Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στην Αττική – Ποιοι δήμοι είναι στο «κόκκινο»

 

Έτοιμη είναι η λίστα με τα έκτακτα μέτρα στην Αττική τα οποία θα ανακοινωθούν πιθανότατα εντός της ημέρας από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε:

μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους

μάσκα σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους εστίασης

μάσκα όπου καταγράφεται συνωστισμός

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει κυβερνητική υπογραφή στα παρακάτω μέτρα:

Διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων

Περαιτέρω μείωση των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κλπ.), από 50 που ήταν έως τώρα σε 20 – 25 άτομα

Παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, παραστάσεις)

Κλείνουν οι κινηματογράφοι

Παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές

Μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς

Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό, αλλά και σε κλειστούς χώρους που μέχρι τώρα δεν είχε επιβληθεί το μέτρο

Τα άτομα στην εστίαση θα γίνουν 4 ανά τραπέζι

Σταδιακή προσέλευση με κυλιόμενο ωράριο εργαζομένων στις υπηρεσίες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι τρεις περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων είναι οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι ότι έχει καλυφθεί ήδη το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική -όπως άλλωστε επιβεβαίωσαν σε συνεντεύξεις τους οι λοιμωξιολόγοι Νίκος Σύψας και Χαράλαμπος Γώγος.

Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τους ειδικούς επιστήμονες και τις Αρχές καθώς έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, όπως μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού αλλά και πολλαπλές μετακινήσεις των κατοίκων ανά δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχικές σκέψεις ήταν για συγκεκριμένα μέτρα σε επίπεδο δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων, αλλά στην πράξη προκύπτουν αρκετές δυσκολίες. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι εάν αποφασιστεί το κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων σε μια συγκεκριμένη επιβαρυμένη περιοχή, θα υπάρχει πάντα η επιλογή οι κάτοικοι να πάνε σε άλλη κοντινή περιοχή ή δήμο.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής μέχρι σήμερα ανήκε στην κατηγορία των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών, με τα μέτρα που ίσχυαν να είναι η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και το ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, παρατείνονται. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως τις έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανήκουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας και Καρδίτσας, καθώς και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Την προαναγγελία των μέτρων που έρχονται έκαναν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν ένα κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή γενικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε αυτό τον κατάλογο μέχρι σήμερα ή αύριο και ενδεχόμενες ανακοινώσεις από αύριο το απόγευμα, πάντα με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας (τηλεοπτικός σταθμός Open).

Από τα χθεσινά νέα κρούσματα που ανακοίνωσε για όλη την Ελλάδα ο ΕΟΔΥ -180 στον αριθμό- τα 102 συγκεντρώνονται στην Περιφέρεια Αττικής. Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ περιλάμβανε συνολικά λιγότερα περιστατικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όμως πάντα τις Δευτέρες ανακοινώνονται λιγότερα καθώς τα Σαββατοκύριακα γίνονται λιγότερα τεστ. Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Μέχρι χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς 59 ασθενείς με Covid-19, ενώ μόλις 24 ώρες πριν ήταν 54. Επίσης, χθες καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό όσων έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους να ανέρχεται μέχρι χθες σε 310.

Στο μεταξύ, μυστήριο επικρατεί σε σχέση με το θάνατο νεαρού 31 ετών από την Καστοριά που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς φέρεται να συνδεόταν με την κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές είχε κάνει τεστ για Covid-19 και ήταν αρνητικός. Αναμένεται η νεκροψία- νεκροτομή, κατά την οποία θα ληφθεί δεύτερο δείγμα του 31χρονου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Οι αριθμοί

180 νέα κρούσματα χθες
157 εισαγόμενα
102 στην Αττική
8 στη Θεσσαλονίκη
420 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
5 επιπλέον θάνατοι
310 θάνατοι συνολικά
59 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

eleftherostypos.gr

Σχόλια