Στρογγυλοβούνι Ξηρομέρου : Προχωράει η ανέγερση του παρεκκλησίου των Αγίων Πάντων!

 


Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη

Με απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου, την οικονομική ενίσχυση των συγχωριανών μας και την στήριξη του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δημήτριο Χολέβα καθώς και του Δήμου Ξηρομέρου υλοποιείται η ιδέα του συγχωριανού μας Σπύρου Τσιλίκα,  στην ανέγερση ενός Παρεκκλησίου με την ονομασία  οι Άγιοι Πάντες  στην τοποθεσία Γαιδουρόλακκα ( Πάντια α Γουμάρου)  που βρίσκεται στην διασταύρωση Στρογγυλοβουνίου- Πηγαδίων. Μία τοποθεσία η οποία αποτελεί κομμάτι συγκίνησης και γεμάτο αναμνήσεις για όλους τους παλιούς χωριανούς. Ήταν ένα σημείο αναφοράς, διότι ήταν η στάση του λεωφορείου, που εκτός από τα δρομολόγια που εκτελούσε για να μεταβούν οι κάτοικοι  στον Αστακό, στα χωριά του Ξηρομέρου, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι υπήρξαν και πολλές φορές που αποχαιρετούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα οποία είχαν προορισμό την ξενιτιά!

Επίσης, σε εκείνο το σημείο, στη δεκαετία του 50 ο αείμνηστος μπάρμπα Θωμάς Χαντζής είχε φτιάξει ένα μικρό πέτρινο εικονοστάσι. Λόγω όμως εργασιών που πραγματοποιούνταν για την διαπλάτυνση του δρόμου γύρω στη δεκατία του 70,  γκρεμίσανε το πέτρινο εικονοστάσι και το τοποθετήσανε απέναντι από τον δρόμο.

Το οικόπεδο για να χτιστεί είναι δωρεά της Αλέκας  Παππά όπου διατηρούσε ο αείμνηστος παππούς της Γεράσιμος Παππάς (Μάκιας Τσίλιας) και ο πατέρας της Θεόδωρος Παππάς το γραφικό καφενεδάκι με την ονομασία «Γκιώνης» το οποίο ήταν χτισμένο με άχυρα και καλάμια το οποίο διέθετε ποδοσφαιράκι για την ψυχαγωγία των παρευρισκομένων.

https://stroggyloboyni.blogspot.com/2020/09/blog-post_25.html?fbclid=IwAR3LtFJP_ZMf0r3f58lFZ0asnGYLSzbguGqmubfeF5JyIEV5vS1fBuRDiFc






 






Σχόλια