Μια από τις ηγετικές μορφές της εθνικής αντίστασης στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, ήταν ο Ξηρομερίτης Γιώτας Αντώνος

 


Μια από τις ηγετικές μορφές της εθνικής αντίστασης στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, ήταν ο Ξηρομερίτης Γιώτας Αντώνος . Έδρασε στο πλάι του Ναπολέοντα Ζέρβα ,του Στυλιανού Χούτα και του Παυσανία Κατσώτα.

Γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα το 1914. Έζησε στο χωριό του εργαζόμενος σκληρά για να καταφέρει να βιοποριστεί τίμια και με αξιοπρέπεια, εκείνα τα δύσκολα και φτωχικά για όλους χρόνια .
Κατατάχτηκε στον Ελληνικό στρατό και στο έπος του ‘’40 πολέμησε στην Βόρειο Ήπειρο ,όπου διακρίθηκε για το αγωνιστικό του φρόνημα ,την τόλμη και την αποδοτικότητα του .
Όταν η χώρα μας υποδουλώθηκε στους Ιταλογερμανούς δεν το σκέφτηκε καθόλου ,εντάχθηκε στην εθνική αντίσταση και βγήκε στο βουνό στο πλευρό του Ναπολέοντα Ζέρβα .
Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των κατακτητών ,Μακρυνόρος, ανατίναξη γέφυρας Αχελώου ,ανατίναξη της γερμανικής φάλαγγας στον ενδιάμεσο των σταθμών Σταμνάς-Αγγελόκαστρου και σε πολλές ακόμη πράξεις αντίστασης κατά των κατακτητών .Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε μια τολμηρή πράξη ανδρείας που συμμετείχε και διακρίθηκε , όταν μαζί με τους Μήτσο Ράπτη ,Πάνο Πούλιο και Μιχάλη Καλύβα ,κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν αρκετούς Ιταλούς στρατιώτες και τους παρέδωσαν στον Πιτσινέλη .
Ο στρατιωτικός διοικητής της Στερεάς Ελλάδας Παυσανίας Κατσώτας, ένιωθε πολύ τυχερός που είχε για πρωτοπαλίκαρο του τον Γιώτα Αντώνο.
Παντρεύτηκε την Κωνσταντίνα Νάκα και έζησαν αγαπημένοι στην Παλαιομάνινα . Τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου αλλά και στα μετεμφυλιακά χρόνια, υπήρξε ένθερμος και έμπρακτος υποστηρικτής της εθνικής συμφιλίωσης .Σε κάθε χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ειδικά οι παλαιότερες γενιές ,γνώριζαν το όνομα και τα κατορθώματα του ,έτρεφαν βαθιά εκτίμηση στην προσωπικότητα του και την προσφορά του στους αγώνες του έθνους μας για ελευθερία ,εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια .
Απεβίωσε πλήρης ημερών στις 14 Ιουνίου 2002 ,δεν ευτύχησε να κάνει δικά του παιδιά ,σαν παιδιά του είχε τα ανίψια του και τα εγγόνια των αδελφιών του , παιδιά του επίσης ένιωθε και αποκαλούσε όλα τα ελληνόπουλα που για την δική τους ελευθερία πολέμησε στα χρόνια που ο ολοκληρωτισμός προσπάθησε να επιβάλει τον αυταρχισμό και την δουλεία στον Ελληνικό λαό .
Ως Ξηρομερίτης ,τον ευχαριστώ προσωπικά για την προσφορά του στο να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι από κάθε μορφής κοινωνικοπολιτικό εξαναγκασμό και καταπίεση .
Αθάνατος στις μνήμες του ελληνικού έθνους. .
Για τις πληροφορίες και την φωτογραφία, ευχαριστώ από καρδιάς τον εγγονό του Παναγιωτης Αντωνος .
https://www.facebook.com/groups/470761213559274/?epa=SEARCH_BOX

Σχόλια

  1. καλό είναι να μην γράφονται ανακρίβειες και να μιλάμε μόνο με ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Διαβάζω το άρθρο για τον ΑΝΤΩΝΟ. Ο χαρακτηρισμός στον τίτλο , ηγετικές μορφές , παραπέμπει σε ανώτερο βαθμοφόρο. Από τον ΕΔΕΣ , γνωρίζω ότι ηγετική μορφή , στο Ξηρόμερο , ήταν ο Καραμπέκιος απο τον Αετό , ο Γεροχρήστος από την Κωνοπίνα που σκοτώθηκε στον Βάλτο και , ο Βέρης από τον Μύτικα που τελικά συνεργάστηκε με τους Γερμανούς , όπως το ίδιο και ο Πιτσινέλης από Παλιομάνινα ή Πεντάλοφος αν δεν απατώμαι . Δηλ. Βέρης και Πιτσινέλης ισον ταγματασφαλίτες . Όλοι αυτοί ήταν ηγετικές μορφές , στον ΕΔΕΣ, και αναγνωρίσιμοι από την δεξιά οργάνωση και είναι γνωστό σε όλους μας . Εδώ ο ΑΝΤΩΝΟΣ είχε βαθμό ; αν Ναι , ποίος ; θα μας ενδιέφερε ως ιστορικό γεγονός. Ή ήταν ένας απλός αγωνιστής στον ΕΔΕΣ όπως τόοοσοι άλλοι ; π. χ από το ΕΑΜ -ΕΛΑΣ στο Ξηρόμερο , ηγετικές μορφές ήταν : ο Φουρτούνας ( Ευστάθιος Λιάκας ) , ο Κομπλίτσης ( Μπαμπίνη ) , ο Βασίλης Τσέλιος ( Αστακός ) και ο Λιότσος απο Δρυμό. Αυτά είναι γνωστά στους Ξηρομερίτες . Εδώ μήπως αγνοούμε τον ΑΝΤΩΝΟ ή κάποιοι υπερβάλουν ; Πολύ θα ήθελα να πληροφορηθώ επίσημα στοιχεία μέσα από αδιάσειστα στοιχεία και αντίστοιχες ιστορικές πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου