύλλογος με πλούσια πολιτιστική δράση !!
    Είναι ο μόνος πολιτιστικός σύλλογος που εκδίδει εφημερίδα ανελλιπώς εδώ και 40 χρόνια περίπου !!!
    Συγχαρητήρια στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σε τέτοιους συλλόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συλλογος παράδειγμα προς μίμηση μπράβο μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ψυχή του Συλλόγου ο πρόεδρος εφετών Αλέξανδρος Σάββας σεμνός και ταπεινός πραγματικός εθελοντής .
    Ο Κύριος Σάββας αγαπάει το χωριό του και την Αιτωλοακαρνανία και το έχει αποδείξει ας γίνει το παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου